Αυτό το άρθρο είναι 78 μηνών

Σύκο: Μείωση παραγωγής κατά 50% σε Μεσσηνία και Λακωνία

Με νέα άνοδο των τιμών έκλεισε τη χρονιά η ΣΥΚΙΚΗ
07.01.2018
2' διάβασμα
syko-meiosi-paragogis-kata-50-se-messinia-kai-lakonia-96222

Οι κλιματολογικές συνθήκες δεν άφησαν τους παραγωγούς σύκου να χαρούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ξηρασία και καύσωνας έφεραν μείωση της παραγωγής κατά 50% και έτσι, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, το αποτέλεσμα ήταν «η παραγωγή της Μεσσηνίας να πέσει στους 1.331 τόνους και της Λακωνίας στους 533. Έτσι, η συνολική παραγωγή έφτασε τους 1.865 τόνους έναντι 3.500 έως 4.000 τόνων που φθάνει στην κανονική περίοδο».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές που διαμορφώθηκαν, θα πρέπει να καταγραφεί και αυτήν τη χρονιά η αυξητική τάση, με την Α ποιότητα να κινείται στα 1,89 ευρώ, τη Β στα 1,55, τη Γ ποιότητα στα 1,20 και τη Δ ποιότητα στα 95 λεπτά. Σε αντιστοιχία με την περασμένη χρονιά, η Α ποιότητα σημείωσε αύξηση που έφθασε τα δέκα λεπτά, ενώ η Β ποιότητα πέντε λεπτά. Στη Γ ποιότητα, η αύξηση έφτασε τα 12 λεπτά, ενώ στη Δ ποιότητα τα πέντε λεπτά.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΥΚΙΚΗ, αφού, όπως επισημαίνει, «περιμέναμε ότι τώρα με την κρίση θα επέστρεφαν οι νέοι στα χωράφια, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Δεν ασχολήθηκαν τελικά με την καλλιέργεια, αλλά δεν ασχολούνται ακόμα και αυτοί που χρειάζονται ως εργάτες γης. Αν δεν εργαστούν οι αλλοδαποί, δεν μπορούμε να μαζέψουμε την παραγωγή».

Όσο για το μέλλον του προϊόντος, ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου είναι κάθετος: «Όταν παράγεις ένα προϊόν, όπως εμείς, και το 95% της παραγωγής φεύγει με άνεση στο εξωτερικό, τότε μπορείς να πιστέψεις στην προοπτική του και στη δυναμική που έχει».

ΓΡΑΦΕΙ: