Ροδόπη: Ρεβίθια στους Προσκυνητές

Ρεβίθια στους Προσκυνητές

Ο Δημήτρης Σαββίδης είναι αγρότης πάνω από 50 χρόνια στους Προσκυνητές (Χατζηλάρι) Ροδόπης, που φημιζόντουσαν πριν 40 χρόνια για τα ρεβίθια τους. Επέλεξε, όπως και κάποιοι συγχωριανοί του, να αναβιώσει την παλιά καλλιέργεια, γιατί είναι εύκολη και αποδοτική. Καλλιεργούσε για χρόνια βαμβάκι και ελιά και σταδιακά στράφηκε στα ελαιόδεντρα και τις ροδιές. Επέλεξε ρεβίθι ποικιλίας Μαρόκο, γιατί «είναι ευκολόβραστο και νοστιμότατο».

Έσπειρε επτά στρέμματα με τα καρίκια ανάρια και η συνολική απόδοση είναι 600 κιλά. Αισιοδοξώντας από τις ενδεχόμενες αποδόσεις, σχεδιάζει την επόμενη χρονιά να σπείρει πυκνότερα, για να την πολλαπλασιάσει. «Στο παρελθόν, όλα τα χωράφια ήταν σπαρμένα με ρεβίθι και σιτάρι, μέχρι που τα έπιασε μια αρρώστια και άρχισαν να ξηλώνονται. Μετά στράφηκαν στο βαμβάκι». Ο κ. Σαββίδης θα διακινήσει τη φετινή παραγωγή χέρι με χέρι, σίγουρος για την ποιότητα του προϊόντος.

Σύμφωνα με τον μελισσοκόμο Νίκο Καρακωστίδη, που ερευνά την ιστορία της περιοχής «τα χατζηλαριώτικα ρεβίθια επί δυο δεκαετίες (1958-1978) κατείχαν τα σκήπτρα στο χωριό ως πρώτη παραγωγή. Τότε που η τιμή τους ήταν 8 δραχμές το κιλό και το σκληρό σιτάρι μόλις τρεις». Σημειώνει ότι τα στραγαλατζίδικα της Κομοτηνής προμηθεύονταν ρεβίθια από το Χατζηλάρι και όχι εισαγόμενα από την Τουρκία και τις χώρες της Β. Αφρικής.