Αυτό το άρθρο είναι 107 μηνών

Σέιχ Σου: Επί ποδός η επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση της πευκοκάμπιας

Καλύπτει περισσότερο από το μισό του δάσους
30/05/2016
4' διάβασμα
seich-sou-epi-podos-i-epistimoniki-koinotita-gia-tin-antimetopisi-tis-pefkokabias-34889

Σε εναλλακτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση του φαινομένου εισβολής της πευκοκάμπιας στο δάσος του Σέιχ Σου προσανατολίζεται το δασαρχείο της Θεσσαλονίκης. Το πρόβλημα, που από τον περασμένο Μάρτιο είχε επισημάνει η «ΥΧ» σε δημοσίευμά της, έχει λάβει διαστάσεις έξαρσης. Ωστόσο, το φαινόμενο παραμένει, γεγονός που έχει κινητοποιήσει τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και τις αρμόδιες αρχές.

«Η πευκοκάμπια καλύπτει λίγο πάνω από το μισό του δάσους του Σέιχ Σου», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Πέτρος Παπαδημητρίου, δασολόγος στο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης. Η πευκοκάμπια βρίσκεται σε έξαρση στο δάσος του Σέιχ Σου από τον Δεκέμβρη του 2015 και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πρόβλημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φύση του δάσους: είναι τεχνητό και, ταυτόχρονα, έχει μία μακρά συνέχεια σε πεύκα, η οποία δεν διασπάται από άλλα φυτά, με αποτέλεσμα να μη δημιουργείται βιοποικιλότητα. Η συνέχεια των πεύκων τα καθιστά πολύ πιο ευάλωτα στον κίνδυνο αυτόν.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδημητρίου, «έχουν ληφθεί μέτρα, τα οποία αφορούν αεροψεκασμούς με βιολογικά σκευάσματα, τα οποία είναι ασφαλή και εγκεκριμένα, αλλά και εξειδικευμένα για την πευκοκάμπια. Οι ψεκασμοί γίνονται κάθε δύο χρόνια σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία. Ο λόγος που ψεκάζουμε κάθε δύο χρόνια έχει να κάνει και με την έλλειψη πόρων». Και συμπληρώνει: «Οι ψεκασμοί δεν γίνονται σε όλο το δάσος, αλλά σε ένα μέρος αυτού και σήμερα το δασαρχείο ψάχνει και άλλους εναλλακτικούς τρόπους για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου». Όπως αποκαλύπτει, στο τέλος του 2016, θα ξεκινήσει η έρευνα και δοκιμαστικά το 2017-2018 θα εφαρμοστούν νέες μέθοδοι. «Ο σχεδιασμός της νέας μεθόδου αφορά πιο φθηνά υλικά –όχι χρήση αεροπλανοφόρων που κοστίζουν πολύ– και, παράλληλα, στοχεύει στη διεύρυνση του πεδίου του ψεκασμού. Με αυτήν τη μέθοδο θα μπορέσουμε να εξαπλωθούμε και σε πάρκα, κάτι που προηγουμένως δεν γινόταν με τα αεροσκάφη, καθώς αυτού του τύπου ο ψεκασμός είναι απαγορευτικός σε οικιστικές περιοχές. Αν η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική, θα μπορέσουμε, επειδή δεν θα είναι τόσο δαπανηρή, να την αξιοποιούμε σε ετήσια βάση. Παράλληλα, μέχρι να δούμε τα αποτελέσματα της νέας μεθόδου, θα διατηρήσουμε και τους αεροψεκασμούς».

Σχετικά με τους λόγους έξαρσης, αλλά και επιπρόσθετες μεθόδους, προκειμένου να εξαφανιστεί ή έστω να μετριαστεί το φαινόμενο, μίλησε στην «ΥΧ» ο Θεοχάρης Ζάγκας, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ και διευθυντής Εργαστηρίου Δασοκομίας. «Είναι σύνηθες σε τεχνητά δάση, όπως το δάσος του Σέιχ Σου, με αμιγή μορφή κωνοφόρων δέντρων να εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα, από την ίδρυσή τους κιόλας. Η συνέχεια των πεύκων σε όλη την έκταση του δάσους είναι καθοριστικός παράγοντας για την εξάπλωση της πευκοκάμπιας. Το φαινόμενο αυτό λειτουργεί κυκλικά, με αποτέλεσμα κάποιες χρονιές να έχουμε ύφεση και κάποιες άλλες να έχουμε αυτό που ονομάζουμε έκρηξη πληθυσμών».

Ο κ. Ζάγκας εξηγεί με ποιον τρόπο είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Σήμερα ένας τρόπος αντιμετώπισης που προτείνουμε είναι η προσθήκη και άλλων ειδών δέντρων, με σκοπό τη δημιουργία βιοποικιλότητας. Η εναλλακτική αυτή πρόταση έχει να κάνει με την προσθήκη μεικτών ομάδων δέντρων, όπως τα πλατύφυλλα, τα οποία θα διακόψουν την προσβολή των δέντρων, ή άλλα είδη που δεν προσβάλλονται. Ανάμεσα στα δέντρα θα μπορούσαν να προστεθούν ακόμη και θάμνοι που θα συμβάλουν στη βιοποικιλότητα».

Από τα όσα αναφέρθηκαν, γίνεται αντιληπτό ότι ο περιορισμός και μετέπειτα η εξάλειψη της πευκοκάμπιας από το δάσος του Σέιχ Σου είναι κάτι που αντιμετωπίζεται, αν παρθούν άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού.

  • Χριστίνα Καραβοκύρη
ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: