ΣΑΣΟΕΕ: Με καινούργια υλικά η νέα εποχή

Στο Βόλο συνεδριάζει το πρώτο Δ.Σ. της Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), με θέμα «Στρατηγικές και στόχοι του Συνδέσμου για την ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος και τη στήριξη του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα».

Στην κατάμεστη αίθουσα («ΝΙΚΗ» ημιώροφος) του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ στο κέντρο της Αθήνας, εκτός της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Συνδέσμου, τον λόγο έλαβαν οι αγρότες – συνεταιριστές από όλη τη χώρα, καταθέτοντας τα πραγματικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, αλλά, πάνω από όλα, προτείνοντας λύσεις.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, επίσης, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Μελάς, και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Στην συνάντηση αναδείχθηκε για άλλη μια φορά ο ρόλος που θα διαδραματίσουν στην ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος οι περιφερειακές οργανώσεις συνεταιρισμών.

Αλέξανδρος Κοντός

Οι πέντε στόχοι του Νέου Φορέα

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του ΣΑΣΟΕΕ, Αλέξανδρος Κοντός, αναφέρθηκε στις συνεταιριστικές αξίες και αρχές μέσα από τις οποίες θα πορευτεί ο Νέος Φορέας. Όσον αφορά τη σημερινή κατάσταση, ο κ. Κοντός τόνισε ότι «το καταστατικό του συνδέσμου είναι προσανατολισμένο στις οικονομικοκοινωνικές συνθήκες και στις απαιτήσεις του αύριο. Αποφεύγει τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησε σε συσσώρευση των προβλημάτων της υφιστάμενης τριτοβάθμιας οργάνωσης και στην αδυναμία της να προσφέρει αξιόπιστες λύσεις στα προβλήματα των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων της χώρας».

Επίσης, ο κ. Κοντός αναφερόμενος στους στόχους, αλλά και στις διαφοροποιήσεις του Νέου Φορέα, σημείωσε: «Πρώτον, δημιουργείται ένα ενιαίο δυνατό, αξιόπιστο και ακηδεμόνευτο όργανο εκπροσώπησης του συνεταιριστικού κινήματος, που θα αποτελεί –αυτό φιλοδοξούμε– σύμβουλο της εκάστοτε κυβέρνησης και των κομμάτων σε θέματα συνεταιριστικής και αγροτικής πολιτικής. Δεύτερον, πιστεύουμε ότι οι πάσης φύσεως συνεταιρισμοί θα πρέπει να είναι υγιείς και να κινούνται ανταγωνιστικά στην ελληνική και διεθνή αγορά. Κοινές δράσεις στον τομέα της προμήθειας των εφοδίων και της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων είναι επιβεβλημένες.

Τρίτον, δεν διεκδικούμε καμία κρατική επιχορήγηση. Δεν μπορεί να είναι ακηδεμόνευτο το όργανο αυτό, αν επιχορηγείται από το κράτος. Τέταρτον, στον Σύνδεσμο δεν πρέπει να γίνουν τακτικά μέλη συνεταιρισμοί-σφραγίδες, που όχι μόνο δεν ενισχύουν τις προσπάθειες των υγειών οργανώσεων, αλλά τις εμποδίζουν να αναπτυχθούν περισσότερο. Πέμπτον, έχουμε στόχο την εξωστρέφεια στις δράσεις του συνδέσμου και τη συμμετοχή του στα όργανα της ΕΕ, όπου λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις και η επίτευξη χρήσιμων συνεργασιών με αντίστοιχους συνεταιρισμούς της ΕΕ, αλλά και των άλλων χωρών εκτός ΕΕ. Όλα αυτά δίνουν διαπραγματευτική δύναμη».

Βασίλης Παρόλας

«Γιος του φτωχού, πατέρας της ανάπτυξης»

Ο Βασίλης Παρόλας, γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας, αντιπρόεδρος της Cogeca και γραμματέας της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του ΣΑΣΟΕΕ, αφού αναφέρθηκε στον ρόλο του αγροτικού τομέα στη διατροφική αλυσίδα, σημείωσε: «Είμαι χαρούμενος και αισιόδοξος, καθώς τελεσφόρησε μια προσπάθεια που κάναμε, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο. Τι είναι, όμως, ο συνεταιρισμός. Όπως είχε πει ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής, συνεταιρισμός είναι ο γιος του φτωχού και πατέρας της ανάπτυξης. Ο ΣΑΣΟΕΕ στις κατευθύνσεις θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα το κόστος παραγωγής, τη συγκέντρωσή της και τη διάθεσή της. Η εξωστρέφεια και η λειτουργική επάρκεια των συνεταιρισμών. Κάποιοι υστερούν λόγω της οικονομικής κρίσης, της κακής οργάνωσης. Για όλα αυτά, πρέπει να προτείνουμε λύσεις». Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην περιφερειακή ανάπτυξη μέσα από συνεργασίες όμορων συνεταιρισμών». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, στην αδύναμη εκπροσώπηση των αγροτών σε διεθνές επίπεδο, όπως στα φόρουμ των Copa και Cogeca, αλλά και στην ανάγκη οργάνωσης των χωρών του Νότου από την οποία θα επωφεληθούν και Έλληνες αγρότες.

Θανάσης Τσιοτίνας

«Να ορίζουμε τις εξελίξεις»

Θανάσης ΤσιοτίναςΣτις προσπάθειες που έχουν γίνει στη δική του οργάνωση από τον Δεκέμβριο του 2014 (όταν και ανέλαβε τα ηνία της), προκειμένου να βοηθηθούν οι παραγωγοί και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στο συνεταιρίζεσθαι, μίλησε ο Θανάσης Τσιοτίνας, ταμίας του ΣΑΣΟΕΕ και πρόεδρος του Αγροτικού-Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση». «Είμαι κατά κύριο και κατ’ αποκλειστικό επάγγελμα αγρότης. Είναι επιλογή μου και μου αρέσει αυτή η δουλειά. Μετά τις σπουδές μου, επέστρεψα και ασχολήθηκα με τα κτήματα των γονιών μου. Αυτό που θέλω από εδώ και πέρα, από τον φορέα που δημιουργήσαμε, είναι να ορίζουμε τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και να μην τις ακολουθούμε. Να απαιτήσουμε πράγματα από το υπουργείο και τα πολιτικά κόμματα. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά προς όφελος των αγροτών».

Νικήτας Πρίντζος

«Ντουφεκάει ο καθένας κατά βούληση»

Από την πλευρά του, ο Νικήτας Πρίντζος, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που διανύει η χώρα, η οποία έχει μεταφερθεί και στον πρωτογενή τομέα. «Η κρίση αυτή πιστεύω ότι ακούμπησε πολύ περισσότερο τον ευαίσθητο τομέα της αγροτικής οικονομίας. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, δεν υπάρχει συνδικαλιστικό αγροτικό κίνημα. Καλά κάνουν, λοιπόν, και μας καταλογίζουν ότι δεν έχουμε ταξική συνείδηση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά από το βήμα της εκδήλωσης. Αναφερόμενος στο συνεταιριστικό κίνημα, σημείωσε ότι αυτό έχει καταρρεύσει. «Δεν υπάρχει ένα όργανο να εκπροσωπήσει τον αγροτικό κόσμο. Ντουφεκάει ο καθένας κατά βούληση», είπε χαρακτηριστικά.

Άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών

ΣΑΣΣΟΕ: Με καινούργια υλικά η νέα εποχήΓια την απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος έκανε λόγο ο Χρήστος Μπαρλιάς, πρόεδρος της ΕΑΣ Κορινθίας ΑΕΣ ΑΕ, λέγοντας: «Έχει απαξιωθεί το συνεταιριστικό κίνημα και στους ίδιους τους παραγωγούς, οι οποίοι θα πρέπει να πιστέψουν ξανά στον συνεταιρισμό». Ανέφερε ακόμα ότι «είμαστε έτοιμοι με προτάσεις και ιδέες, ώστε να τις καταθέσουμε στον εκάστοτε υπουργό, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι… ασχήμιες που έγιναν στο παρελθόν, που δεν υπήρχε εκπροσώπηση των αγροτών στα κέντρα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις. Όλοι περιμένουμε από εμάς να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Όχι σήμερα, αλλά… χθες. Είμαστε εδώ για να κριθούμε. Ο ΣΑΣΟΕΕ είναι μονόδρομος».

ΣΑΣΣΟΕ: Με καινούργια υλικά η νέα εποχήΣτο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Τάκη Πεβερέτου, ο οποίος πρόσθεσε πως στόχος του συνδέσμου θα πρέπει να είναι η χάραξη ενός οδικού χάρτη για την ανασυγκρότηση της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις καινοτομίες του καταστατικού του Νέου Φορέα, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσουν στο μέλλον οι περιφερειακές οργανώσεις συνεταιρισμών που θα δημιουργηθούν υπό τη σκέπη του ΣΑΣΟΕΕ: «Δεδομένου ότι το 37% του νέου ΠΑΑ θα το διαχειριστούν οι περιφέρειες, θα πρέπει να έχουμε θέσεις και σε περιφερειακό επίπεδο. Ακόμα μια καινοτομία είναι η εκλογή του προέδρου από τη γενική συνέλευση. Έτσι θα εξαλειφθούν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος».

Μια στέγη για όλους

Το βάρος πλέον στους παραγωγούς και τα προϊόντα

Tον λόγο έλαβαν και αγρότες – συνεταιριστές από όλη την Ελλάδα. Ο Δημήτρης Ντούρος, πρόεδρος του ΑΣ Ράχης Πιερίας, τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να δώσουμε την ελπίδα, να εργαστούμε για ένα καλύτερο αύριο. Αν αυτό το καινούργιο το πιστέψουμε, θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα». Ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης ΑΕ – ΕΑΣΘ, ανέφερε πως «μας δόθηκε η ευκαιρία να ενώσουμε δυνάμεις, σκέψεις και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί.

Ο Σύνδεσμος δημιουργήθηκε με μεγάλο αγώνα και προσπάθεια από ανθρώπους που ήθελαν τη συναίνεση για το καλό των αγροτών που εκπροσωπούμε». Ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Pegasus Αγροδιατροφή «7 grapes», αναφέρθηκε στις πιέσεις που έχει δεχθεί ο αγροτικός κόσμος λόγω της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου, λέγοντας ότι σε αυτήν τη λαίλαπα που έρχεται «ο φορέας αποτελεί την τελευταία σωστική λέμβο». Ο Νίκος Γκίζας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας, πρόσθεσε ότι «το ταξίδι που ξεκινήσαμε ήταν αναγκαιότητα των καιρών, αφού είχε δημιουργηθεί μεγάλο έλλειμμα εκπροσώπησης των αγροτών». Ο Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η δύναμη των συνεταιρισμών είναι ο κόσμος, οι συνέταιροι, η παραγωγή. Μιλάμε για εισροές. Για εκροές γιατί δεν μιλάει κανείς; Η παραγωγή μας πού πάει, τελικά; Το μέλημα των συνεταιρισμών θα έπρεπε να είναι να συγκομιστούν και να πουληθούν σε μια αξιοπρεπή τιμή τα προϊόντα των μελών του.

ΣΑΣΣΟΕ: Με καινούργια υλικά η νέα εποχή

Πρέπει, λοιπόν, να επικεντρωθούμε στη συγκέντρωση και στην πώληση των προϊόντων, αλλιώς δεν θα υπάρχουν συνεταιρισμοί». Την εμπιστοσύνη του στην πρωτοβουλία όλων των συναδέλφων, αλλά και του Αλέξανδρου Κοντού, αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Ιορδανίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Δήμου Λαγκαδά, ενώ ο Ανδρέας Στρατάκης, πρόεδρος της ΑΕΣ – Ένωση Ηρακλείου, υπογράμμισε στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Όλοι κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Διαφορετικές απόψεις υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Όμως, αυτός ο φορέας θα πρέπει να μας εκπροσωπεί όλους, ώστε να καταλάβουν οι παραγωγοί ότι πρόκειται για κάτι νέο και να μας εμπιστευτούν». Στον ρόλο των παραγωγών αναφέρθηκε και ο Κώστας Λεπίδας, πρόεδρος ΕΑΣ Καβάλας: «Ο ΣΑΣΟΕΕ θα πρέπει να ασχοληθεί με τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Ο παραγωγός στην καθημερινότητά του αντιλαμβάνεται τις αυξήσεις στη φορολογία κ.λπ., αλλά πέραν αυτού θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να βγάλει παραγωγή, να συγκεντρωθεί αυτή η παραγωγή και, στη συνέχεια, να πουληθεί στην αγορά». Ο Χρυσόστομος Παυλίδης, πρόεδρος της ΕΑΣ Γρεβενών, σημείωσε ότι «πρέπει να φύγουν τα παλιά υλικά. Να καθαριστεί ο τόπος. Μόνο έτσι και με νέα πρόσωπα θα πάει μπροστά αυτός ο χώρος». Από την πλευρά του, ο Πέτρος Βισβάρδης, διευθυντής της ΕΑΣ Ζακύνθου, τόνισε την ανάγκη του πραγματικού συνεργατισμού: «Βασικό στοιχείο στη νέα αυτή προσπάθεια πρέπει να είναι ο παραγωγός.

Αν επιτρέψαμε τα προηγούμενα χρόνια να γίνουν οι “συνεταιρισμοί σφραγίδες” ήταν γιατί έφυγαν οι παραγωγοί από τις οργανώσεις. Αν δεν τους φέρουμε πίσω, δεν θα υπάρξει μέλλον». Ενότητα ζήτησε και ο Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», ο οποίος ανέφερε ότι «είμαι από τη φύση μου άνθρωπος που συντάσσεται με καθετί νέο και υγειές που γεννιέται. Χρειαζόμαστε νέα πρόσωπα χωρίς διαχωριστικές πολιτικές γραμμές. Στη δουλειά μας είμαστε όλοι ένα».