Για shopping στους γείτονες

Περίπου 4 εκατ. ευρώ μηνιαίως από την Ελλάδα στην Τουρκία

Η ένταση των τελευταίων ημερών στον Έβρο ίσως είναι μία από τις κορυφές του παγόβουνου του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αλλά και μια αφορμή να εξετάσει η πολιτεία τις συνθήκες ζωής των κατοίκων και το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στον νομό, λόγω οικονομικών αδιεξόδων.

«Την τελευταία δεκαετία, ακόμη και για την καρφίτσα πηγαίνουν στην Τουρκία για ψώνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική και την τοπική κοινωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Φιλιώ Μυλωνά, για το έθος Εβριτών, Θρακιωτών και Ελλήνων εν γένει να ψωνίζουν επί χρόνια βασικά αγαθά στην Τουρκία.

Επικεντρώνοντας στα τεράστια διαφυγόντα κέρδη, παραπέμπει σε έρευνα του Συλλόγου το φθινόπωρο, που έδειξε πως περίπου 800.000 άτομα κατά μέσο όρο ετησίως πηγαίνουν στη γειτονική χώρα, με συνέπεια περίπου 4 εκατ. ευρώ να χάνονται από την ελληνική αγορά κάθε μήνα. Εξηγεί ότι το ποσό προκύπτει όχι μόνο από μετακινήσεις ντόπιων, αλλά και εκδρομικών λεωφορείων από κάθε περιοχή της χώρας.

Η πτώση της τουρκικής λίρας αύξησε τις αγορές των Ελλήνων. «Αυτό που επίσης διαφοροποίησε την υφέρπουσα κατάσταση είναι ο ΦΠΑ, καθώς στην εστίαση η Τουρκία έχει 8%». Σημειώνει ότι συντελούν πολλοί παράγοντες στην εκροή χρημάτων προς τις γειτονικές χώρες, με τραγικές συνέπειες για την περιοχή, προσθέτοντας ότι εκεί η κυβέρνηση φροντίζει το κράτος.

«Μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019, όσοι έρχονταν από την Τουρκία στην Ελλάδα πλήρωναν 15 λίρες ανά άτομο φόρο εξόδου κι όταν αυξήθηκε η κινητικότητα προς τη χώρα μας τούς επέβαλαν 50 λίρες ανά άτομο. Αμέσως λειτούργησε σαν τροχοπέδη για να έρθουν στην περιοχή μας». Βέβαια, το μέτρο περιόρισε τους μικρομεσαίους Τούρκους και όχι τους λίγους οικονομικά ισχυρούς που έρχονται στη Θράκη για διακοπές, για καλό φαγητό, ψώνια κ.λπ. Απαντώντας σε ερώτηση για την κινητικότητα της τοπικής αγοράς αυτό το διάστημα, η κα Μυλωνά σχολιάζει πως η μετακίνηση των λεωφορείων στην Τουρκία σταμάτησε μεν, αλλά η αγορά παρέμεινε πεσμένη.

Εκτιμά πως όταν επανέλθει η κανονικότητα, θα φανεί εάν αλλάξει κάτι υπέρ της τοπικής και εθνικής οικονομίας. «Είμαι 45 χρόνια στην αγορά, έζησα καλές και κακές περιόδους, αλλά το σημερινό είναι φαινόμενο. Όταν τελειώσουν όλα, πρέπει να αποδείξουμε τι είμαστε ως λαός, όχι για το θεαθήναι, αλλά επί του πρακτέου».

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Ορεστιάδας, μαζί με προτάσεις, εστάλησαν στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στις 4 Οκτωβρίου 2019, στους βουλευτές και στην ΑΑΔΕ.