Scio: Μια ελληνική καινοτομία που βάζει σε τάξη τις τεχνολογίες της αγροδιατροφής

Αισθητήρες, μετεωρολογικοί σταθμοί και άλλες μέθοδοι, που χρησιμοποιούνται κατά μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας για τη συλλογή στοιχείων, βρίσκουν ακόμα έναν σύμμαχο στην παροχή δεδομένων ακριβείας, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ελληνική νεοσύστατη επιχείρηση SCiO χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιστοποιήσει την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία. Συγκεκριμένα, βάζει τάξη και εξάγει γνώση από όλα εκείνα τα δεδομένα που συλλέγονται από τις διαφορετικές τεχνολογίες στην αγροδιατροφική αλυσίδα, δίνοντας την ευκαιρία για την παροχή συμβουλών με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στον τελικό χρήστη.

«Οι υπηρεσίες της SCiO αφορούν την εξαγωγή γνώσης από αδόμητα ή δομημένα δεδομένα του αγροδιατροφικού τομέα με σκοπό την πρόβλεψη και τη λήψη έγκαιρων αποφάσεων. Τέτοιου είδους υπηρεσίες μπορούν να συνεισφέρουν στην αύξηση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών μέσω λήψης κατάλληλων αποφάσεων για το μέλλον, στην ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων παρακολούθησης και πληροφόρησης και στην υιοθέτηση νέων καινοτόμων πρακτικών σε όλο το μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Παναγιώτης Ζέρβας, ένας εκ των τεσσάρων εταίρων της εταιρείας.

Ο Παναγιώτης Ζέρβας, ένας εκ των τεσσάρων εταίρων της SCiO

Ανατρεπτικές τεχνολογίες

Η απόφαση των Πυθαγόρα Καραμπιπέρη, Σωτήρη Κωνσταντινίδη, Παναγιώτη Ζέρβα και Αντώνη Κουκουρίκο, να ιδρύσουν την εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2019 είχε ως απώτερο σκοπό να συνεισφέρει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα με χρήση της Επιστήμης των Δεδομένων και των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης. «Οι εν λόγω τεχνολογίες θεωρούνται από διάφορες έρευνες ότι θα αποτελέσουν τις πιο ανατρεπτικές τεχνολογίες (disruptive technologies) για τον χώρο του αγροδιατροφικού τομέα και αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την αγροτική ανάπτυξη. Η επένδυση σε νέες τεχνολογίες στον αγροτικό τομέα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για πολλούς επαγγελματίες του χώρου και θα συνεισφέρει ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος και χρήμα (όπως συνέβη και με άλλους τομείς της οικονομίας) από διάφορες δραστηριότητες που καλύπτουν ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα», αναφέρει ο κ. Ζέρβας.

Δεδομένα από ψηφιακές συσκευές

Πιο συγκεκριμένα, μέσω της SCiO, οι τέσσερις εταίροι, ως ερευνητές στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και στο ΕΚΕΤΑ, απευθύνονται σε άλλες εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα που συλλέγουν δεδομένα είτε με χρήση ψηφιακών συσκευών (όπως αισθητήρες, μετεωρολογικούς σταθμούς κ.λπ.) είτε με άλλες τεχνολογικά υποστηριζόμενες μεθόδους (όπως πληροφοριακά συστήματα). Η εταιρεία έχει ως σκοπό να αναπτύξει υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης προσαρμοσμένες στις ανάγκες και στις απαιτήσεις τους.

«Ο σκοπός μας είναι να προσφέρουμε στους δυνητικούς μας πελάτες τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο μέγιστο και να εξάγουν σημαντική γνώση μέσα από δεδομένα, τα οποία ήδη συλλέγουν, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης», τονίζει ο κ. Ζέρβας.

Συνεργασίες

Η SCiO, σύμφωνα με το επιχειρηματικό της σχέδιο, βρίσκεται στο στάδιο που έχει ήδη αναπτύξει τις πρώτες της υπηρεσίες και προχωρά στην σύναψη στρατηγικών συνεργασιών. «Από την ελληνική αγορά συνεργαζόμαστε ήδη με καταξιωμένες εταιρείες του χώρου, όπως η NEUROPUBLIC και η Agenso, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο συνεργαζόμαστε με το International Center for Tropical Agriculture (CIAT) και το International Food Policy Research Institute (IFPRI), καθώς και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (F.A.O.)», καταλήγει.