Σύκα Black Mission από το Πολύπετρο

Σύκα Black Mission από το Πολύπετρο
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Γλυκά, εύγευστα, εύπεπτα, νόστιμα και ιδιαίτερα εμφανίσιμα. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των σύκων που καλλιεργούνται εδώ και κάποια χρόνια στο χωριό Πολύπετρο του Δήμου Παιονίας στον Νομό Κιλκίς. Περίπου 50 παραγωγοί καλλιεργούν 500 στρ. της ποικιλίας Βlack Mission και προσπαθούν να κάνουν γνωστό το προϊόν τόσο για την ποιότητα όσο και τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Από τους πρώτους παραγωγούς είναι ο Κωνσταντίνος Ήλκος. Όπως αναφέρει, «τα πρώτα δέντρα φυτεύτηκαν το 2009, μετά από παρότρυνση ενός τοπικού γεωπόνου και το 2011 πήραν την πρώτη παραγωγή. Ξεκινήσαμε πιλοτικά και, τελικά, αποδείχθηκε πως η παραγωγή ήταν πολύ καλή, για αυτό και στην πορεία ασχολήθηκαν και άλλοι αγρότες με την καλλιέργεια. Έτσι, αναμένεται η παραγωγή κάθε χρόνο να αυξάνεται χάρη στο ενδιαφέρον που υπάρχει για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια».

Σήμερα, τα 500 στρέμματα αποδίδουν 100 τόνους σύκα, με ανώτερη τιμή πώλησης το 1,20 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή τους γίνεται έως τα τέλη Σεπτέμβρη και η παραγωγή διατίθεται σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού.

-Διαφήμιση-