Σιτηρά: Οι βροχές σταμάτησαν τις θεριζοαλωνιστικές

Το μαρτύριο της σταγόνας δέχονται δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί που καλλιεργούν σιτηρά, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που καταγράφηκαν και αναμένεται να κλιμακωθούν το σαββατοκύριακο που έρχεται (10-11/6). Μπορεί ο αλωνισμός να έχει ξεκινήσει με τη συλλογή των κριθαριών, όμως ο καιρός θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Η εικόνα των σιτηρών ήταν άριστη και όλα συνηγορούσαν σε μία καλή χρονιά για τους παραγωγούς. Όμως, σήμερα η απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών, διότι δεν μπορούν να μπουν στα χωράφια τους για να θερίσουν, όταν τις άλλες χρονιές τέτοια περίοδο σχεδόν το σύνολο των κριθαριών στη Νότια Ελλάδα είχε συγκεντρωθεί στις αποθήκες. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί και το θέμα των τιμών, που ακολουθούν φθίνουσα πορεία, οι παραγωγοί έχουν κάθε λόγο να δείχνουν προβληματισμένοι για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ
Μεγάλο το στοίχημα για την ποιότητα και το εκατολιτρικό βάρος

Πάνω από 20 μέρες υπολογίζεται η οψίμιση της συλλογής σε διάφορες περιοχές που καλλιεργείται σκληρό σιτάρι. Συνήθως η συλλογή ξεκινούσε στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, δηλαδή μετά την κοπή των κριθαριών. Αν δεν είχε βρέξει, η ποιοτική υπεροχή του σιταριού έφτανε στα ανώτατα επίπεδα και για τον λόγο αυτόν η ζήτηση του ελληνικού σκληρού από επιχειρήσεις ζυμαρικών είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με τον Τάσο Τζαβάρα, γεωπόνο από τις Ερυθρές Αττικής, η εικόνα των σιτηρών στην περιοχή του είναι καλή, λόγω των βροχοπτώσεων της άνοιξης. Εκείνο όμως που τον προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η εξέλιξη του καιρού. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα έχουμε σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας και θα επηρεαστούν οι τιμές του προϊόντος», λέει ο ίδιος. Συγκρίνοντας τη φετινή χρονιά με την περσινή, ο κ. Τζαβάρας εκτιμά ότι «οι αποδόσεις για την περιοχή μπορούν να ξεπεράσουν τα 350 κιλά το στρέμμα, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν κάτω από 250 κιλά».

Δομοκός: Τα πλαγιάσματα επηρεάζουν τις αποδόσεις

Για μία δύσκολη χρονιά κάνει λόγο ο Νίκος Θεοδοσίου, παραγωγός σιτηρών από τον Δομοκό. Εκτιμά ότι η χρονιά είναι όψιμη και η περιοχή του αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. «Από τη βροχή και τον αέρα πλάγιασαν τα σιτηρά, με αποτέλεσμα τη στρεβλή ανάπτυξη των στελεχών. Η κατάσταση αυτή ελλοχεύει σημαντικούς κινδύνους για την ολοκλήρωση της ωρίμανσης των σιτηρών. Θα επηρεάζει τις αποδόσεις, αλλά και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος», αναφέρει.

Επίσης, για τον ίδιο είναι σημαντική η έξαρση που παρουσιάζουν οι ασθένειες και ειδικότερα η σεπτόρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το φυτό. Τέλος, ο κ. Θεοδοσίου αξιολόγησε ότι η συλλογή των σιτηρών θα είναι οψιμότερη κατά 20 ημέρες σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Θεσσαλιώτιδα: Οι βροχές επηρέασαν τη γονιμοποίηση των καρπών

Για τον Χρήστο Πετρόπουλο, παραγωγό σιτηρών από τη Θεσσαλιώτιδα, οι αποδόσεις των σιτηρών της περιοχής του δείχνουν ότι είναι «ή του ύψους ή του βάθους». Αναλύοντας αυτή την έκφραση, υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της άνοιξης, και ειδικότερα πάνω στην ανθοφορία, δεν έγινε σωστά η γονιμοποίηση, με αποτέλεσμα τα φυτά να μην καρποφορήσουν.

«Σε αυτή την περίπτωση η εικόνα που παρουσιάζουν τα σιτηρά είναι καλή, όταν όμως ανοίξουμε να δούμε τους σπόρους, παρατηρούμε σημαντικές απώλειες. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από τις ποικιλίες, όπως επίσης και τις μυκητολογικές προσβολές, λόγω των υπερβολικών υγρασιών στην ανάπτυξη των φυτών». Η καλύτερη όμως εικόνα για τον ίδιο είναι η πλάστιγγα του ζυγίσματος. «Από εκεί θα εξάγουμε συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των σιτηρών στο σύνολο της παραγωγής, αλλά και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά», λέει ο κ. Πετρόπουλος.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, κάνει λόγο για μία τιμή στο σκληρό σιτάρι η οποία κυμαίνεται στα 25 λεπτά το κιλό, «όπως ακούγεται από την αγορά», αλλά αυτό δεν είναι ξεκαθαρισμένο. «Όλα θα εξαρτηθούν από την ποιότητα του προϊόντος, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που θέλει η αγορά και ειδικότερα από την υγρασία, την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αλλά και το ειδικό βάρος», καταλήγει.

ΚΡΙΘΑΡΙ
Όψιμη η χρονιά με μεγάλο ποσοστό αναβλάστησης

Συνήθως προς τα τέλη Μαΐου, κάθε χρόνο, ο παραγωγός Κώστας Γεωργίου από την Τιθορέα Φθιώτιδας συνήθιζε να αλωνίζει τα κριθάρια. Φέτος, όμως, δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να μπει για αλωνισμό, λόγω των βροχοπτώσεων και της αναβλάστησης των κριθαριών, κάτι το οποίο επηρεάζει και την ποιότητα της παραγωγής.

«Εμείς περιμένουμε την ωρίμανση στο σύνολό της, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τα αγριόχορτα που άρχισαν να επικρατούν στις καλλιέργειές μας, το πρόβλημα μεγεθύνεται και δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί». Επίσης εκτιμά πως, όταν ανοίξει ο καιρός, «θα ξεκινήσει η συλλογή από τα φτωχά εδάφη (ρεβένια) όπου ο κύκλος της ωρίμανσης έχει ολοκληρωθεί και απαιτείται άμεσα ο αλωνισμός».

Για αυξημένο ποσοστό ζιζανίων στις καλλιέργειες του κριθαριού κάνει λόγο και ο Παντελής Μαυρίδης από το Κιλκίς. Πιστεύει, όμως, ότι οι αποδόσεις σε σύγκριση με πέρυσι δείχνουν να είναι καλύτερες. «Από τις πρώτες κοπές που πρόλαβαν να κάνουν οι συνάδελφοι παραγωγοί, έδειξε ότι έχουμε καλύτερες στρεμματικές αποδόσεις σε σύγκριση με πέρυσι. Τα χωράφια της περιοχής χαρακτηρίζονται φτωχά και υπολογίζουμε να ξεπεράσουμε τα 350 κιλά το στρέμμα».

Καλαμπάκα: Υποβαθμισμένη η ποιότητα

Σε μία δύσκολη χρονιά αναφέρεται και ο Χρήστος Ντάλας, παραγωγός και έμπορος κριθαριών από την Καλαμπάκα. Υποστηρίζει ότι υπάρχει υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος, λόγω της υπερβολικής υγρασίας.

Ο ίδιος εμπορεύεται το κριθάρι για λογαριασμό εταιρείας βυνοποιίας, λέγοντας ότι άλλες χρονιές αυτή την περίοδο είχε συλλέξει την παραγωγή του, κάτι το οποίο όμως δεν συμβαίνει φέτος. «Οι εκτάσεις που έχουν αλωνιστεί μέχρι τώρα είναι ελάχιστες. Η χρονιά δείχνει να είναι όψιμη, διότι οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα στην ποιότητα.

Οι αποδόσεις παρουσιάζονται μειωμένες, με σημαντικό ποσοστό καλλιεργειών να κυμαίνεται στα 600 κιλά, όταν άλλες χρονιές μπορούσαν να περάσουν ακόμα και τα 800 κιλά για ποικιλίες κριθαριού βυνοποιίας», καταλήγει ο ίδιος.

Δομοκός: Οι υγρασίες δημιούργησαν προβλήματα

Για μυκητολογικές προσβολές που επηρεάζουν σε μεγάλο ποσοστό την παραγωγή του κριθαριού τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, κάνει λόγο ο Δημήτρης Τσαρτσάλης, γεωπόνος από τον Δομοκό.

Υποστηρίζει επίσης ότι η ωρίμανση δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε και αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην τελική αξιολόγηση της παραγωγής. «Αν και βρισκόμαστε στην περίοδο της συλλογής, προς το παρόν οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές παραμένουν ακινητοποιημένες και όλα θα κρέμονται από τη… διάθεση του καιρού», καταλήγει ο ίδιος.

Κοζάνη: Όψιμη η παραγωγή χωρίς προβλήματα

Μία διαφορετική εικόνα για τον Νομό Κοζάνης παρουσιάζει ο Νίκος Θάνος, παραγωγός σιτηρών. Εκτιμά ότι μέχρι και τώρα οι βροχοπτώσεις επηρέασαν θετικά την παραγωγή, αλλά θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να σταματήσουν προτού δημιουργηθεί πρόβλημα. «Αν μας ευνοήσει ο καιρός, τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, τόσο για το κριθάρι, όσο και για το σιτάρι», επισημαίνει.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023