Rabobank: Μεγάλες ανακατατάξεις στην παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών
Εναλλακτικές λύσεις στον τομέα των γαλακτοκομικών μέσω των νέων τεχνολογιών, αλλά και μία εικόνα σημαντικών ανακατατάξεων μεταξύ των μεγάλων παιχτών στην βιομηχανία παγκοσμίως, καταγράφει η Rabobank. Το 2023, μόνο πέντε εταιρείες διατήρησαν τις θέσεις τους στην ετήσια κατάταξη της ολλανδικής τράπεζας, ενώ σημειώθηκε ανασχηματισμός σε ολόκληρη την κατάταξη και λόγω των εξελίξεων στην αγορά συναλλάγματος.
Συνολικά, ο κύκλος εργασιών και των 20 εταιρειών που περιλαμβάνονται στη λίστα αυξήθηκε κατά 21% σε ευρώ, με τις ευνοϊκές τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων να εξασφαλίζουν σε πολλές εταιρείες υψηλούς τζίρους. Ωστόσο, η Rabobank σημείωσε ότι η δραστηριότητα επιβραδύνθηκε, με μόλις οκτώ συμφωνίες να έχουν ανακοινωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023, έναντι των 12 που είχαν πραγματοποιηθεί το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Ηγέτιδα παρέμεινε η Lactalis, έχοντας αυξήσει τον τζίρο της κατά 20,1% από το 2021, φτάνοντας τα 27,2 δισ. ευρώ το 2022. Ο κολοσσός συνέχισε να πραγματοποιεί εξαγορές κυρίως της ιταλικής τυροκομίας Ambrosi, η οποία θα προσθέσει περίπου 425 εκατ. ευρώ σε έσοδα. Υπενθυμίζεται ότι η Lactalis κατέχει την κορυφή από το 2021, οπότε και είχε «εκθρονίσει» τη Nestle.
Από την τέταρτη στη δεύτερη θέση σκαρφάλωσε η συνεταιριστική Dairy Farmers of America, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών γαλακτοκομικών, αλλά και της ανάπτυξης των βιολογικών, αφήνοντας πίσω τις Nestle και Danone, οι οποίες πλέον κατατάσσονται στην τρίτη και τέταρτη θέση. Συγκριτικά, ο κύκλος εργασιών της Danone στα γαλακτοκομικά αυξήθηκε κατά 13,6% στα 20,1 δισ. ευρώ, ενώ της Nestle ανέρχεται στα 22,1 δισ. ευρώ. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η δεύτερη κατέχει μη ελεγχόμενο μερίδιο μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία παγωτού με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο Froneri, που βρίσκεται στη 19η θέση.
Για τη Danone, οι εξελίξεις γύρω από τις ρωσικές δραστηριότητές της -τις οποίες ανέλαβε η ρωσική ομοσπονδιακή κυβερνητική υπηρεσία- αναμένεται να είναι βασικές για τους επενδυτές, καθώς το τμήμα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος συνεργάτης πωλήσεων της εταιρείας. Από την άλλη, η εταιρεία στρέφει όλο και περισσότερο την προσοχή της προς την εξειδικευμένη διατροφή.
Έχοντας εξαγοράσει την πολωνική Promedica και την κινεζική Eurbest Nutritional Food, απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του προμηθευτή βρεφικών τροφών Dumex, ενώ εγκατέλειψε τις συνεργασίες της με τη Mengnui στην Κίνα. Arla, με έδρα την Ευρώπη, και FrieslandCampina αντάλλαξαν θέσεις στην 6η και 7η θέση αντίστοιχα, με λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ σε έσοδα να τις χωρίζουν. Η Unilever παρέμεινε στην 11η θέση, με το νεοσύστατο τμήμα παγωτού του γίγαντα CPG να σημειώνει αύξηση πωλήσεων.
Η Glandia PLC, της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο γαλακτοκομικός συνεταιρισμός Tirlan, εισήλθε στον κατάλογο στην 20η θέση, έχοντας καταγράψει αύξηση εσόδων κατά 36%. Η εταιρεία επωφελήθηκε από την αύξηση των πωλήσεων σε δολάρια ΗΠΑ και δήλωσε ότι στο μέλλον θα μεταβεί στην υποβολή εκθέσεων σε αυτό το νόμισμα.
Στροφή προς τις νέες τεχνολογίες
Αναφορικά με τις τάσεις, οι αναλυτές της Rabobank διαπιστώνουν ότι παρόλο που τα εναλλακτικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα φυτικής προέλευσης ροφήματα, παραμένουν στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών, υπάρχει μία νέα στροφή προς νέα πρωτεϊνούχα προϊόντα που προέρχονται από ζύμωση ακριβείας (μία εναλλακτική τεχνική παραγωγής πρωτεΐνης).
Κολοσσοί όπως οι Nestle, Danone, Fonterra και FrieslandCampina εμφανίζονται να αναπτύσσουν συνεργασίες με ειδικούς σε αυτόν τον τομέα.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη, ωστόσο, οι αναλυτές προβλέπουν ένα δύσκολο 2023 σε επίπεδο κερδοφορίας, με συγκρατημένη ανάπτυξη, καθώς εκτιμάται αποδυνάμωση των γαλακτοκομικών προϊόντων και των τιμών λιανικής πώλησης.