Τα σημεία-κλειδιά για την επιστροφή και την εξοφληση του φετινού φόρου

των Φωτεινής Μακρή, Γιάννη Τσατσάκη

Για την τελευταία στιγμή φαίνεται ότι άφησαν για άλλη μια χρονιά, είτε από επιλογή είτε από ανάγκη, χιλιάδες φορολογούμενοι την υποχρέωση υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης, με αποτέλεσμα αρκετοί φοροτεχνικοί να εκφράζουν ήδη αμφιβολίες για την ικανότητα του Τaxisnet να διαχειριστεί τον –μεγάλο– όγκο των δηλώσεων που αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, είχαν υποβληθεί λιγότερες από 5,2 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο 6,3 εκατ. που αναμένονται συνολικά κι ενώ η προθεσμία για τη μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων εκπνέει την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιουλίου. Εξαίρεση αποτελούν μόνο όσοι έχουν συμμετοχή σε νομικά πρόσωπα/οντότητες και τηρούν απλογραφικά βιβλία, για τους οποίους η προθεσμία υποβολής είναι η 16η Αυγούστου 2018.

Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, για περίπου 666.000  φορολογούμενους προκύπτει επιστροφή φόρου (πιστωτικό εκκαθαριστικό), με τον μέσο όρο των επιστροφών να αγγίζει τα 400 ευρώ. Εφόσον η δήλωση έχει υποβληθεί έως τις 27 Ιουνίου, τα ποσά έχουν ήδη πιστωθεί στους λογαριασμούς που συμπλήρωσαν στις δηλώσεις τους οι φορολογούμενοι.

Για όσους δεν εμφάνισαν ΙΒΑΝ ή εμφάνισαν και κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε σφάλμα –και με την προϋπόθεση φυσικά ότι έχουν προσκομίσει μέχρι σήμερα στη ΔΟΥ όπου ανήκουν τον σωστό αριθμό λογαριασμού– τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από σήμερα, Παρασκευή 20 Ιουλίου, μέσω τράπεζας (απαραίτητη η προσκόμιση του εκκαθαριστικού).

Οι επιλογές πληρωμής

Σαφώς μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των χρεωστικών δηλώσεων, οι οποίες ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ, με τον μέσο όρο του οφειλόμενου φόρου να αγγίζει τα 1.100 ευρώ. Στην περίπτωση που προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, ο φορολογούμενος μπορεί να εξοφλήσει:

  • Σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη πρέπει να καταβληθεί μέχρι 31 Ιουλίου 2018, η δεύτερη μέχρι 29 Σεπτεμβρίου 2018 και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου 2018. Κάθε δόση μπορεί να εξοφληθεί μέσω τράπεζας (ταμείο, ΑΤΜ, e-banking ή phone banking), με τη συναλλαγή αυτή, ωστόσο, να επιβαρύνεται πλην λίγων εξαιρέσεων (π.χ. ηλικία άνω των 70 ετών ή κάτοικοι μη τουριστικών περιοχών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων), με την προμήθεια που καθορίζει το εκάστοτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι κάθε διμηνιαία δόση μπορεί από φέτος να «σπάσει» σε 12 δόσεις, κάνοντας χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών και, μάλιστα, προτού καταστεί ληξιπρόθεσμη. Ωστόσο, το «τίμημα» εδώ είναι το τσουχτερό επιτόκιο του 5% ετησίως.
  • Σε 12 άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας, δυνατότητα που δίνουν τα τραπεζικά ιδρύματα, με την προϋπόθεση φυσικά ότι το διαθέσιμο υπόλοιπο επαρκεί, κάτι που θα πρέπει να ελέγξουν από πριν οι φορολογούμενοι.
  • Aπευθείας με κάρτα στο Taxisnet με χρήση των προσωπικών κωδικών του φορολογούμενου. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, δεν παρέχεται η δυνατότητα άτοκων δόσεων.

Οι προθεσμίες για επιχειρήσεις και προσωπικές εταιρείες

Για τα νομικά πρόσωπα και στις περιπτώσεις δηλώσεων που έχουν υποβληθεί έως 27 Ιουνίου, ο οφειλόμενος φόρος πρέπει να καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, ξεκινώντας από 31/7/2018. Για τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν από τις 28 Ιουνίου και μετά, οι δόσεις είναι πέντε, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως 31/8/2018.

Τέλος, για συμμετέχοντες σε νομικά πρόσωπα και νομικές εταιρείες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, ο φόρος πληρώνεται σε δύο δόσεις, με την πρώτη εξ αυτών πληρωτέα μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και τη δεύτερη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018.

Κρίσιμοι κωδικοί για μειωμένο φόρο

021-022: Πρόκειται για κωδικό που αφορά την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας υπαγόμενης στον πρώην ΟΓΑ. Πρέπει να είναι προσυμπληρωμένοι, προκειμένου να υπολογιστεί η μείωση φόρου για το εισόδημα που προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα και μόνο σε αυτό, ανεξάρτητα από το αν οι φορολογούμενοι χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με τη νομοθεσία, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και από το ποσοστό συμμετοχής του αγροτικού εισοδήματός του από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα σε σχέση με το συνολικό εισόδημα. (ΠΟΛ 1107/2016)

017-018: Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1/1/2015 και μετά, τότε πρέπει να σημειώσει «Ναι» στον εν λόγω κωδικό. Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 29 του ΚΦΕ, για τα φυσικά πρόσωπα με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1ης Ιανουαρίου 2014 και για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος μειώνεται κατά 50% (από 22% σε 11%), εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά τους από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

463-464: Eδώ αναγράφονται τυχόν αγροτικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή.

469-470: Στον κωδικό αυτόν συμπεριλαμβάνονται οι φόροι που παρακρατήθηκαν ή καταβλήθηκαν στην αλλοδαπή για άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας εκτός Ελλάδας. Στην περίπτωση που κάποιος έχει τη μόνιμη κατοικία του στην Ελλάδα, λογίζεται ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και φορολογείται για το παγκόσμιο εισόδημά του στην Ελλάδα.