RABOBANK: Χρονιά αποκλιμάκωσης για τα αγροτικά εμπορεύματα, ελλειμματικό το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης στο σιτάρι

Επιστροφή της ομαλότητας στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων προβλέπει για το 2024 η Rabobank, μετά από μια θυελλώδη, θα έλεγε κανείς, τριετία που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και ακραίες διακυμάνσεις τιμών, τις περισσότερες φορές προς το πάνω άκρο τους.

Για τη μεγάλη πλειονότητα των αγροτικών προϊόντων, η πρόβλεψη ισοδυναμεί με αποκλιμάκωση των τιμών, οι οποίες βέβαια είναι αλήθεια ότι, πλην πολύ λίγων εξαιρέσεων, έχουν ήδη απομακρυνθεί από τα πρόσφατα υψηλά τους. Αυτό, με τη σειρά του, αναμένεται να οδηγήσει και στη μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων.

Η (περαιτέρω) διόρθωση στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα, θα είναι το συνδυαστικό αποτέλεσμα της αύξησης της προσφοράς στα περισσότερα εξ αυτών και, ταυτόχρονα, της κάμψης της ζήτησης, η οποία φαίνεται πως δυσκολεύεται να σηκώσει κεφάλι σε ένα περιβάλλον αδύναμης παγκόσμιας ανάπτυξης και ακριβού χρήματος.

«Κερδισμένος ο κλάδος των ζωικών πρωτεϊνών»

«Οι παραγωγοί συνεχίζουν να παλεύουν με τα επακόλουθα του πολέμου, των αντίξοων καιρικών συνθηκών, του υψηλού “πληθωρισμού των εφοδίων” και της ασθενούς καταναλωτικής ζήτησης, ωστόσο το 2024 φαίνεται ότι σηματοδοτεί την επιστροφή σε μιας μορφής κανονικότητα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Carlos Mera, επικεφαλής Αγροτικών Εμπορευμάτων της Rabobank. Σύμφωνα με τον ίδιο, νέοι «νικητές και χαμένοι θα αναδυθούν, καθώς τα αγροτικά εμπορεύματα θα μετακινούνται σε διαφορετικά σημεία του κύκλου τον επόμενο χρόνο».

Στους πρώτους συγκαταλέγονται οι κλάδοι των ζωικών πρωτεϊνών, ειδικότερα των γαλακτοκομικών και του κρέατος, καθώς η διαφαινόμενη πτώση των τιμών στα σιτηρά αναμένεται να μεταφραστεί σε μια αντίστοιχη ελάφρυνση του κόστους παραγωγής, λόγω της μείωσης των τιμών των ζωοτροφών.

Για τη σόγια ειδικότερα, η Rabobank διαβλέπει σοδειά-ρεκόρ στη Βραζιλία το 2024, που θα αγγίξει τους 163 εκατ. τόνους, ενώ και η Αργεντινή, μεγαλύτερος εξαγωγέας σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να ανακάμψει μετά την περσινή πολύ χαμηλή παραγωγή, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τα παγκόσμια αποθέματα.

Εξίσου ευοίωνες είναι οι προοπτικές και για την παγκόσμια παραγωγή του καλαμποκιού, γεγονός που, σύμφωνα με την τράπεζα, αναμένεται να οδηγήσει χαμηλότερα τις τιμές και, ως εκ τούτου, να κινητοποιήσει ξανά τους αγοραστές. Παρόμοιος «εξορθολογισμός» αναμένεται και στις τιμές «μαλακών» εμπορευμάτων (soft commodities) όπως η ζάχαρη, ο καφές και το κακάο που, σημειωτέον, κινήθηκαν ανοδικά στο μεγαλύτερο διάστημα της τρέχουσας χρονιάς.

Η εικόνα, όμως, είναι αρκετά διαφορετική στο σιτάρι, όπου το ισοζύγιο προσφοράς- ζήτησης προδιαγράφεται ελλειμματικό για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς τις τιμές και, γενικότερα, να παρατείνει τη μεταβλητότητα, τουλάχιστον για μια μεγάλη περίοδο της επόμενης χρονιάς.

Όπως αναφέρει η Rabobank, ο ξηρός καιρός σε πολλές παραγωγικές ζώνες της Αργεντινής και στην Αυστραλία είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τις αποδόσεις, τη στιγμή που ο πόλεμος εξακολουθεί να καθιστά δύσκολες τις εξαγωγές από την Ουκρανία. Όλα αυτά, σύμφωνα με την τράπεζα, είναι πολύ πιθανό να αυξήσουν την εξάρτηση από τη σοδειά της Ρωσίας. Όσον αφορά την ανάπτυξη, η Rabobank επισημαίνει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 0,3% τόσο το 2024 όσο και το 2023, σημειώνοντας παράλληλα ότι ήδη, από το δεύτερο φετινό τρίμηνο, υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος.

Το ίδιο εκτιμά ότι θα συμβεί και για το ΑΕΠ των ΗΠΑ στα τέλη της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης, με τη χώρα να καταγράφει, εν τέλει, ανάπτυξη 0,2% το 2024 έναντι 2% το 2023. Για την Κίνα, η πρόβλεψη της τράπεζας είναι ότι θα κλείσει τη φετινή χρονιά με ανάπτυξη 4,8%, ωστόσο του χρόνου θα υποχωρήσει ελαφρώς, στο 4,5%.