Ροδάκινο: Κόβει τη φόρα των παραγωγών για το συμπύρηνο η βιομηχανία

Το τίμημα της έλλειψης διαπραγματευτικής δύναμης που θα μπορούσε να προσφέρει η δημιουργία περισσότερων ισχυρών συλλογικών σχημάτων φαίνεται ότι πληρώνουν για άλλη μια χρονιά οι καλλιεργητές συμπύρηνου ροδάκινου, καθώς η βιομηχανία προσανατολίζεται σε μια τιμή εκκίνησης στα 26 λεπτά/κιλό, ποσό από το οποίο, υπενθυμίζουμε, θα πρέπει να αφαιρεθούν και τα μεταφορικά κόστη.

Eλλείψει σημαντικής διαπραγματευτικής δύναμης από πλευράς των παραγωγών, το παιχνίδι καθορίζεται από τη βιομηχανία

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, αναφέρουν ότι τα ελεγχόμενα επίπεδα των αποθεμάτων και η προσδοκία για παραλαβή ποιοτικού προϊόντος αφήνουν περιθώρια για να προσφέρουν… κάτι παραπάνω σε σχέση με την περυσινή και την προπέρσινη χρονιά, όταν η τιμή ήταν στα 25 λεπτά.

Ωστόσο, οι παραγωγοί τοποθετούν το όριο βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεών τους στα 30 λεπτά/κιλό και η θέση αυτή βρίσκει σύμφωνους και ανθρώπους του κλάδου που έχουν στο «κάδρο» και τη διεθνή εικόνα του προϊόντος, όπως ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης. «Τα 30 λεπτά/κιλό θα ήταν μια τιμή που θα κάλυπτε τις ανάγκες των καλλιεργητών και θα ικανοποιούσε τη συνθήκη της παραγωγής ποιοτικού προϊόντος» σχολιάζει ο ίδιος στην «ΥΧ». Ωστόσο, «ελλείψει σημαντικής διαπραγματευτικής δύναμης από πλευράς των παραγωγών, το παιχνίδι καθορίζεται από τη βιομηχανία», συμπληρώνει.

Στο μέτωπο των αγορών, αισιοδοξία προκαλεί στον κλάδο η διεύρυνση των προορισμών για την ελληνική κομπόστα, σε αντιστάθμισμα της μείωσης της κατανάλωσης που διαφαίνεται στην Ευρώπη. Η στρατηγική της εγχώριας βιομηχανίας επικεντρώνεται στην ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών προϊόντων σε τρίτες χώρες και, σύμφωνα με τον πρόεδρο των κονσερβοποιών, οι προσπάθειες αυτές αποδίδουν καρπούς.

«Στις χώρες της Λατινικής Αμερικής βελτιώνεται η θέση μας, ιδίως μετά την κατάργηση των δασμών στις περισσότερες από αυτές, στο πλαίσιο των συμφωνιών με την ΕΕ. Επίσης, και σε αυτές τις χώρες, όπως και σε χώρες της Άπω Ανατολής, υπάρχει υποστήριξη από την ΕΕ με τα προγράμματα προώθησης».

Κλειδί το σωστό αραίωμα

Αναφερόμενος στη φετινή παραγωγή, ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για καλύτερη καρπόδεση σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα αυξημένους καρπούς πάνω στα δέντρα, συμπληρώνοντας ωστόσο πως είναι νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις όσον αφορά το προϊόν που θα συγκομιστεί.

«Είχαμε σε αρκετές περιοχές χαλάζι και θα δούμε πώς θα επιδράσει αυτό. Επιπλέον, οι βροχές δεν επέτρεψαν τη συνεχή παρουσία στα χωράφια, γι’ αυτό και υπάρχει ένα πρόβλημα με τη σωστή αραίωση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε ποσότητα, αλλά θα είναι μικρό το ροδάκινο. Σε αυτή την περίπτωση, ούτε το τονάζ θα είναι καλό, ούτε η ποιότητα του προϊόντος, ενώ και οι αναλώσεις θα είναι κακές», ανέφερε, παραπέμποντας στην πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΚΕ για έγκαιρη και σωστή αραίωση.

Απώλειες από το χαλάζι

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης, η ελληνική παραγωγή βιομηχανικού ροδάκινου ανήλθε σε 316.000 τόνους, από 380.000 τόνους το 2017 και 277.000 τόνους το 2016. Φέτος, οι χαλαζοπτώσεις που έπληξαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα ορισμένες περιοχές εκτιμάται ότι προκάλεσαν ζημιές της τάξης του 20% στο σύνολο της παραγωγής συμπύρηνου ροδάκινου, ποσοστό το οποίο, πάντως, όπως τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου, δεν απειλεί τις ισορροπίες της προσφοράς και της ζήτησης.

Υπήρξαν ωστόσο περιοχές οι οποίες αντιμετώπισαν σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή, όπως η Μελίκη, όπου, όπως είπε στην «ΥΧ» ο διευθυντής του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, Γιάννης Παπάζογλου, έχει πληγεί το 80% των κτημάτων με βιομηχανικό ροδάκινο, με ποσοστά ζημιάς τουλάχιστον 70%.