Σύρραξη στην Περιφέρεια με φόντο τον Ανάβαλο

anavalo-ardeusi-perifereia

Μια σειρά πολιτικών αντιπαραθέσεων προκάλεσε η ψήφιση από το Περιφερειακό Συμβούλιο των περιβαλλοντικών όρων εργοστασίου αφαλάτωσης του νερού του Αναβάλου.

Τόσο από τον Δήμο Άργους Μυκηνών, όσο και από την Αριστερά, εκφράστηκαν μια σειρά από ενστάσεις και, φυσικά, η υπόνοια ότι η περιφέρεια προχωρά με έμμεσο τρόπο στην ιδιωτικοποίηση του νερού, έχει τον πρώτο λόγο.

Ανάβαλος

«Δικαιούχος των νερών των πηγών του Αναβάλου είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία έχει την κυριότητα, και κανένας άλλος», δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, κατά την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της εγκατάστασης νερού της πηγής του Αναβάλου, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου υποστήριξε ότι η περιφέρεια ενεπλάκη στη διαδικασία αυτή μετά από πρόσκληση των ΔΕΥΑ Άργους και Ναυπλίου, οι οποίες αδυνατούσαν να υποστηρίξουν την πρόταση στο ΕΠΠΕΡΑΑ και υπήρχε κίνδυνος να χαθεί το έργο. Ο κ. Τατούλης, μετά από την ψήφιση του θέματος, χαρακτήρισε προσβολή την αντίκρουση της νομιμότητας από τη δημοτική αρχή του Άργους, αλλά και «απαράδεκτο, δήμος να συμφωνεί πρώτα και μετά να αθετεί την υπογραφή του. Εμείς, τη γνώμη και την υπογραφή μας την υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους και αυτό αποτελεί τεκμήριο συνέπειας, αξιοπιστίας και σοβαρότητας».

Αντιδράσεις

Η δήλωσή του έφερε την άμεση αντίδραση του δημάρχου Άργους-Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσου, που όχι μόνον αρνήθηκε ότι υπάρχει τέτοιο αίτημα από τη ΔΕΥΑΡ-Μ, αλλά φρόντισε να παραδοθεί και σχετικό ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, στο οποίο μεταξύ άλλων εκφράζεται: «Η πλήρης αντίθεσή του στην οποιαδήποτε συζήτηση για το νερό των πηγών του Αναβάλου, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τη δική μας και προς αποκατάσταση της αλήθειας, ενημερώνει όλα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου ότι ουδέποτε η ΔΕΥΑ του δήμου μάς ζήτησε την κατασκευή αφαλάτωσης των νερών των πηγών».

Σε καταγγελία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Γιώργος Γαβρήλος, αποκαλύπτει ότι: «Η διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη, διότι, για ένα θέμα τόσο ζωτικής σημασίας για την Αργολίδα, ψηφίστηκε η ΜΠΕ μονάχα από 14 περιφερειακούς συμβούλους σε σύνολο 51 συμβούλων της περιφέρειας Πελοποννήσου και 31 συμβούλων της πλειοψηφίας. Ψηφίστηκε για την Αργολίδα, με απόντα τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη και τους πέντε από τους έξι περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας, πράγμα το οποίο δεν έχει ξαναγίνει σε ανάλογη διαδικασία του συλλογικού οργάνου». Αντιδράσεις είχαμε και από το ΚΚΕ μέσω της περιφερειακής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».