Σημαντικά αρδευτικά έργα στον ΤΟΕΒ Πιερίας

Ικανοποιήθηκε το αίτημα της γενικής συνέλευσης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Πιερίας κοιλάδας Δήμου Παγγαίου με την υπογραφή της ανόρυξης τριών γεωτρήσεων στα Τοπικά Διαμερίσματα Μεσορόπης, Πλατανότοπου, Ποδοχωρίου από τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ, Γιώργο Μίχογλου, και τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Κώστα Αντωνιάδη.

Οι γεωτρήσεις κόστους 180.000 ευρώ θα ενισχύσουν την άρδευση των μόνιμων καλλιεργειών της περιοχής, αμπελώνων, ελαιώνων και αμυγδαλιών. «Οι υπάρχουσες γεωτρήσεις δεν εξυπηρετούσαν τους παραγωγούς, χρειάζονταν 14 μέρες για να ποτίσουν με συνέπεια τη μείωση της παραγωγής», σημειώνει ο κ. Μίχογλου. Τα προβλήματα ενισχύθηκαν την τελευταία τριετία.

Τα χωράφια ήταν χέρσα, αλλά πλέον σπέρνονται, άρα αυξάνονται οι απαιτήσεις άρδευσης στις συγκεκριμένες περιοχές. Προσθέτει ότι πέρυσι έγινε με επιτυχία μια ανόρυξη στο Ποδοχώρι. Περιμένουν σύντομα τους γεωλόγους να εντοπίσουν τα σημεία, με αφετηρία τον Πλατανότοπο.

Ο ΤΟΕΒ με αρωγούς τον δήμαρχο Παγγαίου και τον αντιπεριφερειάρχη προχώρησε σε μελέτες για υπόγεια δίκτυα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές απώλειες νερού. «Οι σωλήνες είναι της δεκαετίας του ’80. Από τα 50 κυβικά που πηγαίνουν στη γεώτρηση στο χωράφι φτάνουν τα 30 και τα 20 χάνονται στη διαδρομή. Οι μελέτες αφορούν υπόγεια δίκτυα 96 χλμ. Περιμένουμε την έγκριση με το νέο έτος για να ξεκινήσουν τα έργα», σημειώνει. Ο Οργανισμός καλύπτει έκταση περίπου 100.000 στρεμμάτων και στόχος των παρεμβάσεων είναι η μείωση του καλλιεργητικού κόστους.

Κλείνοντας, τονίζει ότι δεν έχουν καμία οφειλή παρά τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία.