Οι Ρουμάνοι παραγωγοί σιτηρών προειδοποιούν ότι οι εισροές ουκρανικών σιτηρών μέσω των λεγόμενων «διαδρόμων αλληλεγγύης» της ΕΕ τους ωθούν ολοταχώς προς τη χρεοκοπία, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι αυτές δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ενιαία αγορά. «Δεν υπάρχουν καταστροφικές ή αρνητικές επιπτώσεις των εξαγωγών από την Ουκρανία στις αγορές της ΕΕ» δήλωσε στις 26 Σεπτεμβρίου ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση των αγροτών, ούτε τις τιμές».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Florentin Bercu της ρουμανικής Συμμαχίας για τη Γεωργία και τον Συνεργατισμό, οι Ρουμάνοι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων έχουν υποστεί «έντονη μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους». Όπως υποστηρίζει, το κυριότερο ζήτημα για τους αγρότες της χώρας του είναι οι φθηνότερες εισαγωγές ουκρανικού ηλίανθου, σιταριού, κριθαριού και καλαμποκιού, τα οποία καλλιεργούνται με διαφορετικούς κανόνες και περιορισμούς σε σύγκριση με την ΕΕ. «Κανονικά, οι εισαγωγές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων θα έπρεπε να διέρχονται από το έδαφος της Ρουμανίας και να φτάνουν στα κράτη-μέλη της ΕΕ που είναι καθαροί εισαγωγείς αυτών των καλλιεργειών ή, ακόμα μακρύτερα, σε τρίτες χώρες. Αντ’ αυτού, οι συγκεκριμένες καλλιέργειες πωλούνται στη ρουμανική αγορά», αναφέρει στη EURACTIV.

Η παρέκκλιση των ουκρανικών εισαγωγών από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που διέπουν την παραγωγή οδηγούν σε μείωση των τιμών των σιτηρών, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά για τους εμπόρους. Αυτό συνεπάγεται μείωση της ποιότητας των σιτηρών που πωλούνται στη ρουμανική αγορά, θέτοντας σε κίνδυνο τους τοπικούς παραγωγούς.

«Στο αποκορύφωμα της συγκομιδής, η τοπική αγορά σιτηρών και ελαιούχων σπόρων είναι ικανοποιημένη με τα ουκρανικά σιτηρά, καταβαραθρώνοντας έτσι την αγορά σιτηρών στη Ρουμανία τόσο από την άποψη των τιμών αγοράς όσο και από την άποψη των απαιτούμενων ποσοτήτων», εξηγεί ο Bercu.

www.euractiv.com