Ρομποτική και drones σε πρώτο πλάνο

της Ελένης Ριζάκη

Πρόσφατη έκθεση της εταιρείας δεδομένων και αναλύσεων GlobalData, σχετικά με τη «Ρομποτική στη Γεωργία», αναφέρει πως η ρομποτική μπορεί να συμβάλει στη γεωργία ακριβείας, αλλά πολύ περισσότερο και σε μία τεχνολογική επανάσταση σε αυτόν τον κλάδο. Κάτι τέτοιο διαφαίνεται, σύμφωνα με την εταιρεία, και από το γεγονός πως τα ρομπότ εδάφους παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.

Συγκεκριμένα, το 2020, η αξία πωλήσεων ρομπότ άγγιξε τα 1,1 δισ. δολάρια, ενώ η GlobalData προβλέπει να εκτοξευθεί στα 11 δισ. μέχρι το 2030.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια αγορά ρομποτικής το 2020 είχε αξία ίση με 45,8 δισ. δολάρια, ενώ αναμένεται να ανέβει με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 29% μεταξύ του 2020 και του 2030. Έτσι, αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης, το 2030 θα μπορούσε να ξεπεράσει σε αξία τα 500 δισ. δολάρια.

Έρχονται τα αγροτικά drones

Στην έκθεση, υπάρχει η εκτίμηση πως η αγορά εμπορικών drones θα ξεπεράσει αυτήν των στρατιωτικών. Κατά συνέπεια, τα επόμενα χρόνια, η πρώτη ενδέχεται να αποτελέσει, με βάση τα έσοδα, το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς drones, με τα αγροτικά drones να αποτελέσουν τη βασική κινητήριο δύναμη για να συμβεί κάτι τέτοιο.