Ψηφίστηκε η τροπολογία για ΕΛΓΑ εν μέσω διαμαρτυριών (upd)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του ΕΛΓΑ έξω από τη Βουλή

Δεκτή κατά πλειοψηφία, εν μέσω διαμαρτυριών, έγινε η τροπολογία για τα οδοιπορικά των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όπως είχε προαναγγείλει, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου.

Η υπουργική τροπολογία, αν και κατατέθηκε εκπρόθεσμα έγινε  δεκτή, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αλλά υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Αφορά στα οδοιπορικά των γεωτεχνικών, που κάνουν εκτιμήσεις στον ΕΛΓΑ, κυρίως κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για τις βοσκήσιμες γαίες , τη συγκρότηση επιτροπών για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ).

Μιλώντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως κρίνεται επιβεβλημένη η τροπολογία και πως κρίνεται σκόπιμη για τις επιτροπές αξιολόγησης και τις ανάγκες εφαρμογής του ΕΠΑΛ.

Διαμαρτυρίες υπήρξαν από πλευράς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, διότι είχε ήδη κατατεθεί προηγούμενη σχετική τροπολογία από το κόμμα του , η οποία δεν είχε γίνει δεκτή.

Έντονα διαφώνησε με την τροπολογία και ο βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης τονίζοντας ότι με την τροπολογία που είχαν καταθέσει, δεν επιβαρυνόταν το ελληνικό Δημόσιο, ενώ με την υπουργική τροπολογία που κατατίθεται  υπάρχει και «πολλαπλάσιο κόστος» και διαφωνεί με αυτήν και η διοίκηση του ΕΛΓΑ.

«Δεν μπορεί ο υπουργός Γεωργίας να στρώνει το χαλί για έλεγχο και αξιολόγηση από ιδιώτες», ανέφερε η τομεάρχης Αγροτικού του ΚΚΕ, βουλευτής, Διαμάντω Μανωλάκου.

Άννα Στεργίου

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 6/7 οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ (συγκεντρώθηκαν στις 9:30 π.μ.) έξω από την Βουλή με αφορμή την επικείμενη ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας για τους εκτός έδρας ελέγχους.Το απόγευμα θα ακολουθήσει έκτακτη Γενική Συνέλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καθορισθούν οι επόμενες κινήσεις.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες οι εργαζόμενοι του Οργανισμού έχουν εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στην υπό ψήφιση νέα τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάτι που δηλώνουν τόσο με ομαδικές παραιτήσεις προϊσταμένων περιφερειακών γραφείων και όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης, όσο και με τη σημερινή διαμαρτυρία.

Εν τω μεταξύ την Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α. ευρεία σύσκεψη της Διοίκησης με τους Προϊσταμένους των περιφερειακών Υποκαταστημάτων και της Κεντρικής Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α..

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τους τελευταίους μήνες σχετικά με το καθεστώς των μετακινήσεων των υπαλλήλων του ΕΛ.Γ.Α. και τις αρνητικές συνέπειες που έχουν στην διενέργεια των εκτιμήσεων.

Τα συμπεράσματα της σύσκεψης αυτής είναι τα εξής:

  • Η τροπολογία που δρομολογείται για ψήφιση στις 6/7/2016 δεν επιλύει συνολικά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο των μετακινήσεων για τους υπαλλήλους του ΕΛ.Γ.Α..
  • Η μόνη λύση για την επίλυση των προβλημάτων είναι η υιοθέτηση της πρότασης που έχει κατατεθεί, εδώ και μήνες, από την Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α.

“Παρ’ όλα αυτά, ο ΕΛ.Γ.Α, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον αγροτικό κόσμο, θα προχωρήσει στην εκτίμηση των ζημιών επισημαίνοντας, όμως, ότι με την εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν και αυτών που προωθούνται, θα υπάρξει δραματική αύξηση των λειτουργικών δαπανών και σημαντική καθυστέρηση στο έργο των εκτιμήσεων, γεγονός που θα αποδειχθεί πολύ σύντομα”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού.

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΑ

Κρίνοντας πως αυτή η εξέλιξη είναι αρνητική για τη συνέχιση λειτουργίας του ΕΛΓΑ, το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛ.Γ.Α. μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης την Παρασκευή 1 Ιουλίου, αποφάσισε:

«1. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των εργαζομένων του Οργανισμού την Τετάρτη 6-07-2016 και ώρα 9:30 π.μ. έξω από την Βουλή, ημέρα ψήφισης της επίμαχης τροπολογίας.

2. Έκτακτη Γεν. Συνέλευση την Τετάρτη το απόγευμα ( ο χρόνος και ο τόπος θα γίνουν γνωστά με νεώτερη ανακοίνωση).

3. Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛ.Γ.Α. με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Έλληνες Αγρότες και στους εργαζόμενους του Οργανισμού και με δεδομένη την αδυναμία εκτέλεσης του εκτιμητικού έργου καλεί τα μέλη του Συλλόγου που κατέχουν θέσεις  ευθύνης (επιπέδου διεύθυνσης, τμήματος, γραφείου)  να θέσουν την Δευτέρα 04-06-2016 τις παραιτήσεις τους στην διάθεση της Διοίκησης.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Σωματείου μας για την συνέχιση της λειτουργίας του Οργανισμού και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους

Έλληνες αγρότες, η Κυβέρνηση δια των συναρμόδιων υπουργών της, με τις πολιτικές της, ωθούν τον ΕΛ.Γ.Α. στο τέλμα, εμπαίζοντας τους αγρότες και τους εργαζόμενους, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Σας καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Συλλόγου μας για την διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων».