Σιτηρά: Αύξηση των καλλιεργουμένων εκτάσεων για την τρέχουσα περίοδο

των Μαρίας Αμπατζή, Γιάννη Σάρρου

Σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν ήδη ξεκινήσει οι σπορές των σιτηρών, με τους παραγωγούς να αναμένουν τις βροχοπτώσεις, ώστε να ξεκινήσουν την καλλιέργεια. Η άνοδος της τιμής του προϊόντος λόγω της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Όπως είναι φυσικό, υπάρχει μεγάλη ζήτηση και για σπόρους σιτηρών. Η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με σιτηρά θα προκαλέσει ένα ντόμινο μείωσης ενδιαφέροντος για άλλα είδη, όπως το βαμβάκι και το κριθάρι. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αγρόσιτος ΑΕ, Βασίλη Τάπαλη, οι σπορές στα σιτηρά κατά την τρέχουσα περίοδο θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.

«Η ζήτηση σπόρων από τους παραγωγούς είναι μεγάλη και για τα σκληρά και για τα μαλακά. Λόγω ανομβρίας, η παραγωγή της ελαιοκράμβης δείχνει να είναι μειωμένη κυρίως στις περιοχές της Μακεδονίας και οι εκτάσεις θα καλυφθούν με σιτηρά. Στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες και, κυρίως, στη Θεσσαλία, όπου οι καταστροφές που προκλήθηκαν στις αρδευτικές υποδομές ήταν εκτεταμένες, οι παραγωγοί θα στραφούν προς τα σιτηρά, ώστε να μη χαθεί η χρονιά», επισημαίνει ο ίδιος.

Τις βροχές αναμένουν στην περιοχή του Δομοκού, ώστε να ξεκινήσουν οι σπορές. Γενικά, η περιοχή χαρακτηρίζεται όψιμη λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των φυτών. Για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κάνει λόγο και ο Δημήτρης Τσάρτσαλης, γεωπόνος από την ίδια περιοχή, ο οποίος δηλώνει ότι «οι παραγωγοί ήδη έχουν προμηθευτεί σπόρους και, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, μετά τις 10 του μηνός οι περισσότεροι θα ξεκινήσουν τις σπορές».

Τιμές και ζήτηση δίνουν το στίγμα της παραγωγής

Οι αυξημένες τιμές των σιτηρών θα καθορίσουν και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις κατά την τρέχουσα περίοδο. Δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το στίγμα και τον παραγωγικό προσανατολισμό στην επιλογή των καλλιεργειών, ο Κώστας Γεώργιου, παραγωγός από την Τιθορέα Φθιώτιδας, προβλέπει αύξηση των σιτηρών σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι τιμές παραγωγού σε σύγκριση με πέρσι είναι εμφανώς υψηλότερες. Πουλούσαμε 18 με 20 λεπτά το κιλό και για την τρέχουσα περίοδο ξεπεράσαμε τα 24 λεπτά για το σκληρό σιτάρι. Μπροστά μας έχουμε την καλλιεργητική περίοδο και αναμένουμε τις πρώτες βροχοπτώσεις, ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα τις σπορές».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Πόρρος, γεωπόνος από την Ελάτεια Λοκρίδας, επισημαίνει ότι «το κριθάρι δείχνει να είναι μειωμένο. Η βιομηχανία βυνοποιίας δεν μπόρεσε να καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες και ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών στρέφεται προς το σιτάρι. Η αρνητική εξέλιξη στον τομέα της βυνοποιίας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τις επιλογές των παραγωγών στην καλλιέργεια του κριθαριού».