ΣΕΚ: «Να μη γίνει αύξηση εισφορών στους αγρότες, να δημιουργηθεί ξεχωριστή κλάση»

-Διαφήμιση-

Ανακοίνωση εξέδωσε προ ολίγου ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), με την οποία τάσσεται κατά της διαφαινόμενης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών στους γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Συγκεκριμένα αναφέρει, ότι εάν τελικά επαληθευτεί το εν λόγω σενάριο υπαγωγής των αγροτών και κτηνοτρόφων στη χαμηλότερη κατηγορία ασφάλισης μαζί με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τότε η νέα ελάχιστη μηνιαία εισφορά θα αποτελέσει ένα ασήκωτο βάρος για τον αγροτικό κόσμο. 

Ακολουθεί η αναλυτική τοποθέτηση του ΣΕΚ:

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, κου Γιάννη Βρούτση, για τις νέες ρυθμίσεις των εισφορών των αυτοαπασχολουμένων (ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες), η μικρότερη ασφαλιστική κλάση θα διαμορφωθεί στα 220 ευρώ μηνιαίως.

Αν ισχύσουν οι ανακοινώσεις αυτές τότε αγρότες που θα επιλέξουν τη χαμηλότερη κατηγορία ασφάλισης θα κληθούν να πληρώσουν διπλάσιες και πλέον εισφορές από αυτές που κατέβαλλαν το τρέχον έτος, αφού η ελάχιστη μηνιαία εισφορά του Κλάδου Σύνταξης και Ασθένειας Αγροτών διαμορφώθηκε το 2019 στα 114€/μηνιαίως.

Λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι επί το πλείστον μικρές εκμεταλλεύσεις, οικογενειακού χαρακτήρα, σε ένα ζευγάρι αγροτών -κτηνοτρόφων το κόστος ασφάλισης στην μικρότερη κλάση θα φθάσει ετησίως τις 5.280 €.

Αυτό θα είναι ένα ασήκωτο φορτίο για τους αγρότες – κτηνοτρόφους που ήδη έχουν πληγεί βαθιά τα χρόνια των μνημονίων και δοκιμάζονται από πρωτοφανή κρίση που απειλεί πλέον αυτή καθαυτή τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.

Το επάγγελμα του αγρότη- κτηνοτρόφου είναι από τη φύση του επισφαλές, με συνθήκες εργασίας και διαβίωσης δύσκολες και διαχρονικά διαχωρίζεται από την πολιτεία από τα άλλα επαγγέλματα.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

  • Την τεράστια κρίση που αντιμετωπίζει η αιγοπροβατοτροφία σήμερα με τη δραματική μείωση των τιμών παραγωγού στο γάλα έως και 25% ανά κιλό (0,70-0,75 €/κιλό σήμερα), όταν μέχρι το 2016 κινούνταν σε επίπεδα κοντά στο 1 € /κιλό.
  • Τις μεγάλες ζημιές, 70-90%, στους ελαιώνες της Κρήτης, λόγω της μεγάλης προσβολής από δάκο. Σημειώνεται ότι ίδιο είχε συμβεί πέρυσι στους ελαιώνες της Πελοποννήσου και άλλων περιοχών της χώρας.

–  Η μείωση της τιμής παραγωγού στο ελαιόλαδο, τα ροδάκινα και άλλα προϊόντα.

Πρότασή μας, για μια δικαιότερη αντιμετώπιση των αγροτών που θα συμβάλει στην παραμονή τους στο επάγγελμα, είναι να δημιουργηθεί μια ελάχιστη ασφαλιστική κλάση για τους αγρότες – κτηνοτρόφους που το κόστος της δεν θα ξεπερνά την ήδη υπάρχουσα ελάχιστη μηνιαία εισφορά των 114€.

-Διαφήμιση-