Σε απόγνωση οι παραγωγοί από τις χαλαζοπτώσεις ανά την Ελλάδα

Δέσμευση για αποζημίωση των αγροτών

Μετά τις καταστροφικές βροχοπτώσεις του προηγούμενου μήνα, καλλιέργειες στο νομό Καρδίτσας «χτυπήθηκαν» από χαλάζι, προκαλώντας απόγνωση στους αγρότες. Ζημιές σημειώθηκαν στους δήμους Μουζακίου, Σοφάδων και Καρδίτσας, σε καλλιέργειες βαμβακιού, καπνού, καλαμποκιού, βιομηχανικής τομάτας, πιπεριάς και αμπελιών. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, οι αγρότες κάνουν λόγο για σφοδρή χαλαζόπτωση, χαρακτηρίζοντας ολοκληρωτική την καταστροφή στις καλλιέργειές τους.

Στο δήμο Μουζακίου περίπου 25.000 στρέμματα υπέστησαν ζημιές, στο δήμο Καρδίτσας «χτυπήθηκαν» οι καλλιέργειες των περιοχών Μητρόπολης, Μοσχάτου, Καλλιφωνίου, Πτελοπούλας, Ζαϊμίου και Μέλισσας, ενώ στο δήμο Σοφάδων περισσότερα από 10.000 στρέμματα βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η χαλαζόπτωση έπληξε περισσότερο το Μελισσοχώρι, το Δασοχώρι και την Άμπελο. Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι των περιοχών, οι οποίοι έχουν κινήσει τη διαδικασία αναγγελίας των ζημιών στον ΕΛΓΑ.

Τρίκαλα

Εν τω μεταξύ, παρατεταμένη και έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε την Τρίτη 28/6 και στα Τρίκαλα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε οπωροφόρα δέντρα αλλά και άλλες καλλιέργειες. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, το χαλάζι είχε μέγεθος κορόμηλου και έπληξε την ευρύτερη περιοχή του δήμου Πύλης (Λυγαριά, Γομφοί, Παλαιομονάστηρο). Μάλιστα, ήταν τόσο έντονοι που οι δρόμοι έμοιαζαν χιονισμένοι! Ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης δήλωσε ότι οι καταστροφές είναι ολοκληρωτικές, με αποτέλεσμα οι παραγωγή να βρίσκονται σε απόγνωση.

Ξάνθη – Λαμία

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν το μεσημέρι της Τρίτης και την Ξάνθη, όπου δρόμοι πλημμύρησαν, ενώ σημειώθηκε και έντονη χαλαζόπτωση που διήρκησε αρκετά λεπτά. Βροχή και χαλάζι συνοδεύτηκαν από ισχυρούς ανέμους ανά διαστήματα, ενώ αμέσως μετά το ξαφνικό μπουρίνι ο ήλιος επέστρεψε και πάλι στην θέση του. Ανάλογες εικόνες υπήρξαν και στη Λαμία, όπου η ισχυρή βροχόπτωση κατά διαστήματα συνοδευόταν με χαλαζόπτωση, που έπεφτε σε μέγεθος κορόμηλου στη βόρεια πλευρά της πόλης, ενώ σε πιο μικρό μέγεθος χαλάζι έπεσε και στο κέντρο της Λαμίας. Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ άνοιξαν τα φρεάτια και προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες.

Αττική

Και στην Αττική σημειώθηκε (στις 28/6) καταρρακτώδης βροχή και χαλαζόπτωση λίγο μετά τις 7:30 μ.μ., από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τον Γέρακα.