Σιτηρά: Η Ουκρανία προσέφυγε κατά Πολωνίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας για τους περιορισμούς των εισαγωγών τους

Το Κίεβο προχώρησε σε προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, μετά την άρνησή τους να άρουν τις απαγορεύσεις στις εισαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, όπως είχε γνωστοποιήσει στο Politico ο Ουκρανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Τάρας Κάτσκα. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις χώρες επέβαλαν μονομερείς απαγορεύσεις, παρακάμπτοντας την απόφαση της Κομισιόν για τη μη επέκταση της απαγόρευσης εισαγωγών σε πέντε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας στην ΕΕ.

«Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος πρέπει να δει πώς συμπεριφέρονται τα κράτη-μέλη της ΕΕ προς τους εμπορικούς τους εταίρους και την ίδια την Ένωση, διότι αυτό μπορεί να επηρεάσει και άλλα κράτη», είχε τονίσει ο Κάτσκα.

Με τη συνέχιση των απαγορεύσεων, οι τρεις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης θέλουν να προστατεύσουν τους αγρότες τους από μια πιθανή νέα συσσώρευση σιτηρών από την Ουκρανία, μετά τον εκ νέου ρωσικό αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα. Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας έσπευσε να ανακόψει τις ροές, καθώς η τύχη του ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου είναι στενά συνδεδεμένη με την υποστήριξη που θα λάβει από τον κόσμο της υπαίθρου. Η Ουγγαρία επέβαλε μια δική της εθνική απαγόρευση σε 24 ουκρανικά προϊόντα αγροδιατροφής, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών, των λαχανικών, πολλών προϊόντων κρέατος και μελιού, όπως ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο σχετικό κυβερνητικό διάταγμα. Η απαγόρευση ισχύει από τις 16 Σεπτεμβρίου. Η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη αποφάσισαν να επιβάλουν δικές τους μονομερείς απαγορεύσεις, αγνοώντας την απόφαση της Κομισιόν.

«Είναι σημαντικό να αποδειχθεί ότι αυτές οι ενέργειες είναι νομικά εσφαλμένες, για αυτό και θα ξεκινήσουμε άμεσα τις νομικές διαδικασίες», προειδοποιούσε ο Κάτσκα την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να ανταποδώσει το χτύπημα στις πολωνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών.

Ευγνωμοσύνη προς τη Βουλγαρία

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωνε ευγνώμων στη Βουλγαρία για τη μη επέκταση των δικών της περιορισμών στις ουκρανικές εισαγωγές. «Η Βουλγαρία αποτελεί παράδειγμα αληθινής αλληλεγγύης», τόνιζε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.