Ροδόπη: Μειωμένη η φετινή παραγωγή των κερασιών

Αισθητά μειωμένη είναι η φετινή παραγωγή κερασιών στη Ροδόπη. Τα μηνύματα που παίρνουν οι παραγωγοί – καλλιεργητές στα χωριά: Ασώματοι, Φωλιά, Αγίασμα και Δύμη δεν είναι ενθαρρυντικά. «Η τελευταία παγωνιά της Άνοιξης έκανε σίγουρα ζημιά στην ποικιλία Μπουρλά» τόνισε ο 36χρονος Μουσταφά Χουσμέν.

Τον συναντήσαμε στο χωράφι του να κόβει τα χόρτα γύρω από τις ρίζες των δένδρων, η καθαρή επιφάνεια πάντα διευκολύνει τη συλλογή. Ο πατέρας και ο θείος του με κουβάδες στα χέρια μάζευαν ήδη τα ώριμα κεράσια. «Η πορεία θα δείξει αν θα είναι καλύτερα για τις άλλες ποικιλίες» σημείωσε σε ένα διάλειμμα της δουλειάς. Στην περιοχή Ασώματοι παράγεται το 25-30% της παραγωγής, η μεγαλύτερη ποσότητα κερασιών προέρχεται από τους οικισμούς Δύμη και Φωλιά. Ωστόσο, όπως σημείωσε, ο κος Μουσταφά Χοιυσμέν η εικόνα για την πρώιμη παραγωγή είναι ίδια.

Ο κος Χουσμέν Χασάν
Στους κερασώνες των Ασωμάτων από μικρό παιδί

Αυτή τη στιγμή τα κεράσια αγοράζονται από τους παραγωγούς ένα ευρώ το κιλό. Το ίδιο διάστημα στα Super market της πόλης τα κεράσια έφτασαν να πωλούνται ακόμη και 6,5 ευρώ. «Η πώληση τους δυστυχώς δεν φέρνει χαμόγελα στον παραγωγό, δεν κερδίζουν οι παραγωγοί αυτά που πρέπει. Προσπαθούμε πάντα κάτι να κάνουμε. Σίγουρα κάτι αφήνει, στις δύσκολες εποχές είναι κέρδος και το ένα ευρώ. Όμως δεν είναι τα έσοδα αυτά που θα θέλαμε» σημειώνει ο νεαρός καλλιεργητής γνωρίζοντας καλά πως και στην πρώτη επιλογή των συναδέλφων του στην περιοχή, στην καλλιέργεια του καπνού δηλαδή η εικόνα δεν είναι “ανθηρή”.

Πάνω από την σκαλωσιά όπου έχει ανέβει για την συλλογή των πρώτων κόκκινων κερασιών ο πατέρας του, ο κος Χουσμέν Χασάν στα 61 του χρόνια δηλώνει με σιγουριά «ότι ο αγρότης όταν έρχεται η ώρα της πώλησης των προϊόντων του είναι πάντα χαμένος», ωστόσο η χαρά της παραγωγής, η αγάπη για την γη, η ικανοποίηση της παραγωγής ενός ποιοτικού προϊόντος για παιδιά, εγγόνια και καταναλωτές αποζημιώνει κάπως τον κόπο...
 
Πηγή: ertnews.gr