ΣΙΤΗΡΑ: Από 20 έως 22 λεπτά oι πρώτες κοπές στο κριθάρι

Εκκίνηση από 23 έως 25 λεπτά θέτουν ως στόχο για το σκληρό οι παραγωγοί

Κορυφώνεται αυτές τις μέρες ο αλωνισμός για τα κριθάρια του κάμπου, ενώ δειλά-δειλά οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές μπαίνουν και στα πρώτα σιτοχώραφα. Τα συναισθήματα για τους παραγωγούς δημητριακών είναι ανάμεικτα. Από τη μία, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις στα σιτάρια, τα οποία έχουν επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες.

Από την άλλη, είναι έκδηλη η αισιοδοξία για τις τιμές, καθώς θεωρούν ότι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης θα λειτουργήσει και φέτος υπέρ τους. Ήδη, αρκετοί έμποροι, και κυρίως τα ζωοτροφάδικα, έχουν προσεγγίσει παραγωγούς και συνεταιρισμούς, προκειμένου να κλείσουν προσυμφωνίες στο κριθάρι, αν και οι αγρότες δεν βιάζονται, εκτιμώντας ότι ο χρόνος κυλά υπέρ τους, όσο λιγοστεύουν και τα αποθέματα στην παγκόσμια αγορά.

Τα καπρίτσια του καιρού κόβουν τις αποδόσεις

Οι πρώτες εκτιμήσεις των παραγωγών από όλους τους θεσσαλικούς νομούς δείχνουν ότι το κριθάρι, τόσο το βυνοποιήσιμο, όσο και το ζωοτροφικό, είναι σε καλή κατάσταση, αν και σε ορισμένες περιοχές, όπως ο Αλμυρός Μαγνησίας και η Ελασσόνα, θα υπάρξει μείωση των κιλών. Σύμφωνα με τους γεωπόνους των περιοχών αυτών, «η κατάσταση είναι πιο δύσκολη στα σιτάρια, καθώς αναμένεται μείωση της παραγωγής, η οποία φαίνεται ότι θα κυμαίνεται από 30% έως και 50%». Οι ανοιξιάτικοι παγετοί, ο μύκητας και, στη συνέχεια, οι λίβες του Μάη και οι νοτιάδες φαίνεται ότι έχουν ασπρίσει τα σιτηρά, τα οποία, εκτός από το χρώμα τους, δείχνουν να έχουν χάσει και βάρος.

Οι τιμές που ακούγονται για τις πρώτες δουλειές στα κριθάρια κινούνται στα 19 με 20 λεπτά, ενώ για το σκληρό σιτάρι το αντίστοιχο εύρος είναι από 23 έως 25 λεπτά.

Βγαίνει δυναμικά ο Πλατύκαμπος

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, δηλώνει στην «ΥΧ» ότι «πρόθεσή μας και φέτος είναι να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά των δημητριακών, δίνοντας την υψηλότερη τιμή, συμπαρασύροντας και τους ιδιώτες. Η πολιτική που θα ακολουθήσουμε θα είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στον παραγωγό να αποθηκεύσει τις ποσότητες κριθαριού και σιταριού και όταν εκτιμήσει ο ίδιος, να μας δώσει εντολή πώλησης. Ουσιαστικά, του παραχωρούμε δωρεάν τις αποθήκες μας. Επιπλέον, μπορούμε να απορροφήσουμε ποσότητες δημητριακών και από μη μέλη του συνεταιρισμού».

Υπενθυμίζεται ότι ο Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου πέρυσι προμηθεύτηκε 1.000 τόνους κριθάρι, τους οποίους και αγόρασε με 13 λεπτά/κιλό. Στα σιτηρά προμηθεύτηκε συνολικά 2.500 τόνους, με αρχική τιμή πώλησης στα 26 λεπτά, όσο έφτασε με τη λήξη της σεζόν και πλήρωσε τους παραγωγούς μετρητοίς.

Τον Οκτώβριο βλέπει δημοπρασίες η Ελασσόνα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής Ένωσης Ελασσόνας, Θανάσης Στούπας, δηλώνει στην «ΥΧ» ότι «τα καλλιεργούμενα στρέμματα δημητριακών και στην επαρχία Ελασσόνας έχουν επηρεαστεί από τους παγετούς, αλλά και τον πασχαλινό λίβα σε υψηλό ποσοστό (περίπου 50%).

Το ευτύχημα, ωστόσο, είναι ότι στην αρχή της σεζόν τα καλλιεργούμενα στρέμματα είχαν αυξηθεί σημαντικά. Η ελπίδα των γεωπόνων είναι η εκτιμώμενη ζημιά να περιοριστεί σε χαμηλά ποσοστά, προκειμένου οι παραγωγοί να επιβραβευτούν για την απόφασή τους να αυξήσουν τα καλλιεργούμενα στρέμματα. Η πολιτική του συνεταιρισμού μας είναι να αποθηκεύσει την παραγωγή και από τον Οκτώβριο να προχωρήσει σε δημοπρασίες, καλώντας εμπόρους και μεσίτες σε προσφορές».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο συνεταιρισμός συγκέντρωσε και πούλησε 1.595.000 κιλά δημητριακών και πιο αναλυτικά 1 εκατ. κιλά κριθάρι, 420.000 κιλά μαλακού σιταριού και 175.000 κιλά σκληρό. Η μέση στρεμματική απόδοση θα κυμανθεί στα 400 κιλά στο σιτάρι και στα 500 κιλά στο κριθάρι.

Xτυπάει τα 30 λεπτά το καλαμπόκι στο σακί

Ανοδικά κινείται και η αγορά στο καλαµπόκι, το οποίο σακιασµένο έχει ήδη φτάσει τα 30 λεπτά το κιλό, ενώ οι λιγοστοί παραγωγοί, που διαθέτουν ακόµα καλές ποσότητες αποθηκευµένες, δέχονται προσφορές ακόμη και 27 λεπτών το κιλό.

Οι εκτιμήσεις, μάλιστα, αναφέρουν ότι στην πορεία η τιµή ίσως ανέβει κι άλλο. Αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία στην Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, με τον πρόεδρό της, Γιάννη Γκουρομπίνο, να καλεί τους παραγωγούς να συνεργαστούν και φέτος με τους κτηνοτρόφους, στηρίζοντάς τους σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και γυρίζοντας την πλάτη στους εμπόρους, οι οποίοι δείχνουν ιδιαίτερη ζήτηση για την προμήθεια, κυρίως του καλαμποκιού.

«Εάν δεν αγοράσουμε από τον αγρότη και χρειαστεί να απευθυνθούμε στον έμπορο, τότε το οικονομικό πλήγμα που θα υποστούμε θα είναι μεγάλο και ίσως σε λίγα χρόνια οι φίλοι αγρότες να μην έχουν πού να πωλήσουν τη σοδειά τους», δηλώνει χαρακτηριστικά.