Σιτηρά: Ολοκληρώνεται το αδέλφωμα, αλλά οι κίνδυνοι όψιμου παγετού και ανομβρίας είναι μπροστά

Ασυνήθιστη για την εποχή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα σιτηρά στο σύνολο της χώρας. Το ύψος σε πολλές περιοχές έχει ξεπεράσει τα 30 εκατοστά και αν φυσικά ευνοηθεί από τις καιρικές συνθήκες, δηλαδή βροχοπτώσεις και σταθερές θερμοκρασίες, τα αποτελέσματα θα είναι θετικά.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του αδελφώματος και πολλές περιοχές έχουν φτάσει στο στάδιο του καλαμώματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κίνδυνος για όψιμους παγετούς μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της καλλιέργειας. Επίσης, σημαίνοντα ρόλο παίζει η απουσία των βροχοπτώσεων, η οποία, εκτός των άλλων, καθορίζει την αποτελεσματικότητα της επιφανειακής λίπανσης.

Ο Κώστας Γεωργίου, παραγωγός σιτηρών από την Κάτω Τιθορέα, κάνει λόγο για μία καλή εικόνα των σιτηρών, αλλά αν συνεχιστεί η ανομβρία θα πρέπει να ξεκινήσουν τα ποτίσματα. «Είναι ασυνήθιστο για αυτή την εποχή και πριν ακόμα μπει η άνοιξη να έχουμε τέτοια ανάπτυξη των σιτηρών. Αν το επόμενο διάστημα δεν πέσουν βροχές, διότι μπήκαμε στην περίοδο των λιπάνσεων, θα έχουμε προβλήματα στην ομαλή εξέλιξη των καλλιεργειών μας. Επίσης, υπάρχει και ο κίνδυνος των όψιμων παγετών, όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν οι πρώιμες σπορές, διότι τα φυτά είναι αναπτυγμένα, σε σύγκριση με τις όψιμες που είναι μικρότερα».

Αναφερόμενος στο θέμα των λιπάνσεων, είπε ότι αυτή την περίοδο «συμπληρώνουμε τις μονάδες αζώτου, με βασική λίπανση που έχουμε ρίξει και ανάλογα με τις βροχοπτώσεις ίσως να κάνουμε και δεύτερη λίπανση». Σε ό,τι αφορά το θέμα της ζιζανιοκτονίας, ο κ. Γεωργίου είπε ότι υπάρχουν στα χωράφια στενόφυλλα και πλατύφυλλα ζιζάνια, που απαιτούν την ανάλογη διαχείριση, ώστε να μην ανταγωνίζονται τα σιτηρά.

Καλύτερη η διαχείριση με τα βραδείας αποδέσμευσης αζωτούχα

Η ορθή λίπανση των σιτηρών για τον Θωμά Γιτσόπουλο, γεωπόνο και ερευνητή στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, έρχεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη των σιτηρών αυτή την περίοδο.

Το ασυνήθιστα μεγάλο μέγεθος των φυτών, πριν ακόμη κλείσει τον κύκλο του ο χειμώνας, θα συμβάλει σημαντικά στο τελικό αποτέλεσμα. «Ήδη μπαίνουμε στη φάση του καλαμώματος και αυτό το διάστημα απαιτούνται και οι ανάλογες λιπάνσεις, διότι το φυτό αρχίζει να έχει περισσότερες ανάγκες. Το άζωτο αποτελεί για τα σιτηρά βασικό στοιχείο και θα πρέπει να το έχει καθ’ όλη την περίοδο της ανάπτυξης, αλλά και του σχηματισμού των καρπών του.

Σε αυτή την περίπτωση, τα λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης του αζώτου είναι καλύτερα για τα σιτηρά, διότι αυτά λαμβάνουν τις αντίστοιχες ποσότητες που απαιτούνται σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης», υποστηρίζει ο κ. Γιτσόπουλος.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στο θέμα των βροχοπτώσεων, όπως επίσης και στα ζιζάνια, λέγοντας ότι «οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξή τους και απαιτούνται οι αντίστοιχες βροχοπτώσεις, ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα από τα σιτηρά. Επίσης, πρέπει να γίνουν και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις στην καταπολέμηση των ζιζανίων, από την πλευρά των παραγωγών, με κατάλληλα σκευάσματα και πάντα με βάσει τις οδηγίες των γεωπόνων».

Προβληματισμός για την ανομβρία

Για καλή εικόνα τον κριθαριών στην περιοχή της Καλαμπάκας κάνει λόγο ο Χρήστος Ντάλας, παραγωγός και έμπορος σιτηρών. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει ξεκινήσει η ζιζανιοκτονία στην περιοχή του, σε συνδυασμό με τις λιπάνσεις, όμως το ζητούμενο είναι αν θα έρθουν οι βροχές. «Αυτές θα παίξουν τον σημαντικότερο ρόλο το επόμενο διάστημα, διότι θα συμβάλουν στην ορθή αφομοίωση των λιπασμάτων από τα σιτηρά και θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στις αποδόσεις».

Στο ερώτημά μας αν θα γίνουν ποτίσματα εφόσον συνεχιστεί η ανομβρία, ο κ. Ντάλας ήταν αρνητικός, «διότι οι ΤΟΕΒ δεν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία και τον προγραμματισμό για τη νέα καλλιεργητική περίοδο και οι ιδιωτικές πομόνες υπολογίζουν στο υψηλό κόστος άρδευσης και θα το χρησιμοποιήσουν μόνο σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις».

Δεν θα γίνουν λιπάνσεις στα άγονα εδάφη

Ο Παντελής Μαυρίδης, από τη Λαλιά Κιλκίς, καλλιεργεί πάνω από 500 στρέμματα με σιτηρά κάθε χρόνο. Οι καιρικές συνθήκες όπως επίσης και οι βροχοπτώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο για τον ίδιο, ο οποίος πολλές φορές προβληματίζεται για τις λιπάνσεις και τις ζιζανιοκτονίες που θα κάνει.

«Τα φτωχά και άγονα εδάφη είναι αυτά που δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια να αποφασίσουμε για το αν θα κάνουμε χρήση ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων. Πολλές φορές, οι βροχοπτώσεις, αλλά και οι καιρικές συνθήκες, δεν είναι με το μέρος μας και επειδή δεν μπορούμε να παίζουμε κορώνα-γράμματα την καλλιέργεια των χωραφιών, γιατί το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο, δεν χρησιμοποιούμε αγροχημικά. Με τις κατάλληλες τεχνικές, όπως επίσης και την εναλλαγή των καλλιεργειών, προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα στις αποδόσεις», καταλήγει ο ίδιος.