Ρομποτικό σύστημα ψεκασμού για τους ελληνικούς αμπελώνες

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Να φτάσει και στις πιο δύσβατες εκμεταλλεύσεις αμπελιών με απότομες κλίσεις όπου τα συμβατικά τρακτέρ αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω ιδιομορφίας του χώρου είναι ένας από τους στόχους του ρομποτικού συστήματος ψεκασμού iRTA, που δημιουργήθηκε από ελληνικούς φορείς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ESMERA.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Νίκος Μυλωνάς, υποψήφιος διδάκτορας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που ανήκει στους συντελεστές του έργου, μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Γεωργικών Μηχανημάτων, Σπύρο Φουντά και τον επιστημονικό συνεργάτη, Ιωάννη Μαλούνα, από το ΓΠΑ, «τα πειράματα πραγματοποιούνται στους πειραματικούς αμπελώνες του Πανεπιστημίου στα Σπάτα.

Η προσοχή μας σε αυτήν τη φάση στρέφεται στο να βεβαιωθούμε ότι το σύστημα είναι ικανό να εκτελέσει ψεκασμούς με εφάμιλλα ή και καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα συμβατικά ψεκαστικά».

Προσδοκίες αγροτών

Η μείωση της χρήσης των χημικών είναι ένας από τους σκοπούς του συστήματος που, σύμφωνα με τους αγρότες, αποτελεί το νούμερο ένα πλεονέκτημά του. «Πραγματοποιήσαμε μια εκτενή χαρτογράφηση των προσδοκιών και των απαιτήσεων που έχουν οι παραγωγοί και άλλοι συντελεστές από το σύστημα, μέσα από ερωτηματολόγια.

Παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον τα ευρήματα, καθώς ενδεικτικά το 72% των ερωτηθέντων θεωρεί την ασφάλεια του χειριστή (36%) και τις δυσκολίες στην πρόσβαση και μεταφορά του εξοπλισμού (36%) ως τα πλέον σημαντικά ζητήματα, ενώ θέτουν τη μείωση της έκθεσης του χειριστή στα φυτοχημικά ως το νούμερο ένα πλεονέκτημα της ρομποτικής πλατφόρμας», εξηγεί ο κ. Μυλωνάς.

Λειτουργία συστήματος

Το σύστημα, με βάση τη λειτουργία του, θα μειώνει τη διασπορά του ψεκαστικού νέφους και ο ψεκασμός θα πραγματοποιείται σύμφωνα με την παρουσία φυλλώματος και την προσβολή από εχθρούς και ασθένειες. Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο κ. Μυλωνάς, «το ψεκαστικό σύστημα έχει χωρητικότητα 70 λίτρων, καλύπτει τη χρήση μέχρι και τριών ακροφυσίων, ενώ στρεφόμαστε στην αξιοποίηση νέων τύπων ακροφυσίων για μείωση της διασποράς ψεκαστικού νέφους και απαιτήσεων σε πίεση.

Επιπλέον, η ενεργοποίηση του ψεκασμού θα πραγματοποιείται επιλεκτικά με βάση την παρουσία φυλλώματος, αλλά και την προσβολή από εχθρούς και ασθένειες. Σκοπός του μεταβαλλόμενου ψεκασμού είναι να μειώσουμε την περιττή χρήση φυτοχημικών και να αυξήσουμε την αυτονομία του ρομπότ για κάλυψη μεγαλύτερης έκτασης».

Εμπορική αξιοποίηση

Η ολοκλήρωση των δοκιμών θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2021, όπου και θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες για το κομμάτι της εμπορικής αξιοποίησης. «Η έξυπνη χρήση τεχνολογιών, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση απλών και προσιτών υποσυστημάτων, μας δίνει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την εμπορική αξιοποίηση του συστήματος, σε σχέση με άλλα πιο σύνθετα και ακριβά πρωτότυπα», καταλήγει ο κ. Μυλωνάς.