Δυτική Φθιώτιδα: Τόκοι και αποσβέσεις «έγδαραν» τα σφαγεία

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Φθιώτιδας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία των σφαγείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μακρακώμης, η οικονομική κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι αποφάσεις θα επηρεάσουν άμεσα την κτηνοτροφία της περιοχής, η οποία κάθε χρόνο παρουσιάζει συνεχή μείωση, ιδιαίτερα στα ορεινά δημοτικά διαμερίσματα.

Όπως είναι γνωστό, το 2010, στην περιοχή της Σπερχειάδας, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του σφαγείου τριών γραμμών με την επωνυμία Σφαγεία Δυτικής Φθιώτιδας, με βασικό μέτοχο τον Δήμο Μακρακώμης και ιδιώτες μετόχους με μικρότερα μερίσματα. Η επένδυση αυτή έδινε λύση σε πολλά προβλήματα των ντόπιων κτηνοτρόφων, λόγω των μεγάλων αποστάσεων που έπρεπε να κάνουν για τη σφαγή των ζώων τους.

Η σύμπραξη αυτή του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, αποτελούσε ένα σημαντικό στοίχημα για την εξέλιξη αυτού του είδους των μεικτών επιχειρήσεων. Δυστυχώς, οι περιβαλλοντικές και οικονομικές μελέτες των επενδυτών ήταν έκτος ορίων βιωσιμότητας της επιχείρησης. Η κατάσταση αυτή την έχει οδηγήσει ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά και έχουν να κάνουν κυρίως με το μελλοντικό κεφαλαιακό πρόγραμμα της επιχείρησης. Αν θα υπάρξει συνέχεια, ποιος θα καλύψει το έλλειμμα –το οποίο ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ– και, το βασικότερο, ποιος έχει την ευθύνη για την αδιέξοδη αυτή κατάσταση.