Σιτάρι: Ισορροπεί στα χαμηλά το σκληρό, μείον 74 ευρώ ο διαγωνισμός Αλγερίας

Κρατιέται με νύχια και με δόντια στα 280 ευρώ η εξαγωγή

Μία ακόμη εβδομάδα έντονων πτωτικών πιέσεων αφήνει πίσω της η αγορά του σκληρού σιταριού, με τον νέο διαγωνισμό της Αλγερίας να μην ξεφεύγει από το κλίμα και την… πεπατημένη των δύο τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εμπορικούς κύκλους (σ.σ. η βορειοαφρικανική χώρα δεν συνηθίζει να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα αυτών των διαγωνισμών), ο κρατικός ΟΑΙC προχώρησε την Τρίτη 19 Μαρτίου στην αγορά τουλάχιστον 150.000 τόνων σκληρού σιταριού, σε ένα εύρος τιμών από 390 έως 395 δολάρια/τόνο c&f. Τα φορτία πρόκειται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του Απριλίου, με προέλευση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Μεξικό.

Οι τιμές είναι 80 δολάρια κάτω από τον προηγούμενο διαγωνισμό του Ιανουαρίου, όταν η Αλγερία είχε προμηθευτεί περισσότερους από 250.000 τόνους, έναντι 470-475 δολ./τόνο c&f για τα σιτάρια από τον Καναδά και 455 δολ./τόνο c&f για εκείνα που προέρχονταν από το Μεξικό. Με την τρέχουσα ισοτιμία, η πτώση αντιστοιχεί σε περίπου 74 ευρώ, όση, δηλαδή, ήταν χονδρικά η απώλεια που κατέγραψαν στο μεσοδιάστημα οι ιταλικές αγορές.

Μονοψήφιες οι απώλειες στη Φότζια

Υπενθυμίζεται ότι η Φότζια είχε καταγράψει άνοδο 15 ευρώ στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του 2024. Έκτοτε, ωστόσο, μπήκε σε ένα πτωτικό σπιράλ, από το οποίο δεν έχει καταφέρει ακόμα να απεγκλωβιστεί. Τελευταίο «επεισόδιο» αποτέλεσαν οι μειώσεις από 5 έως 7 ευρώ/τόνο, που αποτυπώνονται στη λίστα της Τετάρτης 20 Μαρτίου (σ.σ. μία μέρα μετά τον διαγωνισμό της Αλγερίας), με αποτέλεσμα η πρώτη κατηγορία (ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεΐνη 12%) να διαπραγματεύεται, πλέον, στα 315-320 ευρώ/τόνο επί αυτοκινήτου στην αποθήκη του εμπόρου, η δεύτερη κατηγορία (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11%) στα 305-310 ευρώ/τόνο και η τρίτη κατηγορία (ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 30%, πρωτεΐνη 10,5%) στα 280-285 ευρώ/τόνο. Σωρευτικά, από τα μέσα Ιανουαρίου (οπότε και σημειώθηκε η τελευταία άνοδος τιμών στο εν λόγω εμπορικό κέντρο), οι απώλειες ανέρχονται σε 75 ευρώ/τόνο για τα σιτάρια της πρώτης κατηγορίας, 80 ευρώ/τόνο για εκείνα της δεύτερης και 65 ευρώ/τόνο για την τρίτη κατηγορία.

Εντονότερη ήταν η πτώση στο Μπάρι μια μέρα νωρίτερα, καθώς όλες οι ποιοτικές κατηγορίες «έχασαν» 10 ευρώ/τόνο, με το εύρος τιμής για την πρώτη (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 65%, πρωτεΐνη 12,5%) να διαμορφώνεται, ενδεικτικά, στα 320-325 ευρώ/τόνο στην αποθήκη του εμπόρου. Εξάλλου, στο κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας, η Αλταμούρα είχε καταγράψει μείωση από 14 έως 17 ευρώ, ενώ η Μπολόνια απώλεσε άλλα 10 ευρώ/τόνο.

Έτοιμοι για ποτίσματα οι παραγωγοί

Στην ελληνική αγορά, οι τελευταίες εξαγωγικές δουλειές έγιναν στα 280 ευρώ/τόνο FOB, επίπεδα τιμών στα οποία συναίνεσαν αρκετοί εγχώριοι πωλητές, θέλοντας να προλάβουν μια νέα πτώση, αλλά και να «διώξουν» στοκ από τις αποθήκες τους ενόψει της νέας σοδειάς. Όσοι δεν έχουν πρόβλημα χώρου κι εφόσον, φυσικά, δεν «καίγονται» για ρευστό, εμφανίζονται διατεθειμένοι να περιμένουν ένα ανοδικό γύρισμα της αγοράς, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνουν το ρίσκο να φτάσουν στα αλώνια με αποθέματα από την περσινή σεζόν.

Η εικόνα της καλλιέργειας, στο μεταξύ, είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, με τα φυτά να έχουν αναπτυχθεί αρκετά και να έχουν αποκτήσει πλούσιο φύλλωμα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι λιπάνσεις έγιναν στην ώρα τους και αρκετοί παραγωγοί έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν τα μέτρα τους προκειμένου να επέμβουν –αν χρειαστεί– με ποτίσματα, σε περίπτωση που οι συνθήκες γίνουν ξαφνικά ξηρικές.

Ο πάτος του βαρελιού και ο αστερίσκος στις εκτιμήσεις για τις εκτάσεις του Καναδά

Οι ιταλικές αγορές μοιάζουν να συντονίζονται, πλέον, γύρω από ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών, δηλαδή περί τα 320 και 300 ευρώ για την εκάστοτε πρώτη και δεύτερη ποιοτική κατηγορία αντίστοιχα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ηπιότερη (σε σχέση με άλλα εμπορικά κέντρα) μείωση που «έγραψε» αυτή την εβδομάδα η Φότζια και με τις σχετικά συγκρατημένες απώλειες του καναδέζικου στο Μπάρι και στην Αλταμούρα (-3 ευρώ), κάνει αρκετούς να πιστεύουν ότι η αγορά έχει αρχίσει πια να προσεγγίζει τα κατώτερα σημεία της.

Το κατά πόσο η εκτίμηση αυτή θα επιβεβαιωθεί, όπως επίσης και το αν υπάρχουν περιθώρια για μια ανοδική αντίδραση στον χρόνο που απομένει μέχρι την άφιξη της νέας σοδειάς, θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο καιρός (διόλου τυχαία και με τη ζήτηση από τη φυσική αγορά να παραμένει υποτονική, ολοένα και περισσότεροι κάνουν, πλέον λόγο, για «weather market»), οι τιμές της επερχόμενης μεξικανικής σοδειάς, οι ανάγκες των χωρών της Β. Αφρικής, η πορεία της ιταλικής παραγωγής και, βέβαια, οι σπορές του Καναδά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της εκεί Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εκτάσεις με σκληρό θα αυξηθούν 5,1% φέτος, σημειώνοντας ρεκόρ 24ετίας. Ωστόσο, η πρόβλεψη βασίζεται σε έρευνα που έγινε μεταξύ των παραγωγών από τις 14 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 22 Ιανουαρίου 2024, προτού, δηλαδή, ξεκινήσει το πτωτικό ντόμινο των δύο τελευταίων μηνών. Βάσει των όσων συνέβησαν από τότε, το πιθανότερο είναι ότι τους επόμενους μήνες η πρόβλεψη για τα στρέμματα του Καναδά θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

Tιμή σκληρού σιταριού στη Φότζια*

 

13/3/2024

20/3/2024

Μεταβολή

Min

Max

 

Α’ ποιότητα (ειδικό βάρος
78 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεϊνη 12%)

322

327

315

320

-7

Β’ ποιότητα (ειδικό βάρος
76 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεϊνη 11,0%

305

310

300

305

-5

Γ’ ποιότητα** (ειδικό βάρος
74 kg/hl, υαλώδη 30%, πρωτεϊνη 10,5%)

285

290

280

285

-5

*Στην αποθήκη εμπόρου (ευρώ/τόνος)

**Για ειδικά βάρη από 71 έως 74 kg/hl, η τιμή μειώνεται κατά 5 ευρώ/τόνο
ενώ για ειδικά βάρη κάτω των 71 kg/hl η μείωση τιμής ανέρχεται σε 10 ευρώ/τόνο