Ρωτούν, αλλά το σκέφτονται ακόµα για ποιοτικό σκληρό οι Ιταλοί

skliro-sitari-exagoges
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Υποτονικά κινείται αυτό το διάστημα η αγορά του σκληρού στη χώρα μας, εν αναμονή των κινήσεων των Ιταλών για τα ελληνικά ποιοτικά σιτάρια. Οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις των εμπόρων από τη γειτονική χώρα δεν φαίνεται να συγκινούν τους Έλληνες πωλητές και οι περισσότερες εξαγωγές που γίνονται στα 195 ευρώ ο τόνος (τιμή FOB) αφορούν κατά κύριο λόγο σκληρά σιτάρια χαμηλών ποιοτικών προδιαγραφών, χωρίς πάντως να λείπουν και ορισμένες δουλειές στα 210 ευρώ ο τόνος (FOB) για τα πιο ποιοτικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχουν φύγει για εξαγωγή συνολικά 100.000 τόνοι, με περίπου τις μισές ποσότητες, ωστόσο, να αφορούν περσινά συμβόλαια που για διάφορους λόγους δεν είχαν εκτελεστεί. Στην Ιταλία, η Μπολόνια άνοιξε στα 225 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα, ενώ στη Γαλλία οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για ελαφρώς χαμηλότερη των προβλέψεων συνολική παραγωγή στους 1,8-1,9 εκατ. τόνους, δίχως μέχρι στιγμής να έχει αποτιμηθεί πλήρως η επίπτωση στην ποιότητα από τις βροχές.

Στον Καναδά, η εικόνα της παραγωγής είναι πολύ καλή στο βόρειο τμήμα της χώρας είναι στα νότια οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων εβδομάδων αναμένεται να πάνε λίγο πιο πίσω τη συγκομιδή.

Εντός των ελληνικών συνόρων και μετά τις παρεμβάσεις των συνεταιρισμών (Πλατύκαμπος στα 21 λεπτά στον παραγωγό, Χάλκη στα 20 λεπτά, Βόλος και Τρίκαλα στα 19 λεπτά) που επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας για τους παραγωγούς, οι περισσότεροι ιδιώτες έμποροι (π.χ. Ζέικος, Καραγιώργος, Μάρκου, ακόμα και Νιτσιάκος στη Β. Ελλάδα) κινούνται στα 18 λεπτά το κιλό. Εικάζεται μάλιστα ότι, λόγω των αναγκών των καλλιεργητών για ρευστό, ένα ποσοστό 80%-85% της συγκομιδής στη Θεσσαλία έχει ήδη «κλειστεί» σε αυτή την τιμή.

-Διαφήμιση-