Ρουμανία: Ανακάμπτει η παραγωγή σιτηρών

Σημαντική αύξηση κατέγραψε η παραγωγή σιτηρών της Ρουμανίας το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Αναλυτικά, η επιφάνεια των κόκκων στα δημητριακά μειώθηκε κατά 6,9%, σε 5,1 εκατομμύρια εκτάρια, αλλά η παραγωγή αυξήθηκε κατά 12,4% σε σύγκριση με το 2016. Το 2016, οι γεωργοί συνέλεξαν 24,5 εκατομμύρια τόνους σιτηρών.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στο καλαμπόκι (14,3 εκατομμύρια τόνοι το 2016 – 33,3% αύξηση).

Η παραγωγή σίτου αυξήθηκε κατά 17,2% το 2017 σε 9,9 εκατ. τόνους και η παραγωγή κριθαριού και οπωροκηπευτικών κατέγραψε άνοδο κατά 2,2%.

Τα όσπρια έχουν αυξηθεί σχεδόν τρεις φορές, λόγω τόσο της διεύρυνσης της καλλιεργούμενης έκτασης, όσο και της απόδοσης ανά εκτάριο, ενώ στην περίπτωση των ελαιούχων φυτών, η παραγωγή σημείωσε αύξηση κατά 29,5%.

Τέλος, η παραγωγή ηλιανθόσπορου αυξήθηκε κατά 43,4%, οι καλλιέργειες σόγιας κατά 38,8%, ενώ η παραγωγή κραμβόσπορων κατά 29,3%.