Σιτηρά: Μειωμένες αποδόσεις, αυξημένες προσδοκίες

Στα 25 λεπτά οι πρώτες πράξεις για τα… αψεγάδιαστα σκληρά

Δεδομένη είναι φέτος η μείωση αποδόσεων στα σιτηρά. Ως γνωστόν, αυτή κυμαίνεται μεσοσταθμικά στο 20%, ωστόσο στα «φτωχά» εδάφη οι απώλειες στην παραγωγή είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Στη Θεσσαλία, ο αλωνισμός ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, μετά από αρκετές διακοπές λόγω βροχοπτώσεων, με το σκληρό σιτάρι.

Οι γνώστες της αγοράς έκαναν λόγο στην «ΥΧ» για «25άρια» στα εξαιρετικής ποιότητας στάρια. Στη Βόρεια Ελλάδα, θα χρειαστεί ακόμη αρκετός χρόνος για να συγκομιστούν τα σιτηρά. Γεγονός είναι φέτος ότι η τιμή παραγωγού στο σκληρό έχει ξεπεράσει με άνεση τα 20 λεπτά και βάζει πλώρη για μεγάλα πράγματα.

Σε ό,τι αφορά το κριθάρι, το «20άρι» θεωρείται δεδομένο, ωστόσο, όπως λένε οι παραγωγοί, οι καλοπληρωτές κτηνοτρόφοι απέχουν, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Μωσαϊκό αποδόσεων, με μέση μείωση 20%

Πιο πολλές «ταχύτητες» και διαφορές στις αποδόσεις, ανάλογα με τον βαθμό που χτυπήθηκε το κάθε χωράφι και φυτό από την κακοκαιρία και τον καύσωνα, εντοπίζουν φέτος γεωπόνοι και αγρότες σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν. Γενικός κανόνας η μείωση της τάξης του 20% και οι επιπτώσεις στην ποιότητα, κυρίως στο σκληρό σιτάρι.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου και παραγωγός, Γιάννης Κουκούτσης, δήλωσε σχετικά στην «ΥΧ»: «Οι καλλιέργειες επηρεάστηκαν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό από τους παγετούς, ανάλογα με την ποικιλία που επέλεξαν οι παραγωγοί και την τοποθεσία του χωραφιού. Προσωπικά, έχω χωράφια που έπιασαν μόλις 200 κιλά αποδόσεις στο σκληρό, έχω και άλλα που ξεπέρασαν τα 400 κιλά, με τις ίδιες ακριβώς καλλιεργητικές φροντίδες».

Με τη διαπίστωση αυτή συμφωνεί και ο γεωπόνος της «ΑΛΦΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ», υπεύθυνος σπόρων Β. Ελλάδος, Σάββας Ενεπέκογλου: «Η μείωση μεσοσταθμικά φτάνει το 20%, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το κριθάρι, γιατί στον σκληρό σίτο ακόμη είμαστε σε αρχικό στάδιο στη Β. Ελλάδα. Λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, οι παραγωγοί μπαινοβγαίνουν στα χωράφια. Είναι γεγονός ότι φέτος, σε σχέση με άλλες χρονιές, υπάρχει μεγάλο εύρος στις αποδόσεις».

Παρόμοια εικόνα μας μετέφερε και ο παραγωγός και θεριζοαλωνιστής από τη Λάρισα, Νίκος Καριπίδης: «Στο κριθάρι, η εικόνα είναι ότι στα καλά χωράφια η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 20%. Στα αδύναμα, το ποσοστό της απώλειας σε σχέση με πέρσι είναι ακόμα μεγαλύτερο». Αναφορικά με τις εμπορικές πράξεις στο κτηνοτροφικό κριθάρι, τις προσδιόρισε στα 19-20 λεπτά. «Οι μόνες περιπτώσεις που η τιμή παραγωγού πιάνει τα 21 λεπτά ή παραπάνω είναι όταν υπάρχει κτηνοτρόφος αγοραστής, όμως αυτοί είναι λίγοι».

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων στο σιτάρι, ο ίδιος σημείωσε ότι αυτές είναι περισσότερο οπτικές και όχι τόσο ουσιαστικές: «Οι τελευταίες βροχές έχουν ασπρίσει κάποια σιτηρά, χωρίς όμως να έχουν επηρεαστεί σημαντικά τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Οι έμποροι θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τις τιμές χαμηλά και στο τέλος της ημέρας, πολλοί, δυστυχώς, θα κοιτάξουν τις ποσότητες και όχι την ποιότητα, εις βάρος του παραγωγού».

Από τα 23 λεπτά τα ποιοτικά σκληρά

Ωστόσο, υπάρχει και ο αντίλογος. Μεσίτης από τη Λάρισα, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφέρθηκε στην τιμολογιακή πολιτική επιχειρήσεων που συγκεντρώνουν σκληρό σιτάρι: «Γνωστή θεσσαλική επιχείρηση, που εκκοκκίζει και βαμβάκι, έχει διαχωρίσει το προϊόν σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Η πρώτη κατηγορία αμείβεται με 22 λεπτά/κιλό, η δεύτερη με 23 και η ανώτατη ποιότητα με 24 λεπτά/κιλό».

Έτερος γνώστης της αγοράς και συνεταιριστής από τη Θεσσαλία μας μετέφερε το κλίμα, λίγο πριν ανακοινωθούν τιμές και επίσημα από τους εμπόρους: «Βασικό κριτήριο και φέτος θα είναι τα υαλώδη, που δίνουν στο σιτάρι το κοκκινωπό του χρώμα. Το προϊόν που θα ξεπεράσει το 80% στα υαλώδη θα πιάσει τα 25 λεπτά/κιλό. Πρόκειται για πολύ λίγες ποσότητες, της τάξης του 10% επί του συνόλου της παραγωγής. Από 60% έως 80% υαλώδη, η τιμή παραγωγού αναμένεται να διαμορφωθεί στα 24 λεπτά, ενώ και εδώ μιλάμε για εξίσου περιορισμένες ποσότητες. Η πλειονότητα του προϊόντος που θα παραδοθεί θα κυμαίνεται κάτω από 60% στα υαλώδη. Όσα βρίσκονται κοντά σε αυτό το νούμερο, εκτιμάται ότι θα πληρώνονται στα 23 λεπτά. Το σιτάρι που επηρεάστηκε περισσότερο από τα καιρικά φαινόμενα και υποβαθμίστηκε θα διοχετευθεί στις κτηνοτροφικές μονάδες, με εκτιμώμενη τιμή τα 22 λεπτά/κιλό».

Η «ΥΧ» συνομίλησε με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννη Κουκούτση. Όπως σημείωσε, ο συνεταιρισμός δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τιμή στο σκληρό σιτάρι. Ο ίδιος εκτίμησε ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της χρονιάς με τα αλλεπάλληλα καιρικά φαινόμενα, τα άριστης ποιότητας στάρια –που δεν είναι λίγα στην περιοχή– θα πληρωθούν καλά.

Σε ό,τι αφορά το κριθάρι, μας είπε ότι «ως συνεταιρισμός, έχουμε ανακοινώσει τιμή παραγωγού στα 21 λεπτά. Aυτήν τη στιγμή πουλάμε το κριθάρι που παραλαμβάνουμε στα 22 λεπτά. Επίσης, δίνουμε τη δυνατότητα φύλαξης του προϊόντος στα μέλη μας που επιθυμούν να επιδιώξουν μια καλύτερη εμπορική συμφωνία στην εξέλιξη της σεζόν».

Κριθάρι για βύνη: Σενάρια για αυξήσεις στα συμβόλαια

Όπως έγραψε η «ΥΧ» και σε πρόσφατο φύλλο, η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη, καθώς η τιμή παραγωγού στο κτηνοτροφικό κριθάρι ξεπερνά σημαντικά την τιμή παραγωγού στο βυνοποιήσιμο, όπου η τιμή διαμορφώνεται βάσει συμβολαίων στα 17,2 λεπτά/κιλό.

Όπως, μάλιστα, ανέφερε σε επίσημη τοποθέτησή της προς την «ΥΧ» η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στο φύλλο της 10ης Ιουνίου, πρόκειται για εξέλιξη που συμβαίνει στην αγορά μία φορά στα δέκα χρόνια. Τα πράγματα δείχνουν περίπλοκα ως προς τις προθέσεις των παραγωγών με αρκετούς να προβλέπουν ότι καλλιεργητές που διατηρούν συνεργασία με τις ζυθοποιίες θα «σπάσουν» την παραγωγή τους σε δύο παρτίδες, για να πουλήσουν στους εμπόρους και να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, αλλά και να διαθέσουν παράλληλα μια ικανοποιητική ποσότητα στα εργοστάσια μπύρας.

Σε συνομιλίες που είχε η «ΥΧ» με γνώστες της αγοράς, ορισμένοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο δρόμος για να δοθεί ένα «μπόνους» τιμής από τη ζυθοποιία είναι ανοιχτός, ενώ κάποιοι εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους για άνοδο της τιμής παραγωγού στα συμβόλαια, «τουλάχιστον δύο λεπτά παραπάνω από τη σταθερή τα τελευταία χρόνια τιμή».

Η «ΥΧ» επικοινώνησε με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία με αφορμή τη φημολογία αύξησης τιμής των συμβολαίων, που δείχνει να έχει φουντώσει τα τελευταία 24ωρα.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της επιχείρησης διέψευσαν κατηγορηματικά τα εν λόγω σενάρια.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021