Ρύζι: Κάνοντας κράτει στις πωλήσεις,τσίµπησαν οι τιµές

Απέδωσε καρπούς η άμυνα των παραγωγών, όμως τα κόστη φοβίζουν ενόψει των σπορών

Σημάδια… αφύπνισης εμφανίζει τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά του ρυζιού, με την κινητικότητα σε επίπεδο εμπορικών συναλλαγών να έχει αποκατασταθεί και τις τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί να είναι αισθητά βελτιωμένες, έστω κι αν ακόμα ωχριούν μπροστά στην αύξηση των δαπανών που αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι ενόψει των νέων σπορών.

Οι τελευταίες πράξεις από τους συνεταιρισμούς της Χαλάστρας έγιναν στα 40 λεπτά/κιλό για τα μεσόσπερμα Ρονάλντο και στα 39 λεπτά/κιλό για τα μακρύσπερμα Μπονέ, ενώ στα 42 λεπτά/κιλό πουλήθηκαν και Καρολίνες, που δεν είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα συμβολαιακής.

Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Β’, Βασίλη Κουκουρίκη, χρειάστηκε οι οργανώσεις να προχωρήσουν σε ένα ιδιότυπο… μορατόριουμ πωλήσεων, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τις γραμμές άμυνας των ορυζόμυλων που είχαν οχυρωθεί πίσω από αρκετά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

«Τα προηγούμενα χρόνια, το τρίμηνο Φεβρουαρίου – Απριλίου έφευγε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Φέτος, οι τελευταίες μεγάλες ποσότητες πουλήθηκαν τον Δεκέμβριο. Έκτοτε και καθώς έβλεπαν όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, αλλά και τα κόστη να ανεβαίνουν διαρκώς, οι παραγωγοί σταμάτησαν να πουλάνε, περιμένοντας να διορθωθεί η τιμή», λέει στην «ΥΧ» ο κ. Κουκουρίκης. «Κάπως έτσι η αγορά άρχισε να τσουλάει ξανά. Όμως, ένα μεγάλο μέρος της περσινής σοδειάς έχει φύγει σε χαμηλότερες τιμές. Μην ξεχνάμε ότι ξεκινήσαμε να πουλάμε στα 29 λεπτά», συμπληρώνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Χαλάστρας Β’, το «πάγωμα» των πωλήσεων αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό και στις Καρολίνες. «Όταν άρχισαν να ανεβαίνουν τα υπόλοιπα ρύζια, ζητήσαμε να πάρουν την ανάλογη αύξηση και οι ελεύθερες Καρολίνες.

Ωστόσο, οι μύλοι ήταν αμετακίνητοι από τα 37 λεπτά/κιλό, στα οποία είχαν πληρωθεί οι συμβολαιακές, επικαλούμενοι τα δικά τους αυξημένα κόστη σε ενέργεια, πρώτες ύλες κ.λπ. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ρύζι απευθύνεται αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά, αντιλαμβάνεται κανείς την πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρεθήκαμε.

Γι’ αυτό και ως συνεταιρισμός αποφασίσαμε να μην πουλήσουμε μέχρι να βελτιωθεί η τιμή», εξηγεί και προσθέτει: «Αν σκεφτεί κανείς ότι το ρύζι φτάνει να πωλείται 4 ευρώ/κιλό στο ράφι κι ένας μικρός ορυζόμυλος πουλάει στη χονδρική με 1 ευρώ/κιλό, θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια να δοθεί μια αύξηση της τάξης του 15% στους παραγωγούς».

Από τους 35.000 τόνους ρυζιού που παρέλαβε ο ΑΣ Χαλάστρας Β’ έχει διαθέσει μέχρι στιγμής το 55%. Αντίστοιχα, το 60% των συνολικά 40.000 τόνων του έχει πουλήσει έως τώρα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χαλάστρας Α’. Ο πρόεδρός του, Χρήστος Γκατζάρας, σημειώνει ότι στη βελτίωση των τιμών συνέβαλε και η αύξηση της ζήτησης τόσο στην Ευρώπη όσο και στην εσωτερική αγορά. «Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές, ιδίως προς Πολωνία και Ρουμανία, έπαιξαν ρόλο, ενώ και στην Ελλάδα, με την αβεβαιότητα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία βλέπουμε ότι τσιμπάει η κατανάλωση», επισημαίνει. Βέβαια και πάλι, σε σχέση με το άλμα που έχουν κάνει άλλα, το ρύζι δεν έχει κερδίσει παρά ελάχιστα. Η σύγκριση δεν πρέπει να γίνεται με τις περσινές σακατεμένες τιμές, αλλά με εκείνες μιας κανονικής χρονιάς», συμπληρώνει.

Μείον 30% τα στρέμματα

Αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς πλησιάζουμε στις σπορές. «Τα έξοδα, σε ό,τι αφορά το λίπασμα και το πετρέλαιο, έχουν διπλασιαστεί και αν κάνει κανείς τον λογαριασμό, βλέπει ότι το κόστος παραγωγής φτάνει τα 350 ευρώ/στρέμμα», τονίζει ο κ. Γκατζάρας, γι’ αυτό και εκτιμά ότι οι εκτάσεις θα είναι μειωμένες έως και 30%.

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Κουκουρίκης προβλέπει ότι από τα περίπου 280.000 περσινά στρέμματα, το ρύζι θα υποχωρήσει φέτος στα 200.000. «Με τέτοιες τιμές εισροών, το ρύζι πρέπει να πωλείται 45 λεπτά/κιλό για να αφήνει ένα ικανοποιητικό μεροκάματο», υπογραμμίζει. Κοινή εκτίμηση και των δύο συνεταιριστών είναι ότι αρκετές εκτάσεις θα κλέψουν το καλαμπόκι και, κυρίως, το βαμβάκι.

Όπως σημειώνουν, την κατάσταση δεν βοηθά η απροθυμία των ορυζόμυλων να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τη συμβολαιακή της νέας σεζόν. «Αυτή την περίοδο έχουμε σχεδόν τελειώσει με τις παραγγελίες των σπόρων και από τις προθέσεις που βλέπουμε οι Καρολίνες ίσως και να μην ξεπεράσουν τους 1.000 τόνους», τονίζει ο κ. Κουκουρίκης.

Στις 12 Απριλίου οι εκλογές για νέο ΔΣ στη Διεπαγγελματική

Το μήνυμα στους ορυζόμυλους ότι οφείλουν να βγουν μπροστά, προκειμένου να αναχαιτίσουν τις τάσεις φυγής των παραγωγών από την καλλιέργεια μεταφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Διεπαγγελματικής.

Εκεί ορίστηκε και η 12η Απριλίου ως ημερομηνία γενικής συνέλευσης και εκλογής νέου ΔΣ, η θητεία του οποίου θα είναι διετής, με τα ηνία να εναλλάσσονται μεταξύ των παραγωγών και των ορυζόμυλων. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, που από τη σύσταση της Διεπαγγελματικής το 2018 εκτελεί χρέη υπηρεσιακού προέδρου, δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα. «Πιστεύω ότι βάλαμε γερές βάσεις. Υπάρχει πλέον μια δομή και άνθρωποι που μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν για το κοινό συμφέρον. Το προϊόν τούς χρειάζεται όλους», δηλώνει στην «ΥΧ».

Παράλληλα, όμως, τονίζει ότι, εκτός από τη βιομηχανία, οι παραγωγοί περιμένουν συγκεκριμένες πράξεις στήριξης και από την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής. «Με ανακοινώσεις και ευχολόγια δεν γίνεται δουλειά. Δεν μπορούμε να μιλάμε για διατροφική ασφάλεια και να κρατάμε τις στρόφιγγες κλειστές. Για να παραγάγουμε και να έχουμε επάρκεια χρειάζεται πετρέλαιο, νερό, λίπασμα και εφόδια. Αν κάτι από αυτά λείπει ή είναι μη προσιτό στον παραγωγό, υπάρχει πρόβλημα», καταλήγει.