Σιτηρά: Καμένα από τον παγετό τα πρώιμα, κερδισμένες οι όψιμες σπορές

Οπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία και οι εκτιμήσεις από τους κατά τόπους γεωπόνους και αγρότες, κυρίως των περιοχών της Θεσσαλίας και της Στερεάς, σε εκτάσεις οι οποίες σπάρθηκαν πρώιμα με σιτηρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είναι σημαντικά, μετά και τους όψιμους παγετούς που προέκυψαν.

Σε αυτό το σκηνικό, σημαντικό ρόλο έρχονται να παίξουν και οι διάφορες μυκητολογικές προσβολές που δέχτηκαν τα σιτηρά το τελευταίο διάστημα, καθώς και η ξηρασία που επικράτησε μέσα στον Απρίλη. Οι τελευταίες, όμως, βροχοπτώσεις, με τη χαμηλή ένταση, αλλά και το βροχομετρικό ύψος, έδωσαν μια θετική προοπτική για τις όψιμες σπορές.

Οι αναμενόμενες υψηλότερες θερμοκρασίες θα επηρεάσουν σημαντικά την ανάπτυξη των φυτών, αρκεί όμως αυτές να μην εξελιχθούν σε πρώιμους καύσωνες πάνω στην ωρίμανση των καρπών, όπως συμβαίνει πολλές φορές. Περιγράφοντας την κατάσταση αυτή για την περιοχή της Θεσσαλίας, ο Βαγγέλης Παναγιώτου, παραγωγός και μέλος του συνεταιρισμού ΘΕΣγη, κάνει λόγο για ζημιά ακόμη και πάνω από το 60% στις πρώιμες καλλιέργειες σιτηρών.

«Οι χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τον τελευταίο παγετό, επηρέασαν σημαντικά την ανάπτυξη των σιτηρών σε όλη τη Θεσσαλία. Οι παραγωγοί που έσπειραν νωρίς και τα φυτά που είχαν αναπτυχθεί σημαντικά δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από τις χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα την καταστροφή τους. Τα φυτά, που άντεξαν, με δυσκολία θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν το επόμενο διάστημα, διότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά έχουν μυκητολογικές προσβολές». Δίνοντας μια άλλη εικόνα για τη συνέχεια της καλλιέργειας, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «θα υπάρξει αναβλάστηση, με αποτέλεσμα την περίοδο της συγκομιδής να έχουμε φυτά που βρίσκονται στο τελικό στάδιο και άλλα να μην έχουν ωριμάσει ακόμα».

Καθοριστική η τελευταία βροχόπτωση

Μπορεί οι πρώιμες σπορές των σιτηρών να αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, οι όψιμες έχουν πολύ καλύτερη εικόνα. «Κερδισμένοι από τη φετινή χρονιά, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, θα είναι οι παραγωγοί που έκαναν όψιμες σπορές και ξεπέρασαν τον παγετό χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Σημαντική, επίσης, ήταν και η τελευταία βροχόπτωση, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο όχι μόνο για τα σιτηρά, αλλά και για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι, το καλαμπόκι και η ελαιοκράμβη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Σωτήρη Χατζή, παραγωγού από τη Σοφιάδα Δομοκού. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι όψιμες σπορές εμφανίζουν καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις πρώιμες, που δεν παρουσιάζουν καλή εικόνα.

«Ο παρατεταμένος παγετός και η ξηρασία που ακολούθησε είχαν ως αποτέλεσμα την προσβολή σε σημαντικό ποσοστό των σιτηρών, με επακόλουθο οι αναμενόμενες στρεμματικές αποδόσεις να είναι μειωμένες. Τυχεροί από αυτή την εξέλιξη είναι όσοι από εμάς έσπειραν όψιμα, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες σε αυτό το στάδιο να ανταποκριθούν καλύτερα. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις και η άνοδος της θερμοκρασίας μάς δίνουν μία ελπίδα για καλύτερη παραγωγή τουλάχιστον στα όψιμα», καταλήγει ο κ. Χατζής.

Πάνω από 50% η μείωση παραγωγής στη Βοιωτία

Για μειωμένη παραγωγή σε πρώιμες σπορές στις περιοχές Φθιώτιδας και Βοιωτίας κάνει λόγο και ο Βασίλης Πόρος, γεωπόνος από την Ελάτεια Λοκρίδας. Όπως αναφέρει, «οι πρώιμες σπορές σιτηρών έχουν σημαντικά προβλήματα από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό, με αποτέλεσμα να μιλάμε τώρα για μειώσεις, οι οποίες μπορούν να ξεπεράσουν και το 50% της αναμενόμενης παραγωγής».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της φυτοπροστασίας, όπως λέει ο ίδιος, η υγρασία και οι χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν μυκητολογικές ασθένειες στα σιτηρά, οι οποίες σίγουρα θα επηρεάσουν και το τελικό αποτέλεσμα της παραγωγής.