Rabobank: Ανεβάζει στροφές η παγκόσμια αγορά πουλερικών με όχημα την αποκλιμάκωση των ζωοτροφών
Ώθηση στην αγορά πουλερικών, προκειμένου να επιστρέψει στους συνηθισμένους αναπτυξιακούς της ρυθμούς, αναμένεται να δώσει, σύμφωνα με τη Rabobank, η αποκλιμάκωση των τιμών των ζωοτροφών, ενισχύοντας το ήδη ανταγωνιστικό τιμολογιακό προφίλ του κλάδου έναντι των υπόλοιπων –ζωικών και μη– πρωτεϊνών.
Όπως αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της η ολλανδική τράπεζα, η παγκόσμια αγορά πουλερικών αναμένεται να κλείσει το 2023 με ανάπτυξη της τάξης του 1,2%, αρκετά κάτω δηλαδή από τον ετήσιο ιστορικό μέσο όρο της, που είναι 2,5%. Η υστέρηση αυτή αποδίδεται στο υποτονικό, από πλευράς ζήτησης, πρώτο εξάμηνο, εν μέσω των ανατιμήσεων και της αδύναμης παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, από το δεύτερο εξάμηνο, η Rabobank εκτιμά ότι η αγορά θα αρχίσει σταδιακά να… ανεβάζει στροφές, χτίζοντας όσο πλησιάζουμε στο κλείσιμο του έτους ένα μομέντουμ που θα διατηρηθεί και το 2024.
Σύμφωνα με τον Nan Dirk Mulder, επικεφαλής αναλυτή Ζωικών Πρωτεϊνών της τράπεζας, κινητήριος δύναμη για την ανάκαμψη της ζήτησης θα είναι οι μειωμένες τιμές των ζωοτροφών, οι οποίες αναμένεται να διαχυθούν σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του κλάδου, οδηγώντας σε χαμηλότερες τιμές (και) του τελικού προϊόντος. Σε τοπικό επίπεδο, η Rabobank αναμένει βελτίωση των συνθηκών στις αγορές των ΗΠΑ, του Μεξικού, της Ιαπωνίας, της Ν. Αφρικής, της Ινδονησίας και της Κίνας.
Για την ευρωπαϊκή αγορά σημειώνει ότι, αν και η κατανάλωση ως τώρα εξελίσσεται ικανοποιητικά, υπάρχουν πιέσεις από τις μεγάλες ποσότητες νωπού εισαγόμενου κοτόπουλου.
Παραμένει η μεταβλητότητα
Ωστόσο, εκτός από θετικές προοπτικές, η Rabobank διακρίνει και κάποια ρίσκα, τα οποία έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και την αυξημένη μεταβλητότητα, απότοκη της γρίπης των πτηνών και του φαινομένου «Ελ Νίνιο».
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, η γρίπη των πτηνών θα μπορούσε να… πιάσει εξ απήνης τις αγορές, δημιουργώντας απρόβλεπτους κραδασμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα. «Καθώς η ασθένεια είναι πλέον παρούσα στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, νέες εστίες θα ανακύπτουν με αρκετά μεγάλη συχνότητα, οδηγώντας σε προσωρινούς περιορισμούς στη διακίνηση και στις εμπορικές ροές», σχολιάζει ο Mulder. Σύμφωνα με τον ίδιο, τη μεταβλητότητα αναμένεται να εντείνουν επίσης οι κρατικές παρεμβάσεις που θα έχουν ως στόχο την επισιτιστική ασφάλεια, η γεωπολιτική αστάθεια, αλλά και οι πολιτικές για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Κλειδί ξανά ο έλεγχος του κόστους
Σε αυτό το περιβάλλον, ο έλεγχος του κόστους και η επίτευξη της μέγιστης αποδοτικότητας είναι, σύμφωνα με τη Rabobank, κομβικής σημασίας για τους παραγωγούς και τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. «Αν και οι τιμές των ζωοτροφών θα υποχωρήσουν ελαφρώς, τα λειτουργικά κόστη εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ κάθε άλλο παρά έχει εκλείψει ο κίνδυνος νέας μεταβλητότητας στις τιμές των σιτηρών, όπως επίσης και της ενέργειας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Mulder.
Στο πρώτο μισό του έτους, οι ποσότητες που διακινήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθαν σε 7,2 εκατ. τόνους, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ –επίδοση η οποία οφείλεται εξ ολοκλήρου στις αυξημένες ροές ανεπεξέργαστου κρέατος πουλερικών, τη στιγμή που η διακίνηση επεξεργασμένου κινήθηκε πτωτικά. Η τάση αυτή, σύμφωνα με τη Rabobank, θα χαρακτηρίσει το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και πιθανότατα και το 2024.