Ραντεβού με την ορεινή πέστροφα Καρδάμου

Μέσα από μια φιδίσια διαδρομή, 37 χλμ. από την Κομοτηνή, ξεπροβάλλει ο Κάρδαμος του Δήμου Αρριανών. Τα σημάδια της κακοκαιρίας της περασμένης εβδομάδας είναι ακόμη έντονα, αλλά οι μαγικές εικόνες της ορεινής Ροδόπης αποζημιώνουν. Ο Χαλήτ Χαλήλ Ιμπράμ, ιδιοκτήτης του Ιχθυοτροφείου Ορεινής Πέστροφας, υποδέχεται μια ομάδα δημοσιογράφων.

Η ιστορία του ιχθυοτροφείου ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, οπότε είχαν προχωρήσει σε μετρήσεις στα νερά και διαπίστωναν την εξαιρετική ποιότητα. Για 15 χρόνια περίπου παρέμεινε ανενεργό, αλλά την τελευταία διετία επαναλειτουργεί με πώληση λιανικής και ταυτόχρονα ετοιμάζεται να βγει στην αγορά σε χονδρική. «Οι πηγές Καρδάμου είναι στα 150 μέτρα από τη μονάδα, γι’ αυτό τα νερά είναι καθαρά», περιγράφει ο ιδιοκτήτης, εξηγώντας ότι τον χειμώνα δεν παγώνει το νερό, γιατί η θερμοκρασία της γης είναι 11 βαθμοί, ενώ το καλοκαίρι η θερμοκρασία είναι κατάλληλη για την πέστροφα.

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο ίδιος προσθέτει ότι λαμβάνουν μέτρα όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 20 βαθμούς. «Το ιχθυοτροφείο έχει οκτώ δεξαμενές, έκτασης 100 τ.μ. έκαστη. Η κάθε μία παράγει 2,5-3 τόνους ψάρι, ξεκινώντας από τα μικρά και προχωρώντας από δεξαμενή σε δεξαμενή στα μεγαλύτερα». Η επένδυση έχει πολλές απαιτήσεις, καθώς τα ψάρια απαιτούν τάισμα και, βέβαια, 24ωρη φύλαξη. «Έχουμε πάνελ και ανεμογεννήτρια για την παραγωγή ρεύματος», αναφέρει ο Χαλήτ.

Άμεσα και στην αναπαραγωγή

«Σχεδιάζουμε να βγάλουμε και γόνο, γιατί τα νερά είναι κατάλληλα. Προς το παρόν, παίρνουμε γόνο από την Κόνιτσα ή αβγά από τη Δανία» μας λέει, αναλύοντας το οικογενειακό πλάνο. Αναφέρει πως μετά από έναν χρόνο θα ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής αβγών, καθώς έχουν μάνες. Παράλληλα, σκέφτονται να συνδυάσουν τη μονάδα με ένα εστιατόριο, στο πιο μακρινό μέλλον.

Εξάλλου, η περιοχή είναι πανέμορφη, αλλά παρθένα από εγκαταστάσεις αγροτουρισμού. Σε κάθε περίπτωση, η οικογένεια του Χαλήτ Χαλήλ Ιμπράμ αφιερώνει τον χρόνο και τα όνειρά της στο Ιχθυοτροφείο, που δημιούργησαν σε έναν τόπο μαγικό για τους επισκέπτες. Μελλοντικός στόχος τους είναι να γίνει γνωστή η εκλεκτή πέστροφα, ψάρι που γνωρίζουν και αγαπούν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η πεντανόστιμη ορεινή πέστροφα της Ροδόπης μπορεί να μαγειρευτεί στη σχάρα, στον φούρνο, στο τηγάνι ή να γίνει καπνιστή. «Υπάρχει αγορά για την πέστροφα κι ελπίζουμε να δημιουργηθεί και στη Ροδόπη», σχολιάζει.

Όσο για το μενού της συνάθροισης, περιελάμβανε πέστροφα τηγανιτή με καλαμποκάλευρο, σαλάτα με ντόπια κηπευτικά, για επιδόρπιο καρπούζι και κερήθρα, καθότι ο ιδιοκτήτης είναι πρωτίστως μελισσοκόμος. Τα μελίσσια του αγναντεύουν τις πέστροφες και παράγουν βουνίσιο μέλι, εκλεκτής ποιότητας.