Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί στην Κυνουρία

Κινήσεις για να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Κυνουρίας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την προοπτική μίας καταστροφικής χρονιάς σε επίπεδο παραγωγής. Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, που έφερε και την μεγάλης διάρκειας ξηρασία, έχει ως αποτέλεσμα να καταγραφούν σοβαρά προβλήματα, όπως η προβληματική καρπόδεση.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν, ο συνεταιρισμός μαζί με τη δημοτική αρχή κινούνται, ώστε να πειστεί ο ΕΛΓΑ να στείλει εκτιμητές και να καταγράψει τη ζημιά, προκειμένου οι αγρότες να αποζημιωθούν. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να παρέμβει, αφού ο δήμος είναι κατά βάση ελαιουργικός. Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κυνουρίας, που έχει περίπου 350 μέλη, θέλει να εκμεταλλευτεί τα προγράμματα που υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ζημιές από την αλλαγή κλιματολογικών συνθηκών, ώστε σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να μην πληγούν ακόμα περισσότερο οι παραγωγοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση καλύπτει όλη την πρώην επαρχία Κυνουρίας, που την αποτελούσαν οι παραλιακές περιοχές Άστρος, Τυρός μέχρι και το Λεωνίδιο, αλλά και τα ορεινά χωριά του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, που βρίσκονται στον Πάρνωνα. Τα προβλήματα που υπάρχουν δεν σταματούν τις κινήσεις του Συνεταιρισμού Κυνουρίας. Έτσι, σε συνεργασία με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, έχει ενταχθεί στα προγράμματα των ελαιουργικών συνεταιρισμών και, ήδη, έχει εγκεκριμένο ένα τριετές πρόγραμμα, ύψους 600.000 ευρώ, μέσω του οποίου έγινε αναβάθμιση του εξοπλισμού του τυποποιητηρίου ελαιολάδου.

Παράλληλα, μέσα από αυτό το πρόγραμμα, υλοποιούνται δράσεις που έχουν σχέση με την ποιότητα των προϊόντων. Η συμμετοχή γίνεται μέσω μίας Ομάδας Παραγωγών, που εφαρμόζει ολοκληρωμένη διαχείριση στα κτήματα.

Γιώργος Αργυρίου