Ροδόπη: Δεν λύγισε το αχυρένιο «χωριό» στο Θρυλόριο

Ένα τρακτέρ, ένα έλκηθρο, μια φάτνη και μπόλικες γιορτινές, χριστουγεννιάτικες φιγούρες συνθέτουν μια οικολογική και καλαίσθητη θεματική δημιουργία. Είναι κατασκευασμένα με 35 μπάλες άχυρου, που οι ισχυροί άνεμοι και οι καταιγίδες δεν στάθηκαν ικανά να τα μετακινήσουν.

Αντίθετα, το μεράκι, το όραμα και η καλή δουλειά του Νίκου Τοπαλίδη και των συνεργατών του επέτρεψαν στο μικρό «χωριό» από άχυρο που δημιούργησε στην πλατεία του οικισμού Θρυλόριο, στον Νομό Ροδόπης, να μείνει όρθιο και να υποδεχτεί τους επισκέπτες.

Ο ίδιος ασχολείται με αγροτικές επιχειρήσεις και σκέφτηκε να διαμορφώσει μια άλλη εικόνα για το χωριό του, αντάξια με εκείνες των ξένων χωρών, παίρνοντας την ιδέα από ένα ταξίδι που πραγματοποίησε στο εξωτερικό. Από τη μία, το κίνητρό του ήταν η χαρά των παιδιών, και από την άλλη, η αγάπη του για τον τόπο του και η επιθυμία του η φήμη του μικρού αχυρένιου «χωριού» να υπερβεί τα στενά όρια του νομού.

Υπό κανονικές συνθήκες, θα χρειαζόταν τουλάχιστον μία εβδομάδα για να στηθεί, αλλά η ισχυρή θέληση και οι καλοί συνεργάτες επέτρεψαν να πάρει σάρκα και οστά μέσα σε πέντε μέρες, με τη βοήθεια ενός καλλιτέχνη γκράφιτι.

Στο μαγικό αχυρένιο «χωριό» συγκατοικούν η φάτνη και ο χιονάνθρωπος με το έλκηθρο και το τρακτέρ. Πρόκειται για μια δική του ευγενική προσφορά στους συντοπίτες και τους επισκέπτες, και συγχρόνως στον Δήμο Κομοτηνής.

Ο κ. Τοπαλίδης επισημαίνει ότι του χρόνου μπορεί να προσφέρει τη συγκεκριμένη κατασκευή σε άλλον οικισμό και να δημιουργήσει στη θέση της κάποια καινούργια, εφόσον ο Δήμος Κομοτηνής του το ζητήσει. «Οι φετινές δημιουργίες μπορούν να φυλαχθούν από τον δήμο και να τοποθετηθούν σε άλλους οικισμούς τα επόμενα Χριστούγεννα και στο Θρυλόριο να αντικατασταθούν από άλλα σχέδια», προτείνει.