ΣΒΕ: Η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους δημιουργεί ζημιές στη βιομηχανία
Η πρόσφατη ραγδαία αύξηση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία οδήγησε το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) να διοργανώσει ημερίδα εργασίας με στόχο να αναδειχθούν τα αίτια που προκάλεσαν την αύξηση αυτή και να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις για τα προϊόντα και τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει η αγορά ώστε ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας να εξομαλύνουν τις δυσμενείς επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν από την κρίση αυτή.
Η εκδήλωση με θέμα: «Κόστος Ενέργειας και Βιομηχανία» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του ΣΒΕ και συμμετείχαν με ομιλίες και παρεμβάσεις ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος του ΣΒΕ, ο Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας – ΡΑΕ, ο Kαθ. Γιώργος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας – ΕΧΕ ΑΕ, ο κ. Γιώργος Κούβαρης, Πρόεδρος της ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, ο κ. Νικόλαος Ζαχαριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEDISON AE και ο κ. Ιάσων Ρουσόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της ΑΔΜΗΕ ΑΕ. Τη συζήτηση συντόνισε η Δημοσιογράφος της Καθημερινής κα Χρύσα Λιάγγου.
Είναι γεγονός και όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και τα δικαιώματα εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα, οδήγησαν στην αύξηση του κόστους ενέργειας και ότι η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει τη ρευστότητα όλων των επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Σαββάκης η λύση γίνεται ακόμα δυσκολότερη γιατί οι Ελληνικές επιχειρήσεις που είδαν να αυξάνονται οι εξαγωγές τους εν μέσω της υγειονομικής κρίσης είτε θα συνεχίσουν να εκτελούν τα συμβόλαιά τους αντιμετωπίζοντας τεράστιες ζημίες εξαιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας είτε θα αναγκαστούν να μην εκτελέσουν τις συμφωνίες τους και να βρεθούν αναξιόπιστες στη διεθνή αγορά.
Για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά προτάθηκαν λύσεις για τη βιομηχανία όπως είναι ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών στο χώρο της επιχείρησης, η σύμβαση αγοράς ενέργειας (ΡΡΑ), δηλαδή η δέσμευση αγοράς ενέργειας από ένα φωτοβολταϊκό σταθμό σε συγκεκριμένη σταθερή τιμή σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η σύναψη κλειστού συμβολαίου προμήθειας με σταθερή τιμή, ο καθορισμός της στάσης της επιχείρησης ανάλογα με τη διακύμανση της παραγωγής και η αντίστοιχη ασφάλιση του προϊόντος, η χρήση παραγώγων, τα οποία εξάλλου δημιουργήθηκαν για να λειτουργήσουν ως εργαλείο αντιστάθμισης στις αυξήσεις που προέκυψαν από τον τρόπο που διαχειρίζονται την αγορά οι προμηθευτές ρεύματος, κ.ά.
Ακολούθησε συζήτηση με όλους τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε κατανοητό ότι υπάρχουν μεν λύσεις αλλά είναι μακροχρόνιες ενώ οι εξελίξεις τρέχουν και η βιομηχανία είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες καθώς τα προβλήματα ρευστότητας χρειάζεται να αντιμετωπιστούν σήμερα.
Ο κ. Σαββάκης ολοκληρώνοντας τη συνάντηση ανέφερε ότι η εξίσωση είναι δύσκολη και χρειάζεται πρόβλεψη σε κεντρικό και ενδεχομένως σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συζήτηση θα πρέπει να ανοίξει καθώς αναζητείται για τη χώρα το νέο παραγωγικό μοντέλο για διεθνώς εμπορεύσιμα ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα, που θα βασίζονται στο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας και το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.