Ροδόπη: Κολοκύθια «γίγαντες» στον μπαξέ ενός ηλικιωμένου αγρότη

Ροδόπη: Κολοκύθια «γίγαντες» στον μπαξέ ενός ηλικιωμένου αγρότη

«Είναι σκέτο ζαχαροπλαστείο» δηλώνει ο Μιλτιάδης Βίστας με καμάρι για την γλύκα των κολοκυθιών της φετινής χρονιάς. Ωστόσο, αυτό που εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά πάνω τους είναι το μέγεθος, καθώς ο έμπειρος παραγωγός δεν μπορεί να τα σηκώσει μόνος του! Ο μπαξές του φέτος του επιφύλαξε μια έκπληξη γευστική κι ασήκωτη. Τεράστια κολοκύθια που μπορεί την νύχτα να γίνονται και άμαξα (δημοσιογραφική υπερβολή…)

«Είναι σκέτο ζαχαροπλαστείο» δηλώνει ο Μιλτιάδης Βίστας με καμάρι για την γλύκα των κολοκυθιών της φετινής χρονιάς κι ας μην μπορεί να τα σηκώσει μόνος.

«Πάντως είναι γευστικά, όπως κι αν τα δοκιμάσεις» δηλώνει εκείνος και χαμογελώντας προσθέτει ότι και στο παρελθόν είχε κολοκύθια «γίγαντες», αλλά δεν ήταν τόσο γλυκά, όσο τα φετινά. «Έχω πάθει την πλάκα μου. Λίγο σπόρο έχουν στο πίσω μέρος και το υπόλοιπο είναι για φαγητό» δηλώνει και προσπαθεί να σηκώσει ένα κολοκύθι μήκους 70 εκατοστών και τουλάχιστον τριάντα κιλών.

«Θα κρατήσω τους σπόρους και για του χρόνου» λέει κι επειδή οι σπόροι ταξιδεύουν σημειώνει ότι δεν θυμάται αν είναι από τη Γερμανία, την Ρωσία ή κάπου αλλού. «Είναι δύο διαφορετικά είδη, μακρόστενα και στρόγγυλα. Πρώτη φορά τα σπέρνω και θα συνεχίσω και του χρόνου.» Και στο παρελθόν είχε ζυγίσει κολοκύθι από το μπαξέ του 35 κιλά. Τα μυστικά του για τα κολοκύθια γίγαντες είναι νερό και κοπριά. «Δεν υπάρχει καλύτερο άζωτο από την κοπριά. Παραχώνω κοπριά τώρα και για την Άνοιξη είναι έτοιμο λίπασμα.» αποκαλύπτει γνωρίζοντας κι εκείνος ότι οι σπόροι δεν σταματούν να ταξιδεύουν και να εκπλήσσουν.

Πηγή: ert.gr