Σιτάρι: Πήρε ανάσα από τις βροχές το σκληρό, 20 ευρώ χωρίζουν πωλητές και αγοραστές στην εξαγωγή

Ζεστοί για νέες εξαγωγικές δουλειές οι ξένοι εμπορικοί οίκοι, αλλά απρόθυμοι να ανέβουν πολύ πάνω από τα 300 ευρώ/τόνο

Τα συχνά αντικρουόμενα σημάδια και τις πληροφορίες που καταφθάνουν από το εξωτερικό επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν αυτό το διάστημα οι συντελεστές της εγχώριας αγοράς σκληρού σιταριού, έχοντας πάντα το βλέμμα τους στραμμένο στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες αναδεικνύονται φέτος σε ρυθμιστή για το πρόσημο της εμπορικής χρονιάς.

Οι τελευταίες βροχές ήταν ευεργετικές για την καλλιέργεια, δίνοντας μια πολύτιμη ανάσα στα φυτά, δεν αρκούν ωστόσο για να «σβήσουν» εντελώς τη ζημιά από την ανομβρία του προηγούμενου διαστήματος, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί στις αποδόσεις. Παράλληλα, δεν αλλάζουν δραματικά το χρονοδιάγραμμα του αλωνισμού, η έναρξη του οποίου τοποθετείται στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, δεδομένου ότι η χρονιά είναι πρώιμη και σε 10-15 μέρες περίπου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι κοπές των κριθαριών.

Η ανησυχία για τις επιπτώσεις της ξηρασίας τροφοδότησε τις τελευταίες εβδομάδες μια ανοδική αντίδραση στα περισσότερα εμπορικά κέντρα της Ιταλίας –οι σιτοβολώνες της οποίας, ιδίως στο νότιο τμήμα της χώρας, εμφανίζονται ιδιαίτερα επηρεασμένοι–, ωστόσο καθώς η αγορά ζυγίζει σταδιακά και τα δεδομένα από Ισπανία (ανακάμπτει στα συνήθη στάνταρντ της μετά την περσινή καταστροφική χρονιά) και Τουρκία (βαδίζει προς μια παραγωγή της τάξης των 4,7 εκατ. τόνων), η κατάσταση μοιάζει εσχάτως να ισορροπεί.

Αμετάβλητη η Φότζια

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, Μπολόνια και Αλταμούρα κατέγραψαν αυξήσεις 7 ευρώ/τόνο σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες, το Μπάρι ακολούθησε την Τρίτη με άνοδο 5 ευρώ/τόνο, όμως στη νέα λίστα της Φότζια που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες. Έτσι, τα πλέον ποιοτικά σιτάρια (ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεΐνη 12%) εξακολουθούν να διαπραγματεύονται στα 350-355 ευρώ/τόνο επί αυτοκινήτου στην αποθήκη του εμπόρου, η δεύτερη ποιοτική κατηγορία (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11%) στα 325-330 ευρώ/τόνο και η τρίτη (ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 30%, πρωτεΐνη 10,5%) στα 305-310 ευρώ/τόνο.

O τελευταίος διαγωνισμός της Αλγερίας έκλεισε σχεδόν 10 ευρώ/τόνο πάνω από τον προηγούμενο που είχε πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου, με τη χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από εμπορικούς κύκλους, να προμηθεύεται συνολικά 200.000 τόνους παραδοτέους εντός του Ιουνίου, με το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων να προέρχεται από το Μεξικό. Οι τιμές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαμορφώθηκαν μεταξύ 395 και 398 δολ./τόνο c&f για παράδοση με μεγάλα πλοία Panamax και μεταξύ 405 και 410 δολ./τόνο για μικρότερα πλοία Handymax.

Μια εβδομάδα νωρίτερα η Τυνησία είχε προμηθευτεί 25.000 τόνους έναντι 376,49 δολ./τόνο c&f, τιμή μειωμένη σε σχέση με τα 384 δολάρια του προηγούμενου διαγωνισμού στις αρχές Απριλίου, αν και, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβολή στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, η διαφορά είναι πολύ μικρότερη.

Στην ελληνική αγορά, ενδιαφέρον για νέες δουλειές με την περσινή σοδειά υπάρχει κυρίως από μεγάλους ξένους εμπορικούς οίκους, οι οποίοι εμφανίζονται πρόθυμοι να τοποθετηθούν τόσο στον βραχυπρόθεσμο όσο και στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένοι να ανέβουν πάνω από τα 300-305 ευρώ/τόνο FOB, τη στιγμή που οι πωλητές, παρά το γεγονός ότι θέλουν να διώξουν το στοκ που έχουν στα χέρια τους, θέτουν τον πήχη στα 320 ευρώ/τόνο FOB. Δεδομένου ότι στο ιδιότυπο αυτό μπρα-ντε-φερ καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει για την ώρα διάθεση να υποχωρήσει, η απόκλιση αυτή «μεταφράζεται» σε χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Tιμή σκληρού σιταριού στη Φότζια*

 

24/4/2024

Min

Max

Α’ ποιότητα (ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεΐνη 12%)

350

355

Β’ ποιότητα (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11,0%)

325

330

Γ’ ποιότητα** (ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 30%, πρωτεΐνη 10,5%)

305

310

*Στην αποθήκη εμπόρου (ευρώ/τόνο)

**Για ειδικά βάρη από 71 έως 74 kg/hl, η τιμή μειώνεται κατά 5 ευρώ/τόνο ενώ για ειδικά βάρη κάτω των 71 kg/hl η μείωση τιμής ανέρχεται σε 10 ευρώ/τόνο