ΣΕΑΟΠ: “Αγωνιζόμαστε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία για τα ελληνικά αποστάγματα”

του Χάρη Μαυράκη, προέδρου ΔΣ ΣΕΑΟΠ

Τα τελευταία τρία χρόνια βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Covid-19, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, μας ανάγκασαν να προσαρμοστούμε άμεσα σε νέα δεδομένα.

Η αλήθεια είναι πως τις επιπτώσεις της Covid-19 φαίνεται να τις αφήνουμε πίσω μας. Για το 2022, δεν χρειάστηκε να εφαρμοστούν μέτρα lockdown και η εστίαση, που συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση των ελληνικών αποσταγμάτων, λειτούργησε κανονικά.

Η εσωτερική αγορά αυξήθηκε φέτος έναντι του 2021 και πιθανόν να καλυφθούν οι απώλειες της πανδημίας. Βέβαια, σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η καλή πορεία του τουρισμού.

Η ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου της ελληνικής αποσταγματοποιίας – ποτοποιίας, με το 70% της παραγωγής να κατευθύνεται σε χώρες του εξωτερικού, απορρόφησε τους κραδασμούς που προκάλεσε στις επιχειρήσεις η πανδημία. Οι εξαγωγές διαδραματίζουν και για τη φετινή χρονιά ουσιαστικό ρόλο για τον κλάδο μας, επιβεβαιώνοντας ότι τα ελληνικά ποτά αναγνωρίζονται διεθνώς.

Αυτό αποτυπώνεται και στα πρόσφατα στοιχεία, καθώς το α΄ εννεάμηνο του 2022 είχαμε αύξηση κατά 8% στις εξαγωγές σε σχέση με το 2021.

Σημαντική όμως είναι για εμάς και η εγχώρια αγορά. Επιθυμούμε την ενδυνάμωση της επιτόπιας κατανάλωσης μέσω:

● Της απλοποίησης του πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου.

● Της αξιοποίησης του τουριστικού κύματος που δέχεται η χώρα μας, μέσα από την ένταξη των αποσταγμάτων σε προγράμματα ανάδειξης γαστρονομικού τουρισμού. Ο τουρισμός είναι η κινητήριος δύναμη της ελληνικής οικονομίας που στηρίζει τα οικογενειακά εισοδήματα σε περιόδους κρίσεων και για τον λόγο αυτόν ως ΣΕΑΟΠ στηρίζουμε τη Συμμαχία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του τομέα Φιλοξενίας και Εστίασης στην Ελλάδα #stirizo_HORECA.

Επιπλέον, βρισκόμαστε στο πλευρό της πολιτείας όσον αφορά τη θεσμοθέτηση μέτρων που θα οδηγήσουν στη βελτιστοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην εξασφάλιση ανταγωνιστικών φορολογικών συντελεστών που θα δίνουν ώθηση στο εγχώριο τουριστικό προϊόν, για αυτό και έχουμε προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις:

● Τη σταδιακή μείωση του ΕΦΚ, αρχικά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια σε επίπεδα συγκρίσιμα με τις όμορες και τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες. Η δικαιότερη φορολόγηση των αλκοολούχων θα καταπολεμήσει έναν από τους βασικούς παράγοντες που ευνοούν το παράνομο εμπόριο, μετακυλώντας την κατανάλωση από τα παράνομα στα νόμιμα προϊόντα, με σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία, την υγιή επιχειρηματικότητα και την εθνική οικονομία.

● Τη μείωση του ΦΠΑ και των αλκοολούχων ποτών στο 13% σε όλο το φάσμα της εστίασης, ως απάντηση στο κύμα ανατιμήσεων που επηρεάζει τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

● Τη δυνατότητα ρύθμισης ΕΦΚ & ΦΠΑ που καταβάλλεται στα τελωνεία σε δόσεις.

Ευελπιστούμε με τον ερχομό του νέου έτους να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια και να εφαρμοστούν οι αλλαγές που στηρίζουμε, προκειμένου να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τον τουρισμό και κατ’ επέκταση την ελληνική οικονομία. Τέλος, ως ΣΕΑΟΠ, ευχόμαστε μια νέα χρονιά με ειρήνη, υγεία για όλους και επιτυχίες σε όλους τους τομείς.