Σιτηρά: Ανοιχτές οι πομόνες, αρκούν όμως;

Η παρατεταμένη ανομβρία απειλεί τη φετινή παραγωγή

«Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά τότε στον ζευγά που είχε πολλά σπαρμένα», λέει μια παλιά παροιμία, η οποία, όμως, δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει βρει εύφορο έδαφος στην καλλιέργεια των σιτηρών.

Ο Μάρτιος πέρασε χωρίς βροχές σε πολλές περιοχές, κάτι που χρειάζονταν τα φυτά λόγω των λιπάνσεων που πραγματοποιήθηκαν, ενώ ο Απρίλης ακόμη δεν έχει καταγράψει τις προθέσεις του, αν και ήδη βρισκόμαστε στη μέση του μήνα.

Τα σιτηρά δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Έτσι, παραγωγοί οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα άρδευσης έχουν θέσει σε λειτουργία τις πομόνες τους, παρά το γεγονός ότι επιβαρύνουν έτι περαιτέρω το ήδη δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος. Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ξερικές καλλιέργειες, που αποτελούν σημαντικό ποσοστό της καλλιεργούμενης έκτασης στη χώρα μας, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα άρδευσης.

Σε πολλά από αυτά τα χωράφια έχουν γίνει λιπάνσεις και, όπως μας εξηγεί ο γεωπόνος Τάσος Τζαβάρας, από τις Ερυθρές Αττικής, «η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν τα φυτά που λιπάνθηκαν πρόσφατα είναι αποκαρδιωτική, σε σύγκριση με αυτά που η λίπανση έγινε πριν από τα χιόνια».

Την εκτίμηση αυτή κάνει και ο παραγωγός Κώστας Γεωργίου, όπου επιγραμματικά αναφέρει ότι τα ρεβένια (σ.σ.: επικλινή άγονα εδάφη) «χάνουν το παιχνίδι. Αν τις επόμενες ημέρες δεν βρέξει, η παραγωγή θα είναι μειωμένη πάνω από 50%».

Ο ίδιος επίσης αναφέρει ότι οι ανοιξιάτικες λιπάνσεις έγιναν με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν σύντομα βροχοπτώσεις. «Με τον καιρό όμως δεν κάνουμε συμφωνίες και αναγκαστικά μπαίνουμε σε αυτήν τη διαδικασία πάντα υπολογίζοντας το κόστος, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται στην καλλιεργητική περίοδο».

Αν και τα δύο ποτίσματα γίνουν τον Απρίλη, το κόστος των σιτηρών θα εκτοξευθεί ακόμα πιο ψηλά

Παρατηρούν το χωράφι και όχι το μετεωρολογικό δελτίο

Στη Θεσσαλιώτιδα έχουν ήδη ξεκινήσει τα ποτίσματα, χωρίς να περιμένουν το μετεωρολογικό δελτίο. Η κατάσταση για τα σιτηρά είναι δύσκολη, υποστηρίζει ο Χρήστος Πετρόπουλος, παραγωγός σιτηρών από τον Θαυμακό Δομοκού. Έχει ολοκληρωθεί το αδέλφωμα και οι ανάγκες σε νερό είναι μεγάλες.

«Τα σιτάρια βρίσκονται ένα στάδιο πριν από την ανθοφορία και οι απαιτήσεις τους σε νερό και λιπάσματα είναι μεγάλες. Αν δεν υπάρχει νερό στο έδαφος, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο, με την αύξηση της θερμοκρασίας. Σε περίπτωση που δεν βρέξει άμεσα και ξεκινήσει η ανθοφορία θα περιμένουμε άλλες 15 μέρες, ώστε να κάνουμε και το δεύτερο πότισμα.

Μπορεί οι πρόγονοί μας να λέγανε για δύο νερά τον Μάρτη και ένα τον Απρίλη, δυστυχώς όμως ο καιρός είναι τελείως διαφορετικός και οι αρδευτικές ανάγκες είναι μεγάλες. Αν γίνουν και τα δύο ποτίσματα τον Απρίλη, το κόστος των σιτηρών θα εκτοξευθεί ακόμα πιο ψηλά».

Κρίσιμες ώρες στον κάμπο

Για ανάγκη άρδευσης των σιτηρών στην περιοχή της Λάρισας κάνει λόγο και ο παραγωγός Βαγγέλης Παναγιώτου. Υποστηρίζει ότι είναι κρίσιμη η περίοδος και τα χωράφια θα έπρεπε ήδη να έχουν ποτιστεί. «Ο θεσσαλικός κάμπος είναι ταυτισμένος απόλυτα με το σιτάρι, δυστυχώς όμως οι καιρικές συνθήκες ορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τις αποδόσεις στις καλλιέργειές μας. Αν δεν βρέξει το σαββατοκύριακο (16-17 Απριλίου) θα πρέπει όσοι έχουν τη δυνατότητα άρδευσης των χωραφιών τους να θέσουν σε λειτουργία τα αντλητικά συστήματα».

Από τα γειτονικά Τρίκαλα, ο Χρήστος Ντάλας, παραγωγός σιτηρών, δηλώνει ότι έχουν πέσει τα λιπάσματα στο σύνολο των εκτάσεων και άρα πρέπει άμεσα να ποτιστούν. «Ένα μεγάλο ποσοστό των σιτηρών είναι ξερικά και θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Το ξεστάχυασμα βρίσκεται προ των πυλών και αν το επόμενο διάστημα δεν βρέξει, οι αποδόσεις θα είναι αισθητά μειωμένες», συμπληρώνει.

Σχετικά με το θέμα της άρδευσης, ο κ. Ντάλας αναφέρει και το ζήτημα του κόστους που απαιτείται, ενός κόστους διόλου ευκαταφρόνητου την περίοδο που διανύουμε. «Δεν είναι δυνατό να βάζουμε ζητήματα επισιτιστικής ασφάλειας από τη μία πλευρά και από την άλλη να αφήνουμε τους παραγωγούς χωρίς κάλυψη του ενεργειακού κόστους», καταλήγει.

Στο όριο και η Κοζάνη

Πάνω από 400 στρέμματα με σιτηρά καλλιεργεί στα Σέρβια Κοζάνης ο Νίκος Θάνος, παραγωγός από την περιοχή και αναφέρει ότι έχει να βρέξει τουλάχιστον δύο μήνες. «Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τα κρύα, από την ανάπτυξη των φυτών μέχρι και σήμερα, τότε είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε απώλειες, και μάλιστα σημαντικές. Από τα 400 στρέμματα που καλλιεργώ μόνο τα 100 είναι καλύτερα σε σύγκριση με τα άλλα. Αν δεν βρέξει τις επόμενες 2-3 μέρες, ξεκινάμε οπωσδήποτε ποτίσματα. Ήδη, ο τοπικός ΤΟΕΒ έχει τεθεί σε λειτουργία, γιατί για το επόμενο διάστημα βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο και θα πρέπει να πάρουμε άμεσα τις αποφάσεις μας», καταλήγει με προβληματισμό ο κ. Θάνος.