Ροδόπη: Την κατασκευή των δικτύων διανομής νερού στο φράγμα Ιασίου ζητούν οι αγρότες των γύρω οικισμών

Την χρηματοδότηση της κατασκευής των δικτύων διανομής νερού στο Φράγμα Ιασίου, ζητούν οι κάτοικοι της γύρω περιοχής.

Αγρότες στην πλειοψηφία τους, που είδαν ένα ακόμη καλοκαίρι οι κόποι τους, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα. Καλλιεργητές της γης, που δεν ευτύχησαν να δουν έργα αναδασμού στην περιοχή τους σημειώνουν, μιλώντας στο www.ertnews.gr, την ανάγκη να προχωρήσουν οι αναδασμοί, αλλά και να υλοποιηθούν έργα υποδομής για την άρδευση των χωραφιών τους.

Η μη ικανοποίηση των δύο αυτών βασικών αιτημάτων, οδήγησε πολλούς εκτός του πρωτογενή τομέα και αρκετούς από τους κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τους οικισμούς τους, αναζητώντας άλλες προσοδοφόρες ενασχολήσεις.

 
 
 

Το υψηλό κόστος καλλιέργειας καθιστά την ικανοποίηση αυτών των δύο αιτημάτων αναγκαία όσο ποτέ. Για μια έκταση καλλιεργίσιμης γης δέκα χιλιάδων (10.000) στρεμμάτων που θα εξασφάλιζε την άρδευσή τους σε Έβρενο, Λινό, Αρριανά κ.α. κάνουν λόγο οι κάτοικοι της περιοχής.

Οι μουσουλμάνοι αγρότες καλλιεργούν κυρίως καπνά και οι χριστιανοί βαμβάκια και σιτάρι, ωστόσο, οι αποδόσεις είναι μικρές λόγω της έλλειψης νερού. Για «τριετία στασιμότητας τόσο σε σχέση με το φράγμα Ιασίου, όσο και για τα δίκτυα διανομής που θα το καταστήσουν λειτουργικό» κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι εκπρόσωποί τους στην περιοχή , ενώ η Δημοτική Εκλογική Επιτροπή Ροδόπης της ΝΔ σε συνάντηση με εκπροσώπους της περιοχής υποσχέθηκε την προώθηση και ικανοποίηση του αιτήματός.

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του φράγματος έχει ύψος : 52,50 m, επιφάνεια λεκάνης απορροής: 63 km2 και χωρητικότητα λίμνης: 23,2 x 106 m3 και τεχνητή λίμνη που αποτελεί ήδη στάση επισκεπτών.

Πηγή: ertnews.gr