Rabobank: Ο κορωνοϊός διέκοψε βίαια το ανοδικό μομέντουμ της αγοράς γαλακτοκομικών

Στα τέλη του 2019 όλα έδειχναν ότι οι παγκόσμιες αγορές γάλακτος έμπαιναν σε φάση ανάκαμψης. Οι τιμές διατηρούσαν μια ανοδική πορεία, η ζήτηση έμοιαζε ισχυρή και οι προοπτικές για την επόμενη χρονιά φάνταζαν ευοίωνες, έστω και αν ο φόβος για τις επιπτώσεις από τυχόν επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας δεν είχε πλήρως αποσεισθεί.

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο, φαίνεται ότι άλλαξε για άλλη μια φορά τους όρους του παιχνιδιού ρίχνοντας, σύμφωνα με τη Rabobank, ξανά τον κλάδο στο «γκρίζο» της αβεβαιότητας. Σε πρόσφατη ανάλυσή της υπό τον τίτλο «The Corona Hangover» (σ.σ. λογοπαίγνιο με το όνομα του ιού που στα αγγλικά παραπέμπει στη γνωστή μπύρα), η τράπεζα προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών θα πλεύσει το 2020 σε αχαρτογράφητα νερά, με τις τιμές στο πρώτο τουλάχιστον εξάμηνο του έτους να βρίσκονται υπό πίεση.

Σύμφωνα με τη Rabobank, αυτό έχει γίνει εμφανές στους τρεις πρώτους μήνες του έτους στη διάρκεια των οποίων μπήκε τέλος στο ανοδικό σερί του τελευταίου τριμήνου του 2019. «Οι τιμές, αυτήν τη στιγμή, έχουν ήδη ενσωματώσει αυτή την αβεβαιότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Michael Harvey, αναλυτής Αγορών Γάλακτος της τράπεζας.

Ανακάμπτει, αλλά αργά η Κίνα

Καθώς η Κίνα μοιάζει να συνέρχεται σιγά-σιγά από τα πλήγματα που της επέφερε ο κορωνοϊός, η κατανάλωση δίνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, ωστόσο μια πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα, δηλαδή στα προ Covid-19 επίπεδα δεν μπορεί να αναμένεται πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τράπεζα, ενδεχόμενη καθυστέρηση σε αυτή την ανάκαμψη της ζήτησης, άρα και των εισαγωγών από την αχανή χώρα, εγκυμονεί τον κίνδυνο το σκηνικό πίεσης των διεθνών τιμών να παραταθεί για αρκετούς μήνες ακόμη. Με τα υπάρχοντα δεδομένα, οι αναλυτές της Rabobank εκτιμούν ότι οι εισαγωγικές ανάγκες της Κίνας το 2020 θα είναι μειωμένες κατά 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω των απωλειών στα κανάλια του λιανεμπορίου και της εστίασης, ενώ τα αποθέματα σε σκόνη γάλακτος προβλέπεται να αυξηθούν.

Μετ’ εμποδίων η διακίνηση

Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται γενικά ανεβασμένη, ιδίως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη όπου οι κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με την τράπεζα, βοηθήθηκαν από τον σχετικά ήπιο χειμώνα. Ωστόσο, κάποιες άμυνες για τις τιμές ενδεχομένως να προέλθουν από το μάλλον αδύναμο φίνις της γαλακτοπαραγωγικής σεζόν στη Νέα Ζηλανδία. Φυσικά, η παραπάνω προβολή της παγκόσμιας παραγωγής θα μπορούσε να αλλάξει στο άμεσο μέλλον, εφόσον π.χ. εντοπιστούν αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού σε αγροτικές περιοχές ή σε μεγάλες φάρμες.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης και τις εξαγωγές, εκείνο που απασχολεί αρκετούς αναλυτές του κλάδου είναι και τα προβλήματα στη διακίνηση, καθώς, λόγω της πανδημίας, οι αποστολές και τα φορτία «περνούν» πλέον αναγκαστικά μέσα από περισσότερα πρωτόκολλα και γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να φτάσουν σε κάποιες αγορές. Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καθυστερήσεων και αθέτησης συμφωνιών, με σοβαρό αντίκτυπο στις βιομηχανίες και στους παραγωγούς.