Ροδόπη: 35 χρόνια στα χωράφια της Αρίσβης

Στα 67 του χρόνια σήμερα και έχει ήδη 35 χρόνια στο χωράφι ως «μπαξεβάνης» ο Βελή Αχμέτ, αγρότης από την Αρίσβη της Ροδόπης. Με δικό του θερμοκήπιο, με φυτά και φυτώρια, με πολύ δουλειά 35 χρόνια τώρα με την γυναίκα του, αλλά και με την βοήθεια των κοριτσιών τους μέχρι που παντρεύτηκαν, αγωνίζονται καλλιεργώντας τη γη.

«Είμαστε ξυπνητοί από τις τέσσερις και μισή το πρωί. Κάθε φορά που είναι να πάμε στην λαϊκή αγορά πρέπει στις πέντε να στήνουμε ήδη τον πάγκο για να προλάβουμε πριν κλείσουν οι δρόμοι» δηλώνει με την κούραση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Τέσσερις και μισή ξυπνητοί, πέντε η ώρα στις λαϊκές για να προλάβουν να στήσουν. Τέλος μεσημεριού τα μαζεύουν κι ύστερα ξανά πάλι πίσω με την δουλειά να μην σταματά.

Φέτος, η παραγωγή τους ήταν καλή, αλλά ο κορωνοϊός, όπως μας είπε ο κος Βελή Αχμέτ, δεν τους αφήνει να την πουλήσουν. «Μένει στο χωράφι και η ζημιά γίνεται» αναφέρει. Εβδομάδα παρά εβδομάδα στις λαϊκές αγορές της περιοχής ελάχιστα μπορούν να πουλήσουν από όλα όσα έχουν παράξει.

Κουρασμένος; Τον ρωτήσαμε «Οι γεωργοί πάντα είναι κουρασμένοι, πάντα λασπωμένοι. Πάντα τρέχουν να προλάβουν τις δουλειές στο χωράφι. Δεν σταματάμε λεπτό» απάντησε έτοιμος να κάνει το επόμενο που τον περιμένει… όπως 35 χρόνια τώρα.

Πηγή: ertnews.gr