Σκάνερ σε 5 πύλες εισόδου κατά των ελληνοποιήσεων προανήγγειλε ο Αποστόλου

Σκάνερ σε 5 πύλες εισόδου κατά των ελληνοποιήσεων προανήγγειλε ο Αποστόλου

Σε σύγκρουση κατέληξε η συζήτηση περί ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων στη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε η βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ, Μαρίας Αντωνίου, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου.

Η κ.Αντωνίου επέμεινε ότι δέχτηκε επανειλημμένα παράπονα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις φασολιών και μήλων Καστοριάς. Κατηγόρησε το ΥΠΑΑΤ δεν κάνει ελέγχους και κάλεσε τον υπουργό να προστατεύσει την εγχώρια παραγωγή φασολιών και μήλων Καστοριάς, τα οποία με τη διαδικασία του βαφτίσματος φτάνουν να πωλούνται ως ελληνικά.

Ο κ.Αποστόλου σημείωσε πως αυτό το θέμα είναι διαχρονικό και σημείωσε ότι «το να πούμε ότι οριστικά θα το εξαφανίσουμε είναι ουτοπία, γιατί προϋποθέτει κλείσιμο συνόρων».  Επέμεινε ότι πρέπει να δούμε τις διαδικασίες ελέγχου για τα φασόλια Καστοριάς και κατά πόσο στη διαδικασία ελέγχου των ΠΟΠ τηρούνται όντως οι προϋποθέσεις.

« Αντιλαμβάνεστε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αδυνατεί από μόνο του να μπορέσει σε όλους τους χώρους εισόδου και σε όλα τα τελωνεία να έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς», είπε ο κ.Αποστόλου.

Σημείωσε πως ετοιμάζεται  από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών, σχέδιο για συγκροτήματα σκαναρίσματος σε 5 πύλες εισόδου «ώστε, πέραν του σκαναρίσματος όλων των φορτωτικών εγγράφων – τιμολογίων, ταυτόχρονα να υπάρχει ένα σκανάρισμα όλης της πρώτης ύλης που εισάγεται στη χώρα μας και αφορά στον αγροτικό χώρο».

Υποστήριξε ωστόσο ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει σε όλο το μήκος των συνόρων της χώρας και ζήτησε να συμβάλλουν και οι αγρότες στη διαδικασία. «Αυτήν την αλυσίδα κάποιος κρίκος που έχει σχέση και με τον Έλληνα αγρότη είναι που τη σπάει. Την ελληνοποίηση την βοηθάνε και άλλα πράγματα στη διαδρομή», ανέφερε.

Συμπλήρωσε επιπλέον ότι τις επόμενες ημέρες έρχεται ρύθμιση με την οποία, η πατάτα Αιγύπτου θα εισάγεται μόνο από τον Πειραιά. «Δεν θα εισάγεται από άλλες περιοχές και στη διαδρομή της, για παράδειγμα, από την Ηλεία μέχρι να έρθει στον Πειραιά, να αλλάζει χώρα προέλευσης», είπε ο υπουργός ενώ τόνισε ότι  εντός των ημερών ήδη δίνεται για διαβούλευση η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης πάνω σε όλες τις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων. Σημείωσε πως  οι έλεγχοι που γίνονται αυξάνονται διαρκώς αλλά «η ριζική εξάλειψη του φαινομένου δεν είναι τόσο εύκολη».

Στη δευτερολογία της η κ.Αντωνίου τόνισε ότι απουσιάζει ο κεντρικός έλεγχος και ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου, με τις ελληνοποιήσεις, δυσφημίζονται τα ελληνικά προϊόντα, μειώνεται το εισόδημα των παραγωγών, χάνουν σταδιακά αυτήν την ύψιστη προστιθέμενη αξία που έχουν ως προϊόντα ενώ ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Η κ.Αντωνίου κατηγόρησε τον υπουργό ότι δεν υιοθετεί προτάσεις που έχουν γίνει για ιχνηλασιμότητα και κάνει αναθέσεις δασικών μελετών σε ημέτερους: «Προφανώς, ή δεν θέλετε να τα λύσετε ή δεν μπορείτε» και κατηγόρησε τον υπουργό ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η «ανάθεση δασικών μελετών» και τον κατηγόρησε για «αναθέσεις σε ημετέρους».

Στη δευτερολογία του ο υπουργός απάντησε πως «δεν είναι απλό πράγμα να αναγκαστούν οι βιομήχανοι ή όλοι αυτοί που έχουν σχέση με τις συσκευασίες» και  ανέφερε πως γίνονται θεσμικού χαρακτήρα παρεμβάσεις για τις ελληνοποιήσεις.

Για το θέμα των αναθέσεων υποστήριξε  ότι «είναι πολύ φθηνή ιστορία να εγκαλείτε έναν Υπουργό, γιατί σε έκτακτες καταστάσεις φωνάζει κάποιους ανθρώπους. Σε όλα τα Υπουργεία υπάρχει ένας κατάλογος ανθρώπων που τους αναθέτουν δουλειές των 20.000 ευρώ –καταλαβαίνετε τι είναι αυτά– των 30.000 ευρώ, τέτοιες δουλειές, γιατί επείγει πολλές φορές μια διαδικασία», ανέφερε.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως το προγραμματισμένο κόστος για τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων ήταν το Γενάρη του 2015, αλλά τελικά η κυβέρνηση το ανέθεσε με διαδικασία μόλις 400.000€. Σημείωσε πως απ΄ όσους επιλέχθηκαν για τα δασικά δεν ήταν κάποιος από το ΣΥΡΙΖΑ: «Κανένας δεν είναι «δικός» μας. Ούτε καν υπάρχει μια κομματική προσέγγιση αυτών που πήραν τις συγκεκριμένες δουλειές. Αγαπητοί συνάδελφοι, δουλειές των 20.000 ευρώ πήραν. Έλεος!»