Σε επιφυλακή για τον περονόσπορο

Ο καιρός επιτείνει το πρόβλημα σε Πρέβεζα και Λευκάδα

Σε εγρήγορση και ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι αμπελοπαραγωγοί των περιοχών Ζίτσας-Σακελαρικού Ιωαννίνων καθώς και της Πρέβεζας και της Λευκάδας, από την υψηλή επικινδυνότητα για περονόσπορο.

Πιο συγκεκριμένα, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων τονίζουν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας αναπτύσσονται συνθήκες νέων μολύνσεων στις πρώιμες περιοχές (Πρέβεζα-Λευκάδα). Όσο για τις περιοχές της Ζίτσας – Σακελαρικού, οι ειδικοί ενημερώνουν τους καλλιεργητές πως αν και δεν εξαπλώθηκαν οι υφιστάμενες προσβολές λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, δε θα πρέπει να εφησυχάζουν, καθώς την περίοδο που ακολουθεί η πρόγνωση του καιρού δείχνει εναλλαγή βροχών και υψηλών θερμοκρασιών, που μπορούν εύκολα να προκαλέσουν μολύνσεις από περονόσπορο.

Επίσης, οι ειδικοί αναφέρουν πως το στάδιο της άνθησης των αμπελιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε μολύνσεις τόσο περονόσπορου όσο και ωιδίου. Επιπλέον, καλούν όλους τους καλλιεργητές αμπελιών του νομού Ιωαννίνων να συνεχίσουν την προστασία των κτημάτων τους με προληπτικούς ψεκασμούς και επαναλήψεις στο τέλος της διάρκειας δράσης του προηγούμενου χρησιμοποιημένου σκευάσματος. Τέλος, οι ειδικοί συστήνουν άμεσους προληπτικούς ή θεραπευτικούς ψεκασμούς μετά από κάθε βροχή που θα βρίσκει αμπελοτεμάχια μη «καλυμμένα».

Κυριάκος Λάμπρου