Ροδόπη: Στο τέταρτο χέρι ο καπνός

Στο τέταρτο και τελευταίο χέρι βρίσκεται η συγκομιδή του καπνού στον Δήμο Ιάσμου στη Ροδόπη. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή, με την προϋπόθεση ο καιρός τουλάχιστον στην τελευταία πράξη του καλλιεργητικού έργου να είναι ευνοϊκός.

Ο παραγωγός Ραμαδάν Ραμαδάν εξηγεί πως είχαν να αντιμετωπίσουν την ξηρασία, αλλά και την έλλειψη νερού στις γεωτρήσεις. «Δεν μπορέσαμε να ποτίσουμε όπως πρέπει. Ακόμη κι όταν ποτίζαμε, ο καύσωνας δεν άφηνε το νερό». Ο ίδιος εκτιμά ότι συγκριτικά με πέρυσι οι φετινές αποδόσεις ανά στρέμμα θα είναι μειωμένες. Όπως επισημαίνει στα καιρικά προβλήματα προστέθηκαν οι ισχυροί άνεμοι, καθώς το περασμένο δεκαήμερο έσκισαν τις λιάστρες όπου απλώνουν τον καπνό για την αποξήρανση. Ο ίδιος αναφέρει ότι είναι δύσκολο να αναζητήσουν αποζημίωση, γιατί απαιτούνται τιμολόγια, συμβόλαια του χωραφιού και του σπιτιού. Αναγκάστηκαν να αγοράσουν καινούργιες λιάστρες που κοστίζουν 110 ευρώ η μία.

Ο ίδιος δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η συγκομιδή και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το μαγαζί είναι ανοιχτό στον καιρό». Από τα 20 στρέμματα που καλλιέργησε φέτος από το τέταρτο χέρι μάζεψε μόλις το 1/4. Οι παραγωγοί συγκομίζουν και θα μάθουν την τιμή από τους εμπόρους στο τέλος, οι οποίοι προς το παρόν κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά.

Αυτό που τονίζει ο κ. Ραμαδάν, για μια ακόμη φορά, είναι η ερήμωση των χωριών από τους αγρότες. «Πριν από 20 χρόνια, στο χωριό μου ασχολούμασταν με τον καπνό 250 οικογένειες και τώρα έμειναν μόνο 60 άτομα. Η νεολαία παίρνει το παλτό και φεύγει στη Γαλλία, στη Γερμανία και αλλού. Τα σχολεία έκλεισαν, τα χωριά μας ερήμωσαν. Πρέπει η πολιτεία να πιάσει τον αγρότη από το χέρι», καταλήγει.