Agri-food Masterclass 3-5 Νοεμβρίου: Σε «οικοσύστημα» νεοφυών επιχειρήσεων μετατρέπεται η Πάτρα

Σε «οικοσύστημα» νεοφυών επιχειρήσεων μετατρέπεται η Πάτρα

Ιδέες, όραμα, καινοτομία, δημιουργικότητα και φαντασία είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της νεοφυούς αγρο-επιχειρηματικότητας που ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Στην Ελλάδα έχει αρχίσει ήδη να αναπτύσσεται ένα «οικοσύστημα» νεοφυών επιχειρήσεων, start-up εταιρειών, οι οποίες έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τον αγροτικό τομέα μέσω της τεχνολογίας, αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων και, παράλληλα, βοηθώντας τη δουλειά του αγρότη.

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω στοιχεία που χρειάζεται να έχει κάποιος απαιτούνται και πρακτικά εργαλεία για τη δημιουργία, τη δικτύωση, την επικοινωνία, την προώθηση και τη βιωσιμότητα μιας start-up επιχείρησης. Σε αυτά τα χαρακτηριστικά επικεντρώνεται η πρωτοβουλία «Agri-food Masterclass on Entrepreneurship». Ένα εντατικό Masterclass, που γίνεται κάθε χρόνο, για τη στήριξη επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών στον αγροδιατροφικό τομέα, το οποίο έχει ως στόχο να δώσει όλα εκείνα τα εργαλεία που θα βοηθήσουν τις νεοφυείς εταιρείες να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητες και το επιχειρηματικό τους μοντέλο, να βελτιστοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα, να δικτυωθούν και να διερευνήσουν τις δυνατότητες δραστηριοποίησής τους στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Μάθετε περισσότερα για το Masterclass

Το τριήμερο Masterclass, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα 3 με 5 Νοεμβρίου, αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα με τοπικούς συν-διοργανωτές το Orange Grove Patras, το Patras Science Park και το Aroma Innovation Hub και θα υλοποιηθεί από τον Ολλανδικό οργανισμό StartLife, με την υποστήριξη της εταιρείας Tropos Branding Co.

Η συν-ιδρύτρια του Orange Grove Patras Αλεξάνδρα Σαρμά αναφέρει στην «ΥΧ» πως «η τεχνολογία αποτελεί, πλέον, μονόδρομο για την αγροτική παραγωγή. Τα πρώτα βήματα, όμως, είναι τα πιο δύσκολα, είναι αυτά που κρύβουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες αποτυχίας. Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, μέσω του Masterclass θα μεταδοθούν γνώσεις για την επικοινωνία, τη δικτύωση και τη προώθηση των νεοφυών επιχειρήσεων». Αυτό που επισημαίνει η Αλ. Σαρμά είναι πως το Masterclass κάθε χρόνο διοργανώνεται σε διαφορετική πόλη ώστε να μπορέσει να διαχυθεί αυτή η γνώση σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η Άρτεμις Τονικίδου, Innovation Manager, «το Aroma Innovation Hub έχει εισπράξει το έντονο ενδιαφέρον τόσο των ερευνητικών φορέων όσο και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής και των φυτικών προϊόντων υγείας σε όλη την Ελλάδα, που θέλουν να αναπτύξουν περαιτέρω τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες. Επιπλέον, βλέπουμε σταδιακά τη δημιουργία ενός ολόκληρου «αγροτικού» οικοσυστήματος από start-ups, που ασχολούνται με την αποτελεσματικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Οπότε, δράσεις όπως το Masterclass στην αγρο -επιχειρηματικότητα, μπορεί να ενσωματώσουν καλές πρακτικές από καταξιωμένους φορείς, η αποδοχή των οποίων από τους επιχειρηματίες θα προσδώσει τέτοια αξία ώστε να κάνει το εγχείρημά τους, ακόμη και για μονάδες μικρής παραγωγής, οικονομικά βιώσιμο».

Σύναψη συνεργασιών

Το βασικότερο κομμάτι της πρωτοβουλίας είναι η σημασία που δίνει στον τομέα της συνεργασίας αλλά και της ανταλλαγής πληροφοριών. Οι συμμετέχοντες εκτός από τις γνώσεις που θα λάβουν θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την ιδέα τους σε φορείς που θα συμμετάσχουν στο  Masterclass. «Έχουμε επικοινωνήσει με φορείς όπως συνεταιρισμοί, επιμελητήρια, πανεπιστήμια, εταιρείες. Στο τέλος του εντατικού σεμιναρίου θα υπάρξει ένα ανοιχτό event, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους και θα μπορέσουν μέσω αυτού να συζητήσουν πάνω στις ιδέες αυτές αλλά και να δρομολογήσουν ίσως και κάποιες συνεργασίες».

Πληροφορίες σχετικά με το Masterclass μπορείτε να βρείτε στο www.agrifoodmasterclass.com