Ράλι εξαγωγών στα νωπά φρούτα και λαχανικά, το πρώτο τρίμηνο του 2018

Σχεδόν 25% πάνω σε αξία σε σχέση με το 2017

Ράλι εξαγωγών στα νωπά φρούτα και λαχανικά, το πρώτο τρίμηνο του 2018
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών συνέχισαν την αυξητική τους πορεία και το πρώτο τρίμηνο του 2018 έναντι του 2017, με αύξηση 24,6% σε αξία και 18,5% σε όγκο. Τα ποσοστά αυτά –σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT–HELLAS–, μεταφράζοναι σε 398.480 τόνους εξαγώγιμου προϊόντος, συνολικής αξίας 275,82 εκατομμυρίων ευρώ».

Τα ακτινίδια πήραν στην πλάτη τους τις εξαγωγές

Στo τρίμηνο αυτό, οι εξαγωγές λαχανικών αυξήθηκαν κατά 22,0% σε όγκο σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2017, αλλά η αξία μειώθηκε κατά 0,2%, στα 101,300 εκατομμύρια ευρώ. Οι εξαγωγές φρούτων εκτοξεύθηκαν στους 318.914 τόνους, αυξημένες κατά 17,7%, και σε αξία στα 216,365 εκατ. ευρώ ή +33,7%. Στον τομέα των φρούτων, πρωτοστατούν σε τονάζ οι φράουλες (+102,5%), τα μανταρίνια (+55,9%), τα ακτινίδια (+25,5%) και τα πορτοκάλια (+12%).

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Στα λαχανικά, αντίστοιχα, πρωταγωνιστούν τα αγγούρια, με αύξηση 37,6% κατ’ όγκο και οι ντομάτες με 18,4%. Το εντυπωσιακό, όμως, είναι η αύξηση της αξίας των εξαχθέντων φρούτων κατά 33,7%, που δείχνει την αυξημένη μεσοσταθμική τιμή μονάδος των προϊόντων μας, οφειλόμενη κυρίως στα ακτινίδια, που έκαναν ρεκόρ εξαγωγών.

Εκτός όμως από την αναφερθείσα αύξηση των εξαγωγών στα χειμερινά φρούτα, που κάποια έσπασαν και τα ρεκόρ τους (ακτινίδια, φράουλες, μανταρίνια και λεμόνια), οι πρώτες ενδείξεις από τις εξαγωγές των ανοιξιάτικων-θερινών φρούτων βάσει προσωρινών στοιχείων ΥΠΑΑΤ και λόγω πρωιμότητάς τους βαίνουν και αυτές αυξητικές ενώ, δεδομένου ότι η παραγωγή τους δεν έχει υποστεί ζημιές μέχρι σήμερα, υπάρχουν προοπτικές ακόμα και για ρεκόρ 10ετίας.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ & ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΝΩΠΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ (Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟ 2018 ΕΝΑΝΤΙ 2017)
ΕΞΑΓΩΓΕΣ & ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΝΩΠΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ (Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟ 2018 ΕΝΑΝΤΙ 2017)

Μάστιγα οι «κάτω απ’ το τραπέζι» συναλλαγές

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι, δυστυχώς, εξακολουθούν να διακινούνται από «Έλληνες και Βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά (κατευθείαν από τον αγρό), κυρίως προς τις γειτονικές στην χώρα μας βαλκανικές αγορές και για ορισμένα προϊόντα, σε μεγάλα ποσοστά, που δεν καταγράφονται στα προσωρινά στοιχεία (χωρίς αναγγελία), με κίνδυνο, εκτός των άλλων, τη δυσφήμηση των ελληνικών φρούτων και λαχανικών. Χαιρετίζουμε τη δραστηριοποίηση του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου προς την κατεύθυνση πάταξης της μαύρης διακίνησης φρούτων, με την επιβολή προστίμων στους παραβάτες, παράλληλα με την άμεση δέσμευση των παράνομων φορτίων.

Την ίδια περίοδο, υπήρξε μείωση των εισαγωγών λαχανικών κατά 12,8% σε όγκο και κατά 10,9% σε αξία, αλλά παρατηρείται μια αύξηση των εισαγωγών σε φρούτα κατά 4,2% κατ όγκο και κατά 10% σε αξία, με επίκεντρο κυρίως τροπικά φρούτα (ανανάδες, μπανάνες, χουρμάδες) και αχλάδια.

Το σχέδιο κανονισμού για την ΚΑΠ μετά το 2020 διατηρεί το ειδικό καθεστώς για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, το οποίο έχει συγκεντρωθεί στο κεφάλαιο 4 τμήμα II, συμπεριλαμβανομένης της κοινοτικής στήριξης των επιχειρησιακών ταμείων στα σημερινά επίπεδα, με αύξηση, για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων στην αγορά. Αν, μάλιστα, ζητηθεί και βελτιωθούν και οι κανόνες που διέπουν τις συναλλαγές και ιδίως τις εισαγωγές της ΕΕ προς αποκατάσταση της αρχής της κοινοτικής προτίμησης στα παραγόμενα φρούτα και λαχανικά (σύστημα τιμών εισόδου και προτιμησιακές συμφωνίες), τότε θα έχουμε ουσιαστική θετική εξέλιξη.

Η διατήρηση των βασικών μέτρων της ισχύουσας ΚΑΠ, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, και του ίδιου επιπέδου κοινοτικής στήριξης, δείχνει, για τον Σύνδεσμό μας, ότι, τηρουμένων των βασικών μέτρων αγροτικής πολιτικής από την άποψη της συμβολής τους στην ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας και της απασχόλησης σε πολλές περιοχές του αγροτικού κόσμου, θα πρέπει να επισπευτεί η ψήφιση τους πριν από το Brexit.

του Γιώργου Πολυχρονάκη, ειδικού συμβούλου INCOFRUIT-HELLAS
-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress