Σημαντικές προοπτικές για την υδροπονική καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης

Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζει η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης υδροπονικά, δεδομένου ότι αποτελεί τον μοναδικό τρόπο που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η Δυτική Ελλάδα, λόγω των κλιματολογικών της συνθηκών, δύναται να καταστεί πόλος έλξης επενδυτών, παρέχοντας την ευκαιρία στη χώρα μας να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια αγορά των φαρμακευτικών προϊόντων κάνναβης, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ την ερχόμενη πενταετία.

Ήδη, εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων έχει λάβει άδεια για την κατασκευή υδροπονικής μονάδας καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης στη περιοχή των Λεχαινών Ηλείας (εκτός των υπόλοιπων 12 αδειών κατασκευής που έχουν εγκριθεί στη χώρα μας, σε σύνολο περίπου 75 αιτήσεων έως σήμερα).

Tα προϊόντα που παράγονται προορίζονται για φαρμακευτική χρήση και ο επενδυτής πρέπει να κατανοήσει από την αρχή ότι μιλάμε για τη δημιουργία μιας φαρμακευτικής μονάδας και όχι μιας τυπικής αγροτικής καλλιέργειας

Έλεγχος θρεπτικών στοιχείων

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο τεχνολόγος γεωπόνος Γιώργος Γκούμας, μέλος της Ομάδας Kannabis, η υδροπονική μέθοδος αποτελεί μονόδρομο για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. «Πέρα από τον αυστηρό τρόπο καλλιέργειας και τον έλεγχο σε όλες τις φάσεις της καλλιέργειας και μεταποίησης, πρέπει όλες οι παρτίδες παραγωγής να είναι ίδιες και να μην παρουσιάζουν διακυμάνσεις, αφού μιλάμε για φάρμακο που σκοπό έχει την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπινων παθήσεων», τονίζει χαρακτηριστικά.

Τα θρεπτικά στοιχεία ελέγχονται ένα-ένα και χορηγούνται στα φυτά με την ίδια σταθερή θρεπτική συνταγή, χωρίς να παρουσιάζονται διακυμάνσεις στη θρέψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή.

«Ο έλεγχος του περιβάλλοντος έρχεται να εγγυηθεί την ομαλή ανάπτυξη των φυτών σε συνεργασία με την ορθή θρέψη και να αποτρέψει την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών. Είναι αυτονόητο ότι σε μια τέτοια καλλιέργεια απαγορεύεται η επέμβαση με αγροχημικά για την αντιμετώπιση ασθενειών. Οπότε, μιλάμε για γερά φυτά που αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί την ανάπτυξη οποιουδήποτε παθογόνου οργανισμού», συνεχίζει ο κ. Γκούμας. Τα βασικότερα προϊόντα είναι το CBD (έλαιο κάνναβης) και το THC (τετραϋδροκανναβινόλη, η γνωστή ψυχοτρόπος ουσία της κάνναβης), ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 100 ακόμα κανναβινοειδή, για τα οποία αυτήν τη στιγμή γίνονται έρευνες.

Αυστηρές προδιαγραφές

Η υπουργική απόφαση 51483/700/15 επιβάλλει η μεταποίηση και η παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης να γίνονται αποκλειστικά στον χώρο της επένδυσης και τα προϊόντα να συσκευάζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς στον ίδιο πάλι χώρο. Ως εκ τούτου, απαγορεύεται οποιαδήποτε μεταφορά φυτικού υλικού έξω από τη μονάδα.

Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο κ. Γκούμας, τα προϊόντα που παράγονται προορίζονται για φαρμακευτική χρήση και ο επενδυτής πρέπει να κατανοήσει από την αρχή ότι μιλάμε για τη δημιουργία μιας φαρμακευτικής μονάδας και όχι μιας τυπικής αγροτικής καλλιέργειας.